Bygg & fixa

Pepp eller depp när Konjunkturbarometern visar nya siffror?


Ämnen


Dela

Hur mår hushållen? Inte oväntat är det neddragna mungipor när Konjunkturbarometern presenterar nya siffror för augusti. Men det finns ljusglimtar. Vi listar fem saker du kan hålla koll på för att glädja plånboken. 

I augusti blev hushållen än mer pessimistiska. Det är ett av budskapen från Konjunkturinstitutet (KI) och deras senaste prognos. Den så kallade konfidensindikatorn* minskade med 1,5 enheter till 69,1, vilket innebär att den ligger på en fortsatt låg nivå. 

Så vad kan du göra för att hantera oro och en sämre hushållsekonomi? Hellre pepp än depp!

Vi listar fem saker du kan hålla koll på för att glädja plånboken
 • Elpriserna
  Efter sommarens regn och vindar – bland annat – pekar allt mer på att elpriserna inte kommer att skjuta i höjden kommande vinter, utan hålla sig på ”normala” nivåer. Men fortsätt att hålla koll på timtaxan, det håller elräkningen nere. 

 • Bolåneräntan
  Riksbanken fortsatte att höja styrräntan i september och risken finns för ännu en höjning. En trolig vändning är inte att räkna med förrän andra halvåret 2024, spår KI. Men det positiva är att även sparkonton får höjda räntor. Om du har sparpengar på konto, se till att det är räntebärande.

 • Bostadspriserna
  Står du utanför bostadskarusellen och är på väg att hoppa på? Visserligen är bolåneräntan hög just nu, relativt sätt, men prognosen säger att den kommer sjunka under 2024. Därför kan det också finnas möjlighet att hitta drömlyan till ett bra pris. Men var förberedd. Skaffa lånelöfte och gör en lista på vad du måste kolla upp innan du slår till. Och hur ser den eventuella bostadsrättsföreningens ekonomi ut? 

 • Bränslepriserna
  Många hushåll tyngs av de höga drivmedelspriserna. En politisk överenskommelse har nåtts om att sänka reduktionsplikten från årsskiftet 2024, vilket innebär framförallt lägre dieselpriser. Ett tips är att sakta ner hastigheten på landsväg. En tumregel är att om du sänker hastigheten från 100 km/h till 90 km/h minskar bränsleförbrukningen med ca 10 procent. 

 • Matpriserna
  Vissa livsmedel är lätt att ha en koll på. Kaffe, purjolök och kött är några exempel. På Matpriskollen.se kan du följa utvecklingen av matpriserna, jämföra och anpassa middagsmenyn efter vad som är billigast. Häller du ofta ut kallnat kaffe från kannan? Koka helt enkelt mindre kaffe så får du ner priset på kaffe!

 

*Konfidensindikatorn sammanfattar hushållens syn på sin egna ekonomi respektive svensk ekonomi. Konfidensindikatorn = egen ekonomi nu jämfört med 12 månader sedan + egen ekonomi om 12 månader + svensk ekonomi nu jämfört med 12 månader sedan + svensk ekonomi om 12 månader + köp av kapitalvaror nu


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa