Guider & Tips

Steg för steg: Höj mysfaktorn – så funkar det att skaffa kamin


Ämnen


Dela

Fantiserar du om att kunna tända en sprakande brasa till middagen? Eller att kunna läsa en bok framför lågornas sken en mulen eftermiddag? En kamin gör ofta stor skillnad på mysfaktorn i ditt hus.

Längtan efter att kunna tända en brasa inomhus väcks ofta när vintermörkret sänker sig där ute. Spraket, doften och de dansande lågornas varma färger ger en svårslaget ombonad känsla. Men självklart har en kamin också en högst praktisk funktion och är en utmärkt kompletterande värmekälla för dig som har otillräcklig uppvärmning under kyliga vinterkvällar. Ska du kanske göra slag i saken i år? Här kommer några råd på vägen!

  • Bestäm plats
    Se kaminen som en ny möbel i ditt hem. Var vill du helst kunna sitta och njuta av en brasa – i vardagsrummet eller i köket? Tänk på var det är möjligt att placera den, för det har viss betydelse för vilken kamin du kan skaffa. Både kamin och skorstensrör måste hålla ett visst avstånd till närmaste brännbara material. Bäst är att placera en kamin centralt i huset och helst på husets bottenvåning. Då tillgodogörs värmen i hela huset.
    Titta också efter hur det kommer att se ut exteriört. Placera helst kaminen så att skorstensröret hamnar så nära taknocken som möjligt. Om huset redan har en skorstensstock som du tänker använda, ska du först låta en sotare inspektera om den har ett fungerande drag.  

  • Fundera över användningen
    Är du bara ute efter lite mysvärme? Eller ska kaminen vara ett komplement till annat värmesystem? En kamins kapacitet anges i kilowatt. En duktig återförsäljare kan hjälpa dig att räkna ut hur stor värmekapacitet du behöver för ytan i din bostad, beroende på hur du har tänkt använda kaminen. Husets isolering och planlösning spelar också roll. Viktigt är att inte välja en alltför stor kamin eftersom det är svårt att hålla en jämn och hög temperatur med begränsad mängd ved.

  • Välj sort
    De vanligaste kaminerna i våra bostadshus numera är plåtkaminen eller gjutjärnskaminen. Dessa värmer snabbt upp rummet med varmluftscirkulation. Dessutom finns kaminer som är inklädda i täljsten, som är bra på att hålla värmen lite längre. Murspisar kommer närmaste en klassisk öppen spis i utseende och funktion och är konstruerade för att värmen ska stanna i huset snarare än att ledas ut ur skorstenen. Oavsett vad du väljer, välj gärna en miljömärkt produkt med lägre utsläpp av gaser.

  • Tänk på underlaget
    Har du ett trägolv eller en matta så behöver du först placera ett icke brännbart underlag i form av en golvplatta. Denna ska vara anpassad efter kaminens storlek – en grundregel är att den ska täcka åtminstone 30 centimeter av golvet framför kaminen och 15 centimeter åt varje sida.

  • Lämna in bygganmälan
    TVid installation av en eldstad ska du anmäla detta till kommunens stadsbyggnadskontor eller motsvarande. Var ute i god tid, då det ofta kan dröja att få svar. I samband med din ansökan ska du – utöver bygganmälan – lämna en kontrollplan och ett certifikat på att den produkt du tänkt installera är miljö- och typgodkänd.

  • Besök återförsäljare
    När du är på väg till återförsäljaren, ta gärna med ritningarna på ditt hus. Planlösning och sektionsritning ger nödvändig information om den tänkta kaminens placering. Tänk också på att takstolar, elkablar eller rör ibland kan vara placerade just där du tänkt dra ditt skorstensrör.

  • Installera noggrant.
    Vissa kaminer är enklare att montera än andra. Med kaminen kommer en manual – både för installation och för användning. Du får alltså installera en ny skorsten själv men du måste vara ytterst noggrann så att det blir gjord på ett korrekt och säkert sätt. Särskilt viktigt är att mäta och placera kaminen och röret rätt i förhållande till annat brännbart material i huset. Skorstenen ska dras och tätningar ska göras både inuti huset och genom taket. Ofta kan försäljningsstället rekommendera en kunnig fackman som kan installera kaminen åt dig. Om du låter en fackman installera kan du dra av 30 procent av arbetskostnaden med hjälp av ROT-avdraget.

  • Sotaren besiktigare
    Oavsett om en fackman eller du själv gjort installationen måste skorstenen provtryckas innan du tänder den första brasan. Skorstensfejaren granskar installation, tätningar och mått. Först när du fått godkänt på besiktningen är det fritt fram att börja elda.

  • Elda säkert!
    Det är viktigt att du läser manualen och att du sätter dig in i hur du eldar rätt. Använd alltid torr ved och låt den ligga inomhus i minst ett dygn innan du eldar. Många eldsvådor i våra bostadshus beror på att man tryckt in för mycket eller för blöt ved i sin kamin och den alltför intensiva brasan som uppstår orsakar skorstensbrand.

  • Läs på och var försiktig, så kan du njuta både tryggt och länge av din nya eldstad.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.