Hemkunskap

Så håller du hemmet brandsäkert i höst- och vintermyset


Ämnen


Dela

Att tända levande ljus och elda i en eldstad eller öppen kamin är för många synonymt med den mörkare årstiden. Men det kan också innebära brandrisker. Här är några samlade tips på hur du kan förebygga bränder i ditt hem.

I takt med att elpriserna stiger ökar intresset för att skaffa kamin.[1] Det gör också att fler hushåll eldar i sina befintliga kaminer eller egna eldstäder.[2] 

Samtidigt går vi in i årets brandfarligaste säsong – december och januari – då SOS Alarm får 18 procent fler samtal om bostadsbränder jämfört med under resten av året. 

Tvärtemot vad många tror är att tända ljus i höst- och vintermörkret inte den vanligaste brandorsaken. Det är spisen, då mat glöms på plattan eller man får i gång spisen av misstag, som orsakar flest bränder.[3]  

En annan vanlig orsak är skorstensbrand och soteldsbrand. För att undvika soteld ska torr ved i lämplig storlek användas. Man ska tända med papper och torr, finkluven ved och spjället helt öppet. När tändveden brinner ordentligt lägger man på grövre ved. Se också till att dina eldstäder är besiktade och sotade för att minska brandrisken.

Ha rätt och fungerande skydd hemma

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet bör du ha skydd som fungerande brandvarnare, brandsläckare, brandfilt, spisvakt och spistimer för att minska risken för en brand i hemmet.[3]

Stockholms brandförsvar rekommenderar brandvarnare i varje rum där någon sover och i köket. För lägenheter bör det också finnas en brandvarnare i hallen, så att det hörs ut i trapphuset om du inte är hemma. Det är viktigt att brandvarnare sitter i taket och inte på väggen eller liggandes på en hylla. Se till att kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du varit bortrest på semester längre än ett par veckor.[4] 

Eftersom tiden är en så viktig faktor när det börjar brinna, ska brandsläckaren vara placerad så att du snabbt kommer åt den. Beroende på planlösning rekommenderas en pulversläckare i anslutning till sovrum och en i anslutning till kök.

En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan även användas för att skydda sig själv eller ett barn vid en utrymning.

Fler saker du kan göra för att förebygga en brand

  • Försök hitta de risker som just du har hemma. En laptop ska inte ligga i sängen och alstra värme och en sladd som börjar gå sönder ska omgående kasseras. 
  • Elektriska apparater ska vara hela och inte placerade nära brännbart material.
  • Placera inget brännbart i närheten av spisen, lämna den inte obevakad och rengör köksfläkten.
  • Installera timer till elektriska apparater i köket såsom kaffekokare och brödrost. 
  • Släck alltid stearinljus och värmeljus när du lämnar rummet. Tänk på att inte placera dem för tätt och ställ aldrig levande ljus nära material som kan börja brinna.
  • Rök inte i sängen eller där du kan somna.
  • Förvara tändstickor och tändare där barn inte kommer åt dem.
  • Ha brandvarnare i alla sovrum. 
  • Dra ur el- och antennsladd till tv:n när det åskar.
  • Gasolflaskan till grillen ska förvaras ute i trädgården eller på balkongen, inte inomhus.

Källa: Stockholms brandförsvar 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.