Nytt hem

Trenden med ”halva rum” – tänk på det här när du säljer


Dela

Under de senaste åren har bostaden fått en allt viktigare och bredare roll. Med allt fler timmar tillbringade i bostaden ställs nya krav på funktion och flexibilitet. Idag ska bostaden fylla fler syften än bara ett boende. Här är sakerna du ska tänka på när du planerar – och säljer – din bostad.

Möjligheten till avskildhet är a och o. Både arbete och studier ska kunna bedrivas hemifrån. Samtidigt bor barnen kvar hemma länge. Vi behöver samsas om ytorna. Flexibla lösningar som möjliggör egentid och avskildhet är en nyckelfaktor, säger Jenny.

De ”halva rummen” är på väg tillbaka. Redan innan pandemin kunde vi att separata och uppdelade rum blev alltmer populärt. För större bostäder är statiska väggar ofta en naturlig lösning. För mindre bostäder kan industriväggar, skänkar eller hyllor vara en kreativ lösning för att inte få bostaden att kännas trång.

- Vi får inte glömma att vi bor i ett land som är mörkt stora delar av året. Öppna ytor, belysning och ljusa färger skapar en känsla av att bostaden är större. Det är framför allt viktigt för mindre bostäder. En lägenhet om 30 kvadratmeter kräver mer kreativa lösningar än en om 130 kvadratmeter.

Den nya hybridverkligheten, där man spenderar mer tid hemifrån, påverkar vad spekulanter kollar på och söker efter i sitt boende. Det är därför centralt att ha köparens perspektiv i åtanke i försäljningsförberedelsen av ens bostad.

- Ofta räcker små insatser för att göra om en tvåa till en två och en halva, eller en trea till en tre och en halva. Dagens spekulanter tittar på bostaden med nya ögon. En mindre justering inför försäljningen kan ge ett betydligt bättre utfall, förklarar Jenny.

Jennys 3 tips och tankar kring planlösningen

  1. Den lilla kammaren

    - En klädkammare kan med enkla medel göras om till ett litet arbetsrum eller en studieplats. För den som behöver stora arbetsytor kan en platsbyggd lösning vara ett alternativ. Men ofta kan flexibla lösningar som en nätt sekretär vara att föredra, säger Jenny.

  2. Skjutdörrens återkomst

    -  Skjutdörrar ger det bästa av två världar. Man behåller den öppna planlösningens flexibilitet, samtidigt möjliggör man att skärma av en del av rummet. Utöver funktionaliteten är det en elegant lösning och inredningsdetalj.

  3. Visa och se möjligheterna

    - Som säljare ska man försöka visa på potentialen i bostaden. Förenkla för köparen att visualisera hur olika lösningar skulle kunna se ut. Köpare å andra sidan behöver se möjligheterna, istället för begränsningarna. Väldigt ofta räcker mindre ingrepp för att göra om en ytas funktion. Det viktigaste är inte hur det ser ut, utan hur det kan se ut!

Jenny Olofsson
Jenny Olofsson
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Uppsala


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.