Nytt hem

Undersökningsplikt när du köper bostad


Ämnen


Dela

När du köper en fastighet har du vad som kallas för undersökningsplikt. Undersökningsplikten gäller lika oavsett om du köper bostadsrätt, villa, radhus eller fritidshus. Här tar vi upp några saker som är extra viktiga att tänka på.

Din undersökningsplikt som köpare innebär att du har ett stort ansvar att ta reda på så mycket som du kan innan du köper något. Att enbart ta del av säljarens redogörelse räcker inte för att uppfylla undersökningsplikten. Du får ingen ersättning av säljaren om du i efterhand skulle hitta fel i eller på bostaden. Detta gäller då för fel som du hade kunnat upptäcka efter en noggrann genomgång eller besiktning. Allt som inte är dolt är du ansvarig för.

Därför rekommenderar vi på Mäklarhuset att man alltid ska göra en besiktning på huset innan man köper det. Gärna med hjälp av en professionell besiktningsman. En besiktningsman är opartisk och gör en professionell bedömning av bostaden och dess skick. Om du efter tillträdet upptäcker fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning, kan du i regel inte göra dessa fel gällande mot säljaren.

 

Ta del av besiktningsprotokoll

Idag är många hus besiktigade inför försäljning. Flera besiktningsmän erbjuder en genomgång av protokollet där köparen kan ges möjlighet att ställa egna frågor.

 

Vad innebär ett dolt fel?

Felet ska alltså ha funnits i bostaden redan när du köpte den, men inte gått att upptäcka ens vid en noggrann besiktning. Det gäller förstås oavsett vilken typ av fel det gäller – avlopp, badrum, elinstallationer, ventilation eller något annat. Andra exempel kan vara en felaktigt utförd dränering eller ett nylagt tak som saknar takpapp på en mindre yta, vilket leder till fuktskador. Det här är fel som är svåra upptäcka vid besiktningen och kan komma att klassas som dolt fel.

Dolda fel gäller i upp till 10 år för fastigheter. Säljaren har därför skyldigheten att ersätta dig om du skulle hitta något dolt fel inom 10 år efter köpet. För bostadsrätter gäller dolda fel i upp till 2 år.

 

Har inte säljaren upplysningsplikt?

Som säljare har man en upplysningsplikt, dock är denna upplysningsplikt inte lika omfattande som köparens. Som säljare ansvarar man inte för fel som är upptäckbara vid köpet utan endast för så kallade dolda fel. Om felet varit upptäckbart får du som köpare stå för det själv. Har säljaren informerat köparen om eventuella fel kan aldrig köparen åberopa dessa fel som dolda.

 

Råd till dig som köper:

  • Undersökningsplikten ligger på dig som köpare.
  • Ta del av besiktningsprotokollet.
  • Undersök objektet så noga du kan innan du köper.
  • Ta hjälp av en professionell besiktningsman.
  • Läs på om riskkonstruktion och vad du kan förvänta dig i förhållande till husets ålder.

Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.