Guider & Tips

Fritidshus – mer än röda stugor med vita knutar

Men, tänker du kanske, läsa om fritidshus nu på hösten. Varför det? Det är förvisso sant att den traditionella fritidshussäsongen brukar komma igång i samband med de första vårtecknen. Det varierar ju från norr till söder när tussilagon syns som gula påminnelser om att våren är på väg. Och då väcks kanske tanken på att köpa framför allt fritidshus till liv för de allra flesta som inte har tillgång till ett.

Så länge våra fritidshus till största del bestod av klassiska röda stugor, med utedass och vedbod, går det mycket väl att förstå att högsäsongen i alla bemärkelser sammanföll med att dagstemperaturen steg. De röda stugorna med vita knutar finns ju kvar, utedassen likaså, men i allt mindre utsträckning än tidigare. I våras frågade SBAB drygt 1 000 personer vad de helst vill ha i sin stuga. Elektricitet och indraget vatten toppade listan. Dagens röda stuga i skogsgläntan må se ut som när Karl Oskar och Kristina utvandrade, men innanmätet är moderniserat. I alla fall om svenska folket får välja.

Fritidshusen idag har ofta många moderniteter som gör livet så mycket enklare. Att ersätta vedspisen med en modernare variant (om än vanligt att vedspisen sparas som kuriosa, precis som utedasset, och pumpen som kanske målas blå) innebär att du inte behöver planera din matlagning i flera timmar innan, för att få vedspisen rätt tempererad. En tidig morgon på utedasset i oktober? Nej tack säger de flesta, att ha en riktig toalett underlättar uppvaknandet. En del skulle kalla det för livskvalitet.

Allt detta innebär att skillnaden mellan fritidshuset och året runt-huset slätas ut. Visst kan det finnas de som vill ha allt det gamla kvar, som det alltid har varit, av olika anledningar. Men det moderniserade fritidshuset går förmodligen att nyttja en större del av året, så även om priset är högre än den där stugan i original kan du resonera som så att säsongen blir längre. Och så breda variationer erbjuder den svenska fritidshusmarknaden, att det faktiskt ofta finns något för de flesta smaker och plånböcker.

Ernst och hans eviga leende i rutan kan göra att renoveringsivern sätter in även hos den med tummen mitt i handen. Vad som sällan framkommer när Ernst ler och snickrar är att han har ett helt team bakom sig. Var realistisk med din egen förmåga, det är bra att anlita hjälp.

Med detta sagt kan det vara idé att gå mot strömmen och titta efter fritidshus på hösten. För det kan finnas de som efter den senaste säsongen i stugan känner att ”nu är det nog!”, och lägger ut det till försäljning. Kanske är det just ditt drömställe som väntar på en ny ägare.

Lycka till med ditt fritidshus!

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB

Som kund hos Mäklarhuset får du räntefritt handpenningslån hos SBAB

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.