Bygg & fixa

7 tips - Så lyckas du bäst med renoveringen i sommar


Ämnen


Dela

Sommaren är en bra tid för att ta tag i renoveringsprojekt som skjutits upp. Men hur ska man göra för att få till en smidig, hållbar och samtidigt billig renovering? Läs Mäklarhusets bästa tips för lyckade projekt i sommar. 

Solsken, varmare temperaturer och längre dagar kan bara betyda en sak - våren är här och det är dags att närma oss projekten som vi skjutit framför oss och komma till skott med din renovering. Det kan leda till både högre värde och färre problem i framtiden för din bostad. Men var ska man börja?

Om du vill slå på stora trumman och göra ett tillägg till ditt hus – som att anlägga en altan – finns det flera saker att tänka på.

 • Planeringen
  Hur ser väderstrecken ut? När ska ditt projekt vara klart? Och behövs ett räcke, belysning eller kanske ett utekök? Börja med att mäta upp och med ett snöre märka ut var det ska vara. Spatsera omkring på ytan och mät ut plats för det du vill ha, matplats och solstolar. Då skaffar du dig en bra känsla av din, exempelvis, drömaltan – och bäddar för en smidigare byggprocess.

 • Bygglovet
  Det är dina ambitioner som sätter gränserna för om du behöver ett bygglov eller inte. En uteplats, skärmtak eller en ordinär altan kräver sällan ett bygglov – så länge du håller dig inom 4,5 meter från tomtgränsen. Men det finns variationer. Exempelvis om du bygger en altan på ett trädäck i marknivå eller på en altan som svävar en bit över marken. Då kan det räknas som tillbyggnad eller nybygge. Hör efter om du behöver bygglov på boverket.se eller hos din kommun!

 • Långsiktigheten
  Valet av byggmaterial – som olika typer av virke – sätter standarden för det kommande underhållet. Exempelvis, beroende på träslag, kan ditt däck behöva oljas in och rengöras försiktigt. Även livslängden påverkas. Fråga dig själv därför om du kommer kunna underhålla materialet noga eller helst slipper. Då kan det vara bättre med miljövänliga alternativ med lång hållbarhet. Frågan om hållbarhet är nog så viktig att tänka på i alla projekt. En renovering kan vara resurskrävande för både plånbok och miljö. Med några enkla hållpunkter kan din renovering dock bli både smidig och miljövänlig.

 • Återanvända
  Kan du återanvända det du har? Golv kan både slipas och målas om, köksluckor och fönster likaså. Rostfria diskbänkar brukar hålla i decennier. Det finns flera vägar till återvinning och begagnat via Blocket och Byggvårdsbutiker. Och om du ändå bestämmer dig för att riva ut hela köket – skänk bort det i stället för att köra det till tippen.

 • Energisnåla!
  Välj energisnåla produkter och tänk på att inte köpa större maskiner än vad ditt hushåll kräver. I Sverige finns energimärkning som visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är det bästa alternativet. Ibland kan det också räcka med att byta packningen – istället för att byta ut hela kranar.

 • Följ svanen!
  Det finns många miljömärkta produkter i bygghandeln. Håll utkik efter Bra Miljöval eller Svanen-märkningen på de byggprodukter du behöver! Då undviker du de värsta kemikalierna i till exempel färg, spackel, lim, byggskivor och fogmassa.

 • Planera – igen!
  Det går inte komma ifrån, även hur tråkigt det kan framstå. Planeringen är central – även när det gäller att vara hållbar och miljövänlig. Gör noggranna materialspecifikationer innan du tar dig iväg till byggmarknaden. Se till att du inte köper för mycket material och färg. Kolla om det är någon granne som behöver material – då kan ni samköra eller lägga en gemensam beställning. Praktiskt och vänligt för miljön.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.