Guider & Tips

5 frågor och svar om energideklaration!


Ämnen


Dela

Om du ska sälja huset måste du enligt lag ha en energideklaration. Men det är också ett väldigt användbart dokument för dig som vill få ett mer energismart hem. Läs på här om vad som gäller!

1. Vad är en energideklaration?

En energideklaration är ett dokument som ska informera om en byggnads energiprestanda. Kravet på en energideklaration infördes i första hand för att främja energibesparande åtgärder. Genom deklarationen får du som köpare eller ägare till ett hus ett bra underlag att enkelt jämföra hus mellan varandra. I energideklarationen kan du få en tydlig bild av husets energiprestanda, uppgifter om radonmätning gjorts, samt få konkreta förslag på hur du kan minska energiförbrukningen.

2. När måste man göra en energideklaration?

Innan du tänker sälja eller hyra ut din bostad måste du göra en energideklaration. Det är lag på att alla byggnader som byggs eller säljs måste vara energideklarerade. Det är byggnadens ägare som ansvarar för att det finns en energideklaration, men ibland är inte ägare och säljare samma person. Om en bostadsrätt säljs är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns en energideklaration, men det är säljaren som ansvarar för att energiprestanda finns med i annonsen och att energideklarationen finns med i prospektet.

Om du inte har gjort någon energideklaration har din köpare rätt att kräva att du gör en. Men det kan också vara en god idé att göra en energideklaration – även om du inte tänker sälja. Då får du en bra översikt över vad du kan göra för att minska energiförbrukningen i ditt hem och därmed spara en hel del pengar!

3. Vad innehåller energideklaration?

En energideklaration ska enligt Boverket innehålla uppgifter om:

  • Den uppvärmda arean.
  • Bostadens värmesystem.
  • Energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel.
  • Energiprestanda.
  • Det krav på energianvändning som skulle gälla vid uppförande av en ny byggnad av samma slag.
  • Radonmätning är utförd eller inte, och i så fall uppmätt värde.
  • Återkommande obligatorisk ventilationskontroll (OVK) är utförd eller inte.
  • Åtgärdsförslag, om energiexperten har föreslagit sådana för att minska energianvändningen.
  • Vilken energiexpert som utfört deklarationen.
  • En energideklaration ska dessutom innehålla en sammanfattning.

4. Vem kan utföra en energideklaration?

Besiktning ska utföras av en oberoende auktoriserad energiexpert. Du kan hitta listor över ackrediterade företag hos Boverket och Swedac. Kostnaden för en energideklaration är avdragsgill vid försäljning av huset.

5. Hur länge är energideklarationen giltig?

Energideklarationen är giltig i tio år. Den kan användas om huset säljs flera gånger under 10-årsperioden. Om man har gjort förbättringar på sitt hus som sänkt energianvändningen så kan det vara smart att utföra en ny. Som köpare har du alltid rätt att se husets energideklaration innan du tar beslut om köp. Energideklarationen hjälper dig att jämföra olika hus och dess energiklasser med varandra. Finns någon energideklaration vid tidpunkten för försäljningen kan du själv beställa en energideklaration på säljarens bekostnad. Detta kan du göra senast 6 månader efter det att du fått tillträde till huset.


Boverkets webbplats hittar du mer information om energideklaration och hur det går till att göra.

Du hittar också mer information om energideklaration på vår sida.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.