Energideklaration

Från och med 1 januari 2009 åligger det alla husägare att energideklarera sitt hus inför försäljning. Energideklarationen bör vara utförd innan annonsering när ett hus ska säljas för att kunna visas upp för en presumtiv spekulant. Finns ingen energideklaration den dagen köparen skriver kontrakt har köparen rätt att själv låta upprätta en på säljarens bekostnad. Lagen syftar till att göra våra byggnader mer energieffektiva och på sikt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Lagen berör samtliga hus som skall säljas med undantag för byggnader under 50 m² samt fritidshus som ej nyttjas som permanentboende, det går inte att förhandla bort en energideklaration. Även byggnader i en bostadsrättsförening ska ha en energideklaration då en bostadsrätt ska säljas.

Att göra en energideklaration är enkelt.

Som kund behöver du i princip bara förbereda styrkande dokumentation över byggnadens energi och vattenförbrukning samt ritningar över byggnaden. Besiktning av byggnaden sker på plats och därefter sammanställer Raksystems Independia samtlig information och rapporterar in energideklarationen till Boverket.

Vad innehåller åtgärdsförslagen?

Åtgärdsförslag lämnas i de fall där de sänker energiförbrukningen utan att påverka inomhusmiljön negativt. Det finns inga krav från myndigheterna att en åtgärd måste utföras men då de är ekonomiskt lönsamma att genomföra kan det finnas pengar att spara.

Var gärna ute i god tid med beställningen av energideklarationen för att försäkra dig om att den är färdig när du behöver den.

Läs mer: Produktblad Energideklaration

 

Jag ska sälja och vill göra en energideklaration.

Fyll i formuläret nedan så kontaktar din lokala mäklare dig.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner personuppgiftsbehandling och allmänna villkor.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.