Sälja bostad

Flytt och tillträde


 

När kontraktet är påskrivet och handpenningen betald är det bara en del av bostadsaffären som återstår – själva överlåtelsen. 

Tillträdet sker på den dag som du och köparen kommer överens om. Som säljare står du för alla avgifter och andra kostnader, till exempel driftskostnader, ända fram till tillträdesdagen. Från och med tillträdesdagen tar köparen över alla rättigheter och skyldigheter för bostaden. Här följer en beskrivning av det normala händelseförloppet hur ett tillträde går till. 

Det här händer vid tillträdet 

Du, köparen och din mäklare, träffas vanligtvis på din mäklares kontor, alternativt hos köparens bank. Ni går igenom beloppet igen och undertecknar likvidavräkningen som visar hur mycket pengar som ska överföras och till vem. Köparens bank för över pengar och löser dina eventuella lån.

Banken skickar kvitton på transaktionerna till din mäklare, som överlämnar kvitton både till dig och köparen. Alla rättigheter och skyldigheter för bostaden övergår nu till köparen. Nycklarna lämnas till köparen.

 

Ansvar för fel i bostaden

Som säljare har du ansvar för att bostaden är i samma skick vid tillträdesdagen som vid kontraktsskrivningen. Skulle någon skada uppkomma innan tillträdet är du som säljare skyldig att åtgärda felet

Städning

På tillträdesdagen ska bostaden vara tömd och flyttstädad. Detsamma gäller för förråd och eventuellt garage. Det är bra om du har inspekterat din bostad innan tillträdet, så att det ser bra ut (även om du har anlitat ett städbolag). Det är du som är ansvarig inför köparen, inte städbolaget. Om du väljer att städa själv, börja i god tid före flyttdagen. 

Att tänka på inför flytten

Här är våra tips och råd för att du ska få en så trygg och effektiv flyttning som möjligt. Både inför flyttningen, vid flyttningen och vad du ska tänka på när du packar. Se våra smart tips och råd inför flytten.


Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.