Utflyttning och överlämning av bostaden

Tillträdet sker på den dag som du och köparen kommer överens om. Som säljare står du för alla avgifter och andra kostnader, till exempel driftskostnader, ända fram till tillträdesdagen. Från och med tillträdesdagen tar köparen över alla rättigheter och skyldigheter för bostaden. Här följer en beskrivning av det normala händelseförloppet hur ett tillträde går till.

Det här händer vid tillträdet

  • Du, köparen och din mäklare, träffas vanligtvis på din mäklares kontor, alternativt hos köparens bank. Ni går igenom beloppet igen och undertecknar likvidavräkningen som visar hur mycket pengar som ska överföras och till vem.
  • Köparens bank för över pengar och löser dina eventuella lån.
  • Banken skickar kvitton på transaktionerna till din mäklare, som överlämnar kvitton både till dig och köparen.
  • Alla rättigheter och skyldigheter för bostaden övergår nu till köparen.
  • Nycklarna lämnas till köparen.

Ansvar för fel i bostaden

Som säljare har du ansvar för att bostaden är i samma skick vid tillträdesdagen som vid kontraktsskrivningen. Skulle någon skada uppkomma innan tillträdet är du som säljare skyldig att åtgärda felet.

Städning

På tillträdesdagen ska bostaden vara tömd och flyttstädad. Detsamma gäller för förråd och eventuellt garage. Det är bra om du har inspekterat din bostad innan tillträdet, så att det ser bra ut (även om du har anlitat ett städbolag). Det är du som är ansvarig inför köparen, inte städbolaget. Om du väljer att städa själv, börja i god tid före flyttdagen. Ladda ner vår checklista.

Att tänka på inför flytten

Här är våra tips och råd för att du ska få en så trygg och effektiv flyttning som möjligt. Både inför flyttningen, vid flyttningen och vad du ska tänka på när du packar.
Se listan här.

Sälj med Mäklarhuset