Nytt hem

Fritidshus fortsätter öka i popularitet – här är tipsen för dig som vill sälja


Ämnen


Dela

Intresset för fritidshus har under det senaste året kommit att bli större än någonsin, när allt fler söker året-runt-boenden. Idag vill många kombinera det nya flexibla arbetslivet med längre helger på landet. Samtidigt har den nyfunna nyfikenheten på Sverige ökat semestrandet på hemmaplan. Nya trender växer fram på en fritidshusmarknad i förändring. Det här behöver du som går i säljtankar ha koll på.

Pandemin har på kort tid förändrat mycket i vår vardag, från hur vi arbetar till hur vi semestrar. Idag har allt fler svenskar fått upp ögonen för Sverige och inte minst den svenska skärgården. Samtidigt väntas många fortsätta jobba hemifrån i viss utsträckning även efter pandemin. Dessa två faktorer tros ligga bakom det enorma uppsving vi idag ser på den svenska fritidshusmarknaden. Mathias Gustavsson, fastighetsmäklare och delägare i Mäklarhuset Skärgård, berättar mer:

- Efterfrågan på fritidshus har ökat enormt sedan pandemins utbrott. Endast i några veckor, precis i början, såg vi en liten svacka i efterfrågan. Men därefter har det varit fullt ös. Fler inser vad Sverige har att erbjuda samtidigt som man förväntas resa mindre. Många vill därför veta vad de ska göra på semestern och vill slå till på ett fritidsboende.

Vad man letar efter i ett fritidshus har till viss del förändrats. När fler har möjlighet att arbeta på distans ser många annorlunda på avstånd och standard. Mathias förklarar vidare:

- När fler arbetar hemifrån är det inte längre lika viktigt att kunna ta sig snabbt med bil till sitt fritidshus. Man behöver inte stressa ut på fredag eftermiddag, utan kan ta sig ut när det passar en. Samtidigt vill fler ha fiber för att kunna jobba på distans och året-runt-vatten för boende på vintern. 

Närhet och tillgänglighet viktigare än standard

Enligt Mathias Gustavsson kvarstår samtidigt vissa krav man har på sitt fritidsboende. Det finns fortfarande en gyllene gräns på 1,5 timmes pendlingsavstånd mellan permanentboendet och fritidshuset. För att kunna åka ut på helger, men också åka hem vid dåligt väder. Däremot är det få som förväntar sig en hög standard direkt.

- Många accepterar en lägre standard på sitt fritidshus, så länge läget är bra och vissa grundfunktioner finns. Man vill varken gräva brunn eller lägga om taket. Däremot vill de flesta sätta sin egen prägel, genom att sätta in ett nytt kök eller lägga golv.

Generationsskiftet – äldre säljer till yngre

Fritidshusmarknaden är i snabb förändring. Vi ser ett tydligt generationsskifte, där mestadels äldre personer säljer till förstagångsköpare runt 30-årsåldern. Prisutvecklingen, som varit häftig under de senaste två åren, ser ut att mattas av. En förklaring kan ligga i att försäljningen av fritidshus har gått från att vara som hetast på våren, till att pågå under hela året.  

- Tidigare började säsongen för att köpa och sälja fritidshus när grönskan kom. I år började den redan i januari. Folk vill inte sitta i sin lägenhet en sommar till och började därför leta redan i vintras. Tidigare fick du också bättre betalt om du sålde på våren, nu spelar det inte lika stor roll. Samtidigt är det osäkert hur det kommer se ut nästa år. Så om går du i säljtankar bör du passa på nu när marknaden är så stark.

Mathias 3 tips för dig som går i säljtankar:
  1. Fin utemiljö

    När du säljer ett fritidshus säljer du en upplevelse. Man köper för att vara utomhus, inte för att man har den senaste luftvärmepumpen. Se därför till att ha en fin utemiljö inför fotografering och visning. Det kan göras med enkla medel som att plocka i ordning på uteplatsen, klippa gräset och ställa fram blommor, krukor eller parasoll.

  2. Helt och rent

    Vid köp av ett sommarhus accepterar de flesta en lägre standard, samtidigt som många också vill sätta sin egen prägel på huset. Att renovera badrummet eller måla om ett sovrum är därför bortkastat i både tid och pengar. Lägg i stället två helger på att städa ordentligt och reparera småsaker som exempelvis en lös list.

  3. Kontakta mäklare tidigt

    Alla objekt är unika, framförallt när det kommer till fritidshus. Ta därför tidig kontakt med en mäklare som kan lägga en strategi för just ditt objekt – och för dig som säljare. Om du vill spendera en sista sommar i huset innan du säljer kan det ändå vara bra att ta bilder i juni som sedan används i annonsen som går ut i september.

Mathias Gustavsson Fastighetsmäklare / Delägare

Mathias Gustavsson
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Österåker
Mäklarhuset Stockholms skärgård


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.