Guider & Tips

Mäklaren tipsar: Köpa bostad i Spanien – här är sakerna du ska tänka på


Ämnen


Dela

Under vintermånaderna är det många som drömmer sig bort till solen och värmen. Med sitt subtropiska klimat och milda vintrar är Spanien är ett populärt val bland de som letar efter ett andra hem eller semesterboende. Från marknadsläget till visningar och köpprocess – här är tipsen för dig som går i köptankar. 

Efter coronapandemin fanns ett uppdämt behov av att resa och svenskarnas aktivitet på den spanska bostadsmarknaden ökade. Samtidigt som svenska köpare nu har blivit mer avvaktande med det rådande geopolitiska och ekonomiska läget, är den spanska bostadsmarknaden fortsatt stabil, berättar Cecilia Andersson, delägare och fastighetsmäklare på Mäklarhuset Fuengirola. 

– Svenskarna, som är vår största målgrupp för Mäklarhuset i Spanien, har blivit mer försiktiga, då de har gått från plats fyra till en tiondeplats bland de nationaliteter som köper flest bostäder i Spanien. Men statistik för de senaste nio månaderna visar att de spanska bostadsaffärerna inte minskat vare sig i antal eller pris.  

Hon säger att fördelen med att köpa bostad i Spanien jämfört med Sverige är att marknaden har en större bas av potentiella köpare.

– Vissa tänker att om priserna går ner i Sverige så måste de göra det i Spanien också, men Spanien har en väldigt mycket bredare målgrupp. Vi vänder oss mot allt från holländska och tyska köpare till fransmän och britter. Det är köpare från många delar av världen, vilket gör att det alltid finns köpstarka grupper även om det är något land som sviktar tillfälligt under en period.

Budgetera för inköpskostnader

Vid köp av bostad i Spanien tillkommer flera inköpskostnader – vilket generellt sett brukar vara mellan 9 och 14 procent. Därför är det viktigt att man som köpare har med kostnader för exempelvis skatter och juridiskt stöd i sin budget så att mäklaren kan ta fram rätt bostadsalternativ. Prissättningen skiljer sig också från Sverige, då priserna som står i en bostadsannons oftast är i nivå med vad säljaren kan tänka sig att acceptera.

– I de allra flesta fall finns det dessutom någon form av prutmån för att förhandla ner priset, säger Cecilia Andersson. 

För den som ska köpa bostad i Spanien och inte redan bor i landet är det första steget att göra ett visningsschema tillsammans med mäklaren. Väl på plats åker köparna oftast bil mellan visningar tillsammans med mäklaren. 

– Den stora fördelen är att vi får mycket mer tid för att diskutera köparens önskemål och skapa oss en bra uppfattning om vad de är ute efter. I Sverige träffar mäklarna en köpare under en väldigt kort tid på visningen eller vid kontraktsskrivning, men här kommer vi köparen mycket närmare vilket är väldigt roligt, berättar Cecilia Andersson.

Annorlunda visningar

Något som kan vara ovant med köpprocessen i Spanien jämfört med Sverige är visningarna. Medan säljare i Sverige oftast undviker att vara på plats under visningen, är det i Spanien vanligt att de är hemma.  

– Att säljaren är den som öppnar dörren på en visning är väldigt annorlunda för många. Sedan kan det dessutom se ut lite hur som helst på en spansk visning, medan det i Sverige är väldigt prioriterat med styling och att det är städat och prydligt inför en visning. Det kan också vara så att säljaren åkt tillbaka till sitt hemland, och då kan utemöblerna stå förvarade inomhus eller att det inte dammsugits på flera månader sedan de lämnade bostaden. Så det kan vara bra att vara förberedd på att det generellt sett inte är lika ordnat som i Sverige.

Till sist, vad är fördelen med att ha ett boende i Spanien?

– Fördelarna är såklart många. För de flesta är klimatet den största anledningen. Utöver att du får sol och värme så är det även relativt billigt att leva här. Oavsett om du semestrar eller flyttar hit permanent så får du en helt annan livsstil med mer kvalitetstid. Om man har barn kan de åka inlines i december och på sommaren kan man ta ett dopp i poolen. Jämfört med andra populära länder som Portugal, Frankrike och Italien så är bostäderna i Spanien dessutom relativt billiga.

Cecilias 3 tips för dig som går i köptankar

  • Tänk på dig själv i första hand. Att kunna samla vänner och familj i sitt hus eller sin lägenhet är viktigt för många som ska köpa boende i Spanien. Men det gör också att vissa riskerar att göra avkall på faktorer som är viktiga för dem, såsom läge eller skick, för gästernas skull. Tänk på att det är du som ska spendera mest tid i ditt hem och utgå inte bara från vad som passar alla andra – välj ett boende baserat på vad som är viktigt för dig. 

  • Ha finansieringen klar. I Spanien väntar säljare mer sällan in budgivning för att se vilka köpare som är intresserade. Därmed kan ett objekt du är intresserad av komma att säljas snabbt, så se till att ha finansieringen klar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en snabb affär om det skulle behövas.

  • Fundera på vad du är ute efter. Många köpare vet inte riktigt vad de söker utöver storlek och önskemål som till exempel att det ska finnas pool eller terrass. Om du förberett en mer detaljerad prioriteringslista – huruvida du föredrar områden med låga hus eller höghus, om det är viktigt att det händer saker året runt, eller om du föredrar att bo bland många svenskar eller spanjorer – så kan din mäklare göra en tydligare gradering för att hitta de objekt som passar dina önskemål bäst. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.