Nytt hem

Så köper du ett hus - Mäklarhusets köpa hus-guide

Den här guiden förbereder dig för ditt livs största affär och tar dig tryggt igenom de olika stegen i den stundtals nervkittlande processen att köpa ett hus.

Den här guiden förbereder dig för ditt livs största affär och tar dig tryggt igenom de olika stegen i den stundtals nervkittlande processen att köpa ett hus.

Fixa lånelöfte

För att vara förberedd i husjakten bör du ha kontaktat bank eller bolåneinstitut och fått ett fräscht lånelöfte - så att du kan klippa till när det är dags.

I framförallt storstäderna är detta ett måste att ha på plats innan du ger dig ut, eftersom budgivningarna kan komma igång rätt snabbt i samband med visning. Då är det bra att veta hur högt du kan gå. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde, resten måste du betala själv – den sk kontantinsatsen.

Hur mycket kan jag låna? Ansök om lånelöfte här och få besked direkt på skärmen.

Definiera dina husbehov

För att sortera i dina husdrömmar är det till stor hjälp om du skrivit ner dina "husbehov" både då det gäller läge och område du vill bo i men även vilken typ av hus du helst vill ha. Vilka parametrar är viktigast? Är det viktigt med närhet till skolor och affärer eller vill du ha så ostört från grannar som möjligt? Vad är maximalt pendlingsavstånd? Kan du tänka dig ett renoveringsobjekt eller vill du ha nytt och fräscht? Enplanshus eller flera våningar?

Dessutom bör du förstås ha gjort en kalkyl på vad boendet får kosta – och hur stor pott du kan lägga på eventuell renovering eller uppfräschning.

Gå på visningar

Ju fler visningar du går på, desto mer lär du dig om vad du vill ha – och desto fler idéer och nya infallsvinklar kan du få till din stundande husdröm.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.