Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!
Att odla i krukor och lådor är praktiskt på liten yta – de går ju också enkelt att flytta på. Satsa på stora kärl och riktigt bra jord. Tänk på att jorden torkar ut snabbare än i ett trädgårdsland – vattna ofta och se till att ha dräneringshål och lecakulor i botten.
Inget är så gott som egenskördade tomater. Välj gärna en busktomat eller en körsbärstomat, de växer fint i kruka. Förså fröna inomhus och driv upp dina plantor själv eller köp färdiga tomatplantor.
När natt-temperaturen ligger runt 8 grader kan du avvänja plantorna och gradvis ställa ut dem. Var bara noga med att inte placera dem i för stark sol i början.
Färsk potatis är en delikatess som du enkelt kan driva upp själv. Gör så här:
Egna kryddor är fräscht och gott. Att bara gå ut och nypa ihop en örtblandning till matlagningen är en riktig lyx. Här är några lättodlade favoriter:
Det är mycket tacksamt att odla sallat i krukor, framförallt plocksallat och ruccola växer snabbt. Du kan både köpa färdigdrivna plantor eller välja att så själv. Så med några veckors mellanrum så har du sallad hela sommaren.
Tänk att få plocka solvarma bär när man blir sugen - hur härligt låter inte det? Både jordgubbar och smultron funkar fint att odla i kruka.