Nytt hem

Sju viktiga frågor att ställa på visningen – och frågan du bör undvika

Går du i köptankar och har börjat leta efter en ny bostad? När du väl hittat ett potentiellt drömhem är det viktigt att komma förberedd. Här är de viktigaste frågorna att ställa på visningen – och en fråga du ska undvika.

  • Vad kan jag förvänta mig av den här bostaden? Bostäder kommer i alla typer, former och skick. Därför är det bra att inleda en visning med en öppen fråga, där mäklaren får tillfälle att förklara förutsättningarna för boendet. Då kan detaljer, som annars kanske missas, tas upp. Som hur ljusinsläppet är i en traditionell 40-talslägenhet eller hur pass fuktig källaren är i ett 70-talshus.
  • Vad tillhör bostaden och ingår i försäljningen? Och vad ingår i avgiften? Detta är en fråga där svaret kan variera kraftigt. I vissa bostäder kan det mesta ingå i avgift – från garageplats till internetuppkoppling och el – samtidigt som det kan komma som en tilläggsavgift i andra bostäder. För att du ska kunna göra en bostadskalkyl, är det därför viktigt att du vet vilka kostnader du kan vänta dig.
  • Hur värms bostaden upp? Det kan kännas som en detalj på visningen, men om en bostad värms upp med el-element och elen inte ingår i månadsavgiften, kan det innebära dyra elräkningar under vintermånaderna.
  • Hur är närområdet? I många bostadsområden, inte minst med lägenheter, kan ljudkulissen förändras under dagen. Därför är det viktigt att tänka hur läget står till vid bostaden under hela dagen och hela veckan. Är du ute efter ett livligare område? Då kanske du ska välja en bostad i närheten till restauranger och butiker. Gillar du att sova ut om morgnarna? Då kanske det inte är bra att dela lägenhetshus med ett dagis eller bo alldeles för nära en större väg.
  • När gjordes underhåll senast? Bostadsrättsföreningar har ofta en underhållsplan för huset. Där är ofta större renoveringar planerade, som upprustning av fasaden eller ett stambyte. Sådant kan påverka den framtida avgiften. I ett hus är underhållet ännu viktigare – inte minst kopplat till de större sakerna som el, tak och vvs. Men även gällande kyl och frys. Det är köparen som har undersökningsplikt. Därför är det viktigt att var på tå på visningen och undersöka när nästa insats kan behövas.
  • Hur är tillgången till parkering? Priserna och tillgången till en parkeringsplats varierar kraftigt. I delar av Stockholm kan parkeringar finnas nära, men med långa vänteköer och dyra avgifter. Försäkra dig därför om tillgången till p-platser före köpet, så slipper du bli besviken.
  • Kan jag tänka mig att bo här? Den kanske mest uppenbara frågan, men också den viktigaste. Bostadsaffären är i många fall är livets största köp. Ställ därför den sista frågan till dig själv.

Det finns också en fråga som många köpare ställer, men som av många anledningar inte behövs.

Fråga att inte ställa på bostadsvisningen: Varför säljs bostaden?
En av de vanligaste frågorna på många visningar, enligt mäklare. Men den är i det närmaste omöjlig att besvara. Anledningarna till en flytt kan vara många. Livet förändras ständigt. Hushållet kan ha blivit fler eller färre. Det kan också ha att göra med ett nytt jobb, ett nytt hus eller att säljaren helt enkelt vill byta boende. Om säljaren flyttar på grund av att något är fel på bostaden, så faller det under upplysningsplikten. Därför blir frågan både onödig och omöjlig att besvara.

Relaterat