Guider & Tips

Vad har jag för uttag för bredband hemma?

Vad är det för uttag till bredbandet egentligen? Det är mycket frågor kring och funderingar kring olika uttag för bredband och TV i bostäder. Här går vi igenom de vanligaste uttagen och vad de ger för möjligheter till olika tjänster. Många bostäder, framförallt flerfamiljsbostäder, kan ha flera olika uttag och har vanligtvis då också möjligheten att köpa olika tjänster från de olika uttagen

Kabel-TV-uttag

Här är två exempel på kabel-tv-uttag. Störst leverantör av bredband via kabel-tv är Com Hem i Sverige. Förutom bredband levererar Com Hem också analog-TV och digital-TV, IP-telefoni samt FM-radio via uttagen.

Nätverksuttag

När det finns fiber indraget i bostaden är det vanligtvis nätverksuttagen som man kopplar upp sin router eller annan utrustning mot. Via fiber finns möjlighet att både få bredband, digital-TV (IPTV) och IP-telefoni. Det går ej att ta emot analoga TV-sändningar eller FM-radio via fibern eller nätverksuttaget. För villor kommer fibern in via en mediaomvandlare och från den får man då koppla sin router.

Telefonjack

Fram till 2014 var det vanligaste sättet att få bredband i bostaden via telefonjacket. Idag byggs inga bostäder med denna infrastruktur indragen idag och hela kopparnätet i Sverige är under avveckling. Via telejacket finns möjlighet att förutom få telefonitjänster även möjlighet till bredband eller digital-TV (IPTV).

Antennuttag för TV2

För att ta emot marksänd digital-TV krävs en antenn på taket eller en antenn i bostaden kopplad till Tv:n. Via uttaget kan även FM-radio tas emot. SVT:s kanaler samt TV4 och TV6 tas emot okodat och det behövs bara en TV som har en digitalmottagare inbyggt. Ofta ser de vanliga antennuttagen uttagen för mottagning av marksänd TV ut så här:

Kombinationsuttag

Det finns också i vissa bostäder kombinationsuttag som både har nätverksuttag och antennuttag. Via dessa uttag finns möjlighet att koppla upp sig på nätverket för att ta emot bredband, IP-telefoni och digital-TV (IPTV) samt även möjlighet att ta emot digital-TV via marksändningar.

 

Jämför bredband på din adress 

  • Spara pengar. Du kan spara upp till 1500 kr/ år med hjälp av bredbandsval.se
  • Svar direkt. Det tar mindre än 1 minut att hitta det bästa erbjudandet på din adress
  • Enkelt och kostnadsfritt. Bredbandsval tar inte några avgifter från dig - priserna du ser är de du får

Se och jämför bredband

 

Toppbild skapad av Freepik

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.