Guider & Tips

5 frågor om att anlita arkitekt


Ämnen


Dela

En arkitekt kan med sin speciella yrkeskompetens hjälpa dig att hitta nya lösningar för såväl ombyggnader som nybyggnader – så att du ska få ett hem som uppfyller just dina behov! Så här går det till!
 • Vad kan jag få hjälp med när jag anlitar en arkitekt?
  En arkitekt hjälper dig med idéer och lösningar till allt från mindre inredningsprojekt till större ombyggnader eller kanske trädgårdsanläggningar. Resultatet kan vara ritningar till ett bygglov, byggspecifikationer eller bara skisser för hur en trädgård ska planeras.

 • Hur hittar jag rätt arkitekt?
  Välj arkitekt efter det byggprojekt du ska göra. Dels kan du höra med vänner och bekanta, som kanske kan ge bra referenser. Eller så kan du söka via Sveriges Arkitekters söktjänst ”Anlita arkitekt”. Du bör även kontrollera att arkitekten har en så kallad konsultansvarsförsäkring.

 • Hur förbereder jag mig inför mötet?
  Det bästa är att göra en enkel kravspec. Vad vill du uppnå med ditt byggprojekt? Hur ser ditt liv ut idag och vad är det för funktioner som är viktiga? Och hur ser budgeten ut? Precis som när du köper hantverkstjänster är det bra om du träffar flera arkitekter för att hitta någon som du både känner förtroende för och som passar just dina behov.

 • Hur gör jag upp ett avtal?
  Det är viktigt att specificera vad uppdraget ska innefatta och vad det får kosta innan arbetet sätts igång. Ett avtal är förutsättningen för ett smidigt samarbete. Be att arkitekten skriver en uppdragsbekräftelse där omfattning, tidplan och ersättningsform är specificerat. ABK 09 är standardavtalet på marknaden.

 • Vad kostar det?
  Timpriset för en arkitekt ligger på från cirka 500 kronor och uppåt beroende på vem du väljer. Underlaget du får kan spara in mycket tid i en byggprocess, från upphandling till utförande - så stirra dig inte blind på arkitektarvodet. Se det istället som en del av totalkostnaden för bygget. Läs mer om hur du ska gå till väga när du anlitar arkitekt på Arkitekt.se


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.