Bygg & fixa

Förläng utesäsongen med ett uterum


Ämnen


Dela

Nära naturen men med högsta möjliga bekvämlighet. Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

Ett uterum jämnar ut skiftet mellan årstiderna. Förlänger sommaren, förkortar hösten och hälsar våren välkommen tidigt. Även på vintern kan ett välisolerat uterum förhöja mysfaktorn inomhus. Fundera över dessa punkter innan du går vidare med ditt projekt!

  • Bygglov? Innan du sätter igång med projektet, kontakta kommunens stadsbyggnadskontor och kontrollera om du behöver söka bygglov.

  • Placering? Ta en rejäl funderare på var du ska placera ditt uterum. Ibland tänker man det som en förlängning av altanen. Rakt i söder kan då kännas frestande, men tänk på att det kan bli väldigt varmt när solen ligger på. Nordost är ett bättre alternativ. Mest användbart blir det kanske om du lägger rummet i anslutning till kök eller vardagsrum.

  • Funktion? Hur vill du kunna använda ditt uterum? Ett inglasat rum som funkar när det blåser kallt om sommaren har en enklare och billigare konstruktion än en vinterträdgård för året runt-bruk.

  • Material? När du väl slagit fast vilken typ av uterum du vill bygga är det dags att välja material. Precis som det finns olika typer av isolerglas finns det olika typer av stommar. Aluminium är underhållsfritt, lärk är levande och vackert. Ett sommarrum kan byggas direkt på ett trallgolv, medan en vinterträdgård kräver en gjuten bottenplatta. Är golvvärme att föredra eller ska du ha en kamin att mysa vid.  

  • Leverantör? Att dra igång ditt uterumsprojekt på höstkanten har sina fördelar. Trycket är inte lika hårt med en längre tidshorisont, du har utrymme att vela och god tid att ta kontakt med olika uterumsleverantörer och ställa alla frågor.

Checklista

Frågor du bör ha tänkt igenom innan du träffar uterumsförsäljare:

Budget. Hur mycket får det kosta?

Typ. Vinterträdgård eller sommarrum? Ska rummet vara isolerat eller bara för sommarbruk?

Tid. Hur mycket kan vi bygga själva – hur mycket vill vi lägga ut? När vill vi att rummet ska stå klart?

Läge. Var är bästa platsen för ett uterum, men hänsyn till väderstreck, sol och byggregler. Och hur ser markförutsättningarna ut?

Material. Vilka material vill vi ha för tak väggar och golv?

Det lilla extra. Vill vi ha braskamin, plats för växter eller kanske en liten fontän? Billigare att tänka igenom innan spaden sätts i marken. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa