Guider & Tips

6 belysningstips för ditt hem


Ämnen


Dela

Belysning är mer än bara ljus för att bryta mörker. Belysning sätter stämningen, bestämmer vilket mood du och ditt sällskap ska inta, det förskönar ett konstverk eller gör det lättare för dina ögon att läsa en intressant bok.

Ljusspecialisten Mats Hansson från Arkitektkontoret DAP berättar om hur man lyckas bäst med att sätta ljus på tillvaron. 

Mats Hansson

Mats Hansson  Foto: Bobo Olsson

 • Led belysning
  LED belysning har funnits på marknaden under några år, det är ett mycket bra energisnålt alternativ. En LED lampa kan brinna i tio år utan problem, går en sådan lampa sönder är det oftast inte fel på själva ljuskällan utan något fel inuti armaturen. Numer går det att hitta riktigt bra kvalité gällande LED, tidigare gav ljuskällan ifrån sig ett kallt ljus men nu finns det bättre alternativ med varmare ljus.

  Det gäller dock att köpa en av lite bättre kvalité och därmed lägga några extra kronor på den investeringen.

  Bland det absolut viktigaste när du ska belysa ditt hem är att ljuset ska vara reglerbart, dvs det ska finnas en dimmer. En dimmer kan man säga är den lägsta nivån till att uppnå en bra effekt.

 • Ljustemperatur
  ELjusets färgton kan definieras som dess färgtemperatur och mäts i Kelvin (K). Hög färgtemperatur svarar mot blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner. Ett kallare ljus är mer till för offentliga miljöer och ett varmare ljus passar bättre för hemmamiljö, ett riktvärde bör vara högst 2700 K högre än det värdet blir ljuset för kallt.

MAG Interactive

MAG Interactive  Foto: Måns Berg

 • ”Dim - to - warm”

  Ett sätt att efterlikna glödljus med LED ljus är att använda funktionen dim to warm. Med dim to warm kan du dimra din LED lampa, en ny funktion som innebär att ljuset blir varmare när du dimrar det, förut har man kunnat dimra LED lampor men ljuset behöll hela tiden sitt färgutseende.

 • Blanda ljus

  Använd gärna så många ljuskällor som möjligt i samma rum, på detta sätt kan du välja ljus efter sinnesstämning. Allmänljuset i ett rum ska vara en lampa/armatur som sprider ljuset på ett jämnt sätt, det ska ge mycket ljus. Komplettera med riktbart ljus – spotlights, för att accentuera vissa väggar, möbler, konst osv. Dimmers ska vara installerade för att kunna sätta rätt ”mood” för olika situationer/tillfällen.


Yasuragi  Foto: DAP

 • Avbländning 

  En annan bra riktlinje när du använder spotlights är att hålla ljuskällan delvis dold så att ingen blir bländad men att man fortfarande får en bra upplevelse av ljuset, dvs vinkla ljuset så att blicken aldrig möter ljuskällan.

 • Kunskap och tekniska termer 

  I lampdjungeln hjälper det om man lär sig ett par tekniska termer för att vara säker på vilken typ av lampa man faktiskt väljer.

 • Kelvin (K)

  Hur varmt eller kallt ljus det är, ljustemperatur.

 • Lumen (lm)

  Hur starkt ljus en lampa avger

 • RA – värde

  Hur bra färgåtergivning ljuskällan avger. Ett högre RA-värde kan vara fördelaktigt om färger ska upplevas korrekt.

DAP är en design- och arkitektbyrå som arbetar med allt från fastighetsutveckling till möbeldesign. DAP grundades 2007 och har sitt huvudkontor i Stockholm. De samarbetar med partners och leverantörer i hela världen. Läs mer om DAP.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa