Guider & Tips

Så fungerar bostadsrätt och bostadsrättsförening


Ämnen


Dela

Funderar du på att köpa en bostadsrätt? Att bo i en bostadsrätt ger dig mer eller mindre friheten att renovera och inreda som du vill, men du kommer också behöva förhålla dig till bostadsrättsföreningens regler för ditt boende. 
Här kan du läsa mer om vad bostadsrättsföreningen faktiskt gör och vilka fördelar och nackdelar som finns med bostadsrätt. 

Vad är bostadsrätt

När du köper en bostadsrätt äger du egentligen en andel i en bostadsrättsförening som i sin tur äger fastigheten. Detta ger dig rätt att använda en specifik lägenhet i fastigheten. Du har också rätt att nyttja gemensamma utrymmen, såsom tvättstuga, förråd, gård och eventuella andra faciliteter. 

Bostadsrättsföreningen och bostadsstyrelsen har stort ansvar

Bostadsrättsföreningens ansvar omfattar förvaltning och underhåll av fastigheten och de gemensamma utrymmena. De styr exempelvis över större renoveringar och förbättringar, såsom takrenovering eller byte av fönster. Dessutom hanterar föreningen ekonomiska och juridiska frågor samt tar fram och uppdaterar föreningens stadgar. Ofta fattas beslut med alla medlemmar inkluderade där du som bostadsrättsinnehavare har rätt att medverka och rösta i viktiga bostadsfrågor. Som medlem är det alltid bra att engagera dig i föreningen för att kunna påverka ditt boende. 

Bostadsstyrelsen har fått i uppgift av bostadsrättsföreningen att ta ansvar för förvaltning och drift av fastigheten. De som sitter i styrelsen är valda av föreningens medlemmar och styrelsens uppdrag är att företräda medlemmarnas frågor och arbeta för föreningens bästa. 

Vad ingår i avgiften för en bostadsrätt?

Bor du i en bostadsrätt behöver du betala en bostadsrättsavgift som kan ses som en form av hyra. Många bostadsrättsföreningar har lån och avgiften är till bland annat för att täcka räntor och amortering samt att täcka kostnader för driften av huset. Det kan exempelvis inkludera grundläggande kostnader som energi, snöröjning och sophantering. Men det kan också inkludera ytterligare tjänster såsom bredband, kabel-TV, parkering och försäkring. Det specifika innehållet i bostadsrättsavgiften varierar mellan olika föreningar.

Fördelar med bostadsrätt


Här är några av fördelarna med att bo i bostadsrätt:
  • Kontroll över din boendemiljö - I en bostadsrätt har du möjlighet att påverka och skapa din egen boendemiljö. Du kan mer eller mindre renovera och dekorera din bostad som du vill. Vissa större renoveringar behöver dock godkännas av föreningen så det är viktigt att ha en dialog med dem innan du gör större förändringar hemma. 

  • Potentiell ekonomisk vinst - Om fastighetens värde stiger kan du göra en ekonomisk vinst när du säljer din bostadsrätt. Har du haft bostaden under en längre tid är chansen större att du gör en vinst när du säljer. Du kan även göra investeringar i bostaden som att renovera kök eller badrum för att öka dess värde. 

  • Inflytande i föreningen - Som medlem i bostadsrättsföreningen har du rätt att rösta på föreningsstämman och påverka föreningens beslut.

  • Gemenskap - Att vara del av en bostadsrättsförening kan skapa en känsla av gemenskap med dina grannar.

Nackdelar med bostadsrätt


Det finns även vissa nackdelar med att bo i en bostadsrätt
  • Ekonomisk risk - Om bostadsrättsföreningen har stora skulder eller om avgifterna höjs kan det påverka din privatekonomi negativt. Om bostadsmarknaden förändras kan dessutom värdet på din bostad sjunka, vilket har betydelse den dag då du säljer.

  • Kontantinsats - När du ska köpa en bostadsrätt behöver du betala 15 % av köpeskillingen i kontantinsats. Det är den delen som du inte kan finansiera med ett bolån utan du behöver betala med egna medel. Antingen behöver du spara ihop till kontantinsatsen själv eller ta ett privatlån.

  • Regler och restriktioner - Bostadsrättsföreningen kan ha regler och restriktioner som begränsar vad du kan göra med din bostad, till exempel om du får ha husdjur eller om och hur du kan hyra ut din bostadsrätt i andrahand.

Vad är skillnaden på bostadsrätt vs hyresrätt?

Det finns flera skillnader på bostadsrätt och hyresrätt. Den stora skillnaden är att i en hyresrätt hyr du lägenheten av en fastighetsägare som har ansvar för underhåll och reparation av din bostad. Du måste anpassa dig efter fastighetsvärdens regler och får inte göra renoveringar som du vill. I en bostadsrätt är du själv ansvarig för reparationer och underhåll inuti din bostad men kan också ändra om och renovera med godkännande av föreningen.    

Köp och sälj din bostadsrätt med Mäklarhuset

Oavsett om du planerar att köpa eller sälja en bostadsrätt finns vi på Mäklarhuset här för att hjälpa dig. Våra erfarna mäklare har djup kunskap om bostadsmarknaden och kan vägleda dig genom varje steg av processen. Vi ser fram emot att hjälpa dig att göra din bostadsrättsaffär till en framgång. 

 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa