Hemkunskap

Sju sätt att renovera miljövänligt!


Ämnen


Dela

En renovering är resurskrävande för både plånbok och miljö. Med sunt förnuft och några enkla hållpunkter blir din renovering både smidig och miljövänlig. Här är sju kloka råd på vägen.
 • Återanvända
  Innan du river ut det gamla, fundera ett extra varv på om det inte är så att du kan återanvända det du har? Golv kan både slipas och målas om, köksluckor och fönster likaså. Rostfria diskbänkar brukar hålla i decennier. Kanske kan dina gamla köksstommar bli grunden till bra förvaring någon annanstans i hemmet? Det finns flera vägar till återvinning och begagnat via Blocket, Byggvårdsbutiker mm. Här kan du hitta tegel, takpannor, fönster och dörrar med mera. Och om du ändå bestämmer dig för att riva ut hela köket – skänk bort det på Blocket istället för att köra det till tippen.

 • Energisnåla!
  När du ska byta ut värmepumpen, spisen, ugnen, kylen, frysen, tvätt eller diskmaskinen – välj energisnåla produkter. Och tänk också på att inte köpa större maskiner än vad ditt hushåll kräver. I Sverige finns energimärkning som visas på en skala från A+++ till D där A+++ är det bästa alternativet. Välj toalett, blandare och dusch efter hur snåla de är i sin vattenförbrukning. Ibland kan det räcka med att byta packningen – istället för att byta ut hela kranar.

 • Välj bra miljöval och svanen-märkt
  Det finns många miljömärkta produkter i bygghandeln. Håll utkik efter Bra Miljöval eller Svanen-märkningen på de byggprodukter du behöver. På så vis undviker du de värsta kemikalierna i till exempel färg, spackel, lim, byggskivor och fogmassa. Lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen, är inte miljövänligt. Välj istället naturliga färger baserade på giftfria pigment som t ex linoljefärg, äggoljetemperafärg eller färger som är märkta med Svanen- eller/och Bra Miljöval.

 • FSC-märkt trä
  För altanbygget, satsa på miljövänligt trä. Lärk, ek och cederträ är naturligt motståndskraftigt mot röta och bättre för miljön än tryckimpregnerat virke. Undvik tropiska träslag. Genom att välja FSC-märkta produkter bidrar du till att stoppa skogsskövling och illegal avverkning och får garanterat trä som är framtaget med hänsyn till människor och miljö

 • Plastbanta!
  Välj bort plast – välj istället så långt det går naturliga material. Rata plastgolv i PVC – välj golv i linoleum, sten eller trä och papperstapeter till väggarna. Stenull eller glasull är att föredra som isolering framför cellplast. Torv, träspån är fina alternativ och träfiberskivor, mineralogiska skivor och skivor av glas är nya intressanta alternativ att fundera över.

 • Tänk långsiktigt
  När du väljer material, tänk att de ska hålla länge. Naturliga, klassiska material kan ibland kosta mer, men i gengäld åldras de vackrare och håller längre.

 • Planera
  Resurshushållning blir enklare med planering. Gör noggranna materialspecifikationer innan du tar dig iväg till byggmarknaden. Se till att du inte köper för mycket material och färg. Kolla om det är någon granne som behöver material – då kan ni samköra eller lägga en gemensam beställning. Praktiskt och vänligt för miljön.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa