Nytt hem

Därför är det vanligt med fritidshus i Sverige


Ämnen


Dela

I Sverige är det ovanligt många som har tillgång till ett fritidshus. Urbana strömningar och en längtan till naturen är några skäl till att det finns ett stort utbud.

Att kunna hänga i ett fritidshus på sommaren är något av en tradition i Sverige. Idag äger nästan 22 procent av Sveriges befolkning en fritidsbostad och ca 59 procent av landets befolkning har tillgång till en. Siffrorna är unika för Europa. Men länge var de magnifika sommarnöjena ett privilegium för de riktigt välbärgade, där livet på landet inte skiljde sig nämnvärt från livet i staden. Den stora skillnaden var det ofta havsnära läget och verandan, som användes för samvaro och middagar. 

 

Sportstugan blev på modet 

Men i slutet på 1800-talet skedde en förändring. Vinteraktiviteter ansågs vara nyttiga för hälsan, och att vara ute i naturen skapade ett behov av mindre sportstugor för att övernatta i. Samtidigt fick allt fler samhällsklasser ekonomiska möjligheter att skaffa sig en andra bostad. Under 1920- och 1930-talen exploderade byggandet av sportstugor. Med längtan till landet flyttade torpidealet in och den ”lilla röda stugan” kom att få en plats i våra hjärtan. Det var också vid denna tid som det fyrkantiga livet på verandan släppte taget och ersattes av det enkla, rustika där trädgårdens uteplats blev den nya samlingspunkten. 

 

Gamla hus förvandlas till fritidshus

Men det finns också en annan bakgrund till dagens fritidshus. Inflyttningen till städerna gjorde att många hus på landsbygden och i kustnära områden övergavs för stadslivet. När sedan den unga generationen växte upp och fick råd återvände de och tog över sina föräldrars eller farföräldrars åretruntbostad för att omvandla det till sitt fritidshus. Vår ökade levnadsstandard gjorde det helt enkelt ekonomiskt möjligt för många att hålla sig med två bostäder.

 

Flera fritidshus till salu hos Mäklarhuset

Nästan hälften av alla svenskar har tillgång till ett fritidshus idag. Och det finns långt över en halv miljon fritidshus i Sverige. Just nu finns det ett antal fritidshus till salu hos Mäklarhuset. 

Kolla in om ditt drömställe är till salu


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.