Hemkunskap

7 växter som ger dig bättre luft hemma!


Ämnen


Dela

Att växter är bra för hälsan vet nog de flesta, men faktum är att vissa gröna och blommande krukväxter har bättre luftrenande egenskaper än andra. hälsan vet nog de flesta, men faktum är att vissa gröna och blommande krukväxter har bättre luftrenande egenskaper än andra.

Att inreda med gröna växter är inte bara snyggt och trendigt. Med rätt sorts växter kan du även få en bättre inomhusluft. Plantorna kan bland annat rena luften från föroreningar som formaldehyd, bensen, trikloretylen och ammoniak – giftiga ämnen som finns i till exempel rengöringsmedel, plast och färg.

Här listar vi sju växter som tar hand om hemmets gifter och renar luften.

Aloe vera

Blomman kan förutom att svalka huden och lindra vid solsveda och brännskador även hjälpa till att rena luften från kemikalier från hushållsrengöringsprodukter. Växten fungerar även som en varningslampa genom att den utvecklar bruna prickar vid höga halter av kemikalier i luften. Växten är klassad av amerikanska rymdstyrelsen NASA som en av de främsta luftförbättrande växterna. Den bildar syre nattetid och bidrar på så sätt till god sömn, den är också mycket tålig och överlever även förhållandevis omild hantering.


Aloe vera 

Ampellijan

Ampellijan, denna yviga och lättskötta populära krukväxt är en fena på att binda giftiga ämnen som formaldehyd ur luften som man kan hitta i både plaster. Textilier och färger. Den är dessutom en lämplig växt för allergiker. Mycket bra växt för allergiker.

Fredskalla

Fredskallan gör under för inomhusklimatet, då den både renar och fuktar luften. Så ska du välja en växt så är det denna du ska satsa på. Tänk dock på att den är giftig för katter om du har sådana som husdjur. Detta är en växt som kan ta upp många skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.


Ampellija och Fredskalla. 

Guldpalm

Här har vi en riktigt duktig luftfuktare som kan rena luften från xylen och toluen som man hittar i kontorselektronik och datorskärmar.

Gullranka

Den här växten rensar luften från formaldehyd. Genom att hålla den ren från damm och duscha den ofta får du en bättre effekt.


Guldpalm och Gullranka. 

Krysantemum

Krysantemum är en krukväxt som trivs inomhus, där den gärna vill stå ljust men inte i direkt solljus. Bland luftrenande växter är den både populär och billig. Den är en av de växter som är bäst på att ta upp bensen ur luften och är även en duktig luftfuktare.

Svärmorstunga

Svärmorstungan är att den behöver i stort sett ingen tillsyn. Den kan dessutom stå både i mörka utrymmen och i direkt solljus. Svärmorstungan hjälper till att ta bort ämnena bensen, formaldehyd och trikloretylen som man kan man hitta i både plaster, färger och rengöringsmedel. Den tar även upp koldioxid ur luften.


Krysantemum och Svärmorstunga. 

 

Bilder: Blomsterlandet


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa