Hemkunskap

Fixa rätt belysning


Ämnen


Dela

Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

Köket

Här är det både viktigt med bra arbetsbelysning och möjlighet till ett allmänljus som är flexibelt och klarar både städning och mys. För belysning över arbetsbänkar och spis är halogenlampor bra. Över matbordet bör man välja en armatur som har ett riktat bländfritt ljus nedåt.

Lampor och belysning i vardagsrummet

Vardagsrummet

Här pågår ofta många aktiviteter. Någon läser i soffan, en annan kollar på tv och plötsligt ska alla umgås och spela spel eller fika. Möblera därför efter flera funktioner. Att belysa bakom tv-skärmen gör att sparar du ögonen. Lyft fram en vacker tavla eller någon annan inredningsdetalj med en spotlight.

Lampor och belysning i sovrummet

Sovrummet

Förutom en bra allmänbelysning behövs väl avskärmade läslampor, helst med dimmerfunktion. Lamporna ska placeras så att ljuskällan riktas från sidan, annars skuggar du ljuset. Även garderoberna i sovrummet kan belysas med riktade spotlights så att man ser kläderna när garderoberna är öppna.

Möblera med ljus - 4 smarta tips!

I vårt mörka land gör rätt ljussättning av hemmet en enorm skillnad. Här är några knep hur du möblerar med ljus. Tänk i tre steg – allmänljus, punktbelysning och accentljus.

  • Allmänljus. Välj en takarmatur som sprider ett jämt ljus. Genom att ljussätta taket med uplights och i hörnen känns rummet större.
  • Flera ljuspunkter gör ett rum mer levande. Principen är ju större rum desto fler ljuspunkter. Välj armaturer i varierande höjd.
  • Belys väggarna. För att få rummet att kännas luftigare och vackrare kan man använda uplighters för att belysa väggarna.
  • Fönsterbelysning. Placera en lampa i fönstret och skapa en känsla av dagsljus och solljus även på kvällen. Använd antingen en hängande armatur, en bordslampa eller integrera belysning i fönsterkarmen med infällda spotlights eller ljusslingor.

Välj rätt ljuskälla

Ett av de vanligaste misstagen när man ska belysa sitt hem är att man väljer lampor för att de är snygga – snarare än för att de ska fylla en särskild ljusfunktion. Det är till exempel lätt hänt att ljuset blir bländande snarare än riktat. Bäst är att fråga i affären om du får prova lampan hemma på plats innan du bestämmer dig.

Titta efter ljuskällans Lumen (lm) – snarare än watt som gällde hos gamla lampor. Lumen anger lampans ljusstyrka. Ju högre lumen desto högre ljusstyrka.

Välj armaturer och ljuskällor som har dimmermöjlighet. En dimmer är ett enkelt sätt att skapa en mer flexibel belysning och samtidigt spara el. Testa olika typer av ljuskällor för att få bästa möjliga ljus från den lampa du har köpt.

Halogenglödlampa – Den ljuskälla som mest liknar glödlampan. Går att dimma oavsett dimmer. Tänds direkt med ett klart ljus.

Lågenergilampa – Utvecklingen har gått framåt och det finns idag lågenergilampor som har varmare sken och bra färgåtergivning. Det finns många alternativ som går att dimma eller som tänder snabbt.

LED-lampa – Har i allmänhet ett mer riktat ljus än andra ljuskällor. Många LED-lampor kan dimmas men kräver en armatur som har en dimmer som fungerar med LED. Med LED kan du skapa en stämningsfull belysning i form av till exempel LED-lister.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.