Guider & Tips

Förbättra ditt wifi – tips för att öka räckvidd och hastighet


Ämnen


Dela

Inget är väl så frustrerande som när wifi i hemmet strular? Obefintligt wifi i vissa rum och långsamt internet får vem som helst ur balans. Vi har sammanställt några tips för att minska på besvären!
 • För gammal router?
  Du kanske har en router som använder sig av en gammal standard för WLAN? Har din router endast stöd för 802.11b eller 802.11g bör du uppgradera till en modell som klarar av 802.11n eller 802.11ac. Genom att göra detta kan du räkna med både högre anslutningshastigheter och att räckvidden ökas avsevärt. Givetvis behöver din tekniska utrustning du kopplar upp mot ditt wifi även klara dessa standarder. Att skaffa en ny router behöver inte kosta särskilt mycket, det är också så att vissa bredbandsleverantörer bjuder på en router om du väljer att binda om ditt abonnemang.

 • Skaffa repeaters
  Om hushållet är lite större, eller på två våningar kan det vara svårt för en router att nå alla vrår i boendet. En enkel lösning för att förbättra det trådlösa nätverket är att köpa en repeater, även kallade extender eller räckviddsförlängare. Dessa apparater fångar upp de trådlösa signalerna och skickar sedan ut dem på nytt igen. En nackdel med en repeater är att hastigheten minskar något vid vidaresändningen. Se därför till att ha ett abonnemang med ordentligt hastighet redan från start.

 • Bygg enkelt ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen
  Bygg enkelt ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen. HomePlugs använder powerline-tekniken och tar hjälp av de befintliga elledningarna i din bostad för att utöka nätverket till olika rum i hemmet eller mellan olika våningsplan. Adaptrarna sätter du i vanliga vägguttag, där du behöver nätverk. Det spelar ingen roll vilket rum du sätter dina adaptrar i, de kommer att fungera precis lika bra som om de är anslutna till routern. För nätverk över elnätet krävs två HomePlugs som kan utökas med fler om extra nätverksanslutningar behövs.

 • Köp utrustning som klarar både 2,4 och 5 Ghz (gigahertz)
  Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvensband, antingen 2,4 Ghz eller 5 gigahertz. Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet, men bara en del nyare routrar och enheter stödjer 5 GHz-bandet. 2,4 GHz är ett frekvensband som ofta är mycket trafikerat.

 • De flesta trådlösa nätverken ligger på detta frekvensband och det kan därför lättare bli störningar eftersom fler ska samsas om samma frekvenser. 2,4 GHz-bandet har generellt sätt lite bättre räckvidd men att 5 GHz ger högre hastigheter. För bästa möjlig upplevelse är det bäst att satsa på produkter som använder sig av båda banden, något som ofta kallas för dual-band. Detta oavsett om du väljer att köpa en ny router, powerline-adaptrar eller en räckviddsförlängare.

Jämför bredband på din adress 

 • Spara pengar. Du kan spara upp till 1500 kr/ år med hjälp av bredbandsval.se
 • Svar direkt. Det tar mindre än 1 minut att hitta det bästa erbjudandet på din adress
 • Enkelt och kostnadsfritt. Bredbandsval tar inte några avgifter från dig - priserna du ser är de du får

Se och jämför bredband

 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa