Hemkunskap

Fritidshusmäklaren: köpare och säljare har hittat varandra


Ämnen


Dela

Den första vårsolen väcker längtan efter ljumma sommarkvällar och det där stället vid vattnet. För att ta tempen på hur marknaden ser ut nu för fritidshus vände vi oss till Pär Johnsson, fastighetsmäklare på Mäklarhusets kontor i Norrtälje. 

I Norrtälje har marknaden för fritidshus varit brännhet under de senaste åren. Även före pandemin såg man höjda priser. Men precis som i övriga landet har marknaden lugnat ner sig under hösten och priserna har gått ner. Så hur ser marknaden ut nu, våren 2023?

Pär Johnsson, fastighetsmäklare på Mäklarhusets kontor i Norrtälje:
–Jag upplever att marknaden har anpassat sig och att köpare och säljare har hittat tillbaka till varandra. Det är en lugnare och stabilare marknad, vi har mycket visningar. Säljarna börjar förstå att pandemipriser inte gäller längre, utan att det är 2019 års priser som gäller, men om ett hus har alla rätt – då går det fort.

Pär Johnsson

Vilka är det som kommer på visningarna? 

–Det var otroligt mycket köpare under pandemi, det var alldeles galet. Vi hade 30–80 sällskap på varje visning. Jag tänker därför att det måste finnas många som inte hittade sitt drömhus och är ute nu. Och det märks, de som har köpt nu har koll. De tycker att de fyndar nu när de har 20 procents rabatt, och slipper de hetsiga budgivningarna. 

När är bästa tiden på året för att köpa fritidshus i Norrtälje? 

–Säsongen börjar efter nyårsafton och håller egentligen på fram till slutet av oktober. Men från midsommar till sista veckan i juli är det ganska lugnt. Från februari och fram till midsommar är prime time för oss. En tydlig trend är att den äldre generation vill sälja när det blommar. Maj är därför en bra månad om man är lite alert. 

Som säljare, vad ska du ha ordning på före en visning? 

–Ta ut en mäklare i så god tid som möjligt. Se till att du har fotat upp huset när det är som vackrast, till exempel nu under våren. Riv inte ut kök och badrum, men sätt upp den där listen som inte kom upp och måla vindskivan som blev bortglömd. Försök att skapa mysfaktor – kratta grusgången och gör det ombonat med växter och krukor för att skapa en känsla av att här vill jag vara på fritiden. 

Och som köpare, hur ska du förbereda dig inför visningarna? 

–Maj är en bra period som köpare, då är det många objekt ute. Och den som är förberedd och agerar snabbt kan vara en vinnare, när andra spekulanter är förvirrade och långsamma. Så var påläst, sondera terrängen och ställ alla frågor. När drömstället dyker upp, hugg direkt. Och om det regnar – då kanske det är bästa tillfället att åka ut på visningar. Älskar du stället då ska du slå till!

Vilka är de största skälen till att söka fritidshus i Norrtälje kommun?

–Jag skulle säga närheten till naturen och den fina skärgården. Men också närheten till Stockholm och Uppsala. Infrastrukturen är väldigt bra. Det är pendlingsvänligt och tar bara ca en timme med buss från Norrtälje till Stockholm, och de går hela tiden. Och hamnen här har fått ett jättelyft och gjort Norrtälje till en härlig kuststad. Dessutom har vi haft en bra fiberutbyggnad, och det märks nästan var man än bor, avslutar Pär Johnsson.

Funderar du på att sälja?

Vi värderar ditt fritidshus

Intresserad av att köpa?

Se alla våra fritidshus till salu


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.