Nytt hem

Karlstadmäklaren: Köpläge för studenter som flyttar hemifrån


Ämnen


Dela

Michelle Felixson är mäklare hos Mäklarhuset i Karlstad och har följt prisutvecklingen sedan flera år. För den som ska flytta hemifrån och bli student i Karlstad i höst är det köpläge, menar hon. 

Michelle Felixson har själv varit student i Karlstad. Under det första halvåret pendlade hon mellan Munkfors och universitetet, men snart insåg hon att hon inte ville missa det härliga studentlivet i Karlstad och köpte sin första bostad. Valet föll på de centrala delarna med närhet till centrum och bussen till skolan. 

– Det var inte jättelätt att få tag på en studentlägenhet och de hade också hög månadshyra, berättar Michelle. 

Vilka områden är populära för studenter som flyttar hemifrån? 

Michelle Felixson– De mest populära områdena är de som ligger nära centrum och har promenadavstånd, till exempel Herrhagen, Sundsta och Norrstrand. Själva centrum är också populärt och Inre Hamn. Det är lite dyrare där, men fortfarande köpbart. Stadsdelen Bellevue ligger lite utanför och har lite lägre priser, men med bra kommunikationer till centrum.  

Hur är det att bo nära universitetet? 

– De flesta som inte är från Karlstad kollar på bostäder nära universitetet. Sedan ser man att det är bättre att bo närmare centrum. Det är ändå så lätt att ta sig till skolan, det tar bara tio minuter med buss. Området nära universitet är Kronoparken, men bostäderna där är ofta studentlägenheter. 

Är det läge att köpa bostad nu? 

– Det tycker jag. Historiskt sett har bostadsmarknaden alltid stigit i Karlstad, även om priserna har gått ner nu, precis som i resten av landet. Hyran på en studentlägenhet kan ligga på 5000–7000 kronor, så ska man ha en sådan kostnad varje månad, är det bättre att äga. Och som student planerar man ofta att bo hela studietiden, i minst tre år. Då menar jag att det är stor chans för bostadens värdeutveckling.  

Vilka lösningar finns det? 

– Det är vanligt att studenten äger 10 procent. Men detta måste undersökas med föreningen så att de godkänner detta. Om barnet ska vara ensam ägare behövs oftast ett skuldebrev eller annat juridiskt avtal mellan barnet och föräldern.

Påverkar studentlivet prisbilden på bostäder i Karlstad? 

– Som mäklare märker jag av när antagningsbeskedet kommer inför hösten. Mycket är i rullning. Det är ofta förstagångsköparna som kommer hit med sina föräldrar och vi får ofta informera lite extra tydligt om både skyldigheter och rättigheter som bostadsrättsinnehavare. 

Kan CSN påverkas om man sedan säljer bostaden? 

– Om man säljer bostadsrätten och går med vinst kan det påverka CSN. Du behöver meddela CSN om vinsten som räknas som en inkomst. Gör man inte det, kan man få ett återkrav på studiestöd som man inte haft rätt till. En bra grej kan vara att göra en löpande värdering av bostaden så att man har koll på det! avslutar Michelle Felixson.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa