Guider & Tips

Mäklarhusets vd summerar året som gått: ”Ha ett långsiktigt perspektiv”


Ämnen


Dela

För bostadsmarknaden blev 2022 ett år som präglats av extrema förändringar. Med ett nytt geopolitiskt läge, hög inflation, stigande energikostnader och stigande räntor har vi fått en helt annan situation när vi går ur 2022 än när det startade. Under årets första månader var bostadsmarknaden fortsatt mycket stark och matchade rekordåret 2021. Årets sista månader ligger marknaden på en nedgång på ungefär 25 % i antal affärer. Mäklarhusets vd Pernilla Schörling delar med sig av en inblick i marknadsläget, tips vid val av mäklare samt vad som kan vara bra att tänka på om du ska köpa eller sälja en bostad.

– I stora delar av landet är bostadsmarknaden bister till följd av det ekonomiska läget men olika förutsättningar råder i olika delar av landet och mäklarens arbete är nu viktigare än någonsin för den som ska köpa eller sälja en bostad eller ett fritidshus. Ibland dras hela Sverige över samma linje men det är stora skillnader och priserna rör sig i olika takt och ibland i olika riktning i olika delar av landet. Därför är det viktigt för både säljare och köpare att undersöka hur prisbilden, utbudet och efterfrågan ser ut. Ett bra sätt är att kontakta en mäklare för att få insyn i hur just din marknad ser ut. Våra mäklare har stora mängder data att luta sig mot vilket gör att de kan ge en bra bedömning, berättar Pernilla Schörling.

Pernilla Schörling, vd, Mäklarhuset

Efter år av prisuppgångar på bostadsmarknaden så stannade prisuppgången av under 2022 och på många ställen ser vi nu en prisnedgång. Det kan upplevas som utmanande för många som ska sälja eller köpa en bostad, och där blir mäklaren en viktig part. 

– Bostadsaffären är en långsiktig affär och vi behöver komma ihåg att bostadspriserna stigit otroligt mycket de senaste åren, framför allt under pandemiåren, säger Pernilla Schörling och fortsätter:

– Det finns ett stort utbud av bostäder nu och vi vet att det finns en oro för att antingen inte få sin bostad såld, att inte ha råd att köpa en bostad eller riskera att betala för mycket för en bostad. Våra mäklare står redo att stötta och guida köpare och säljare genom processen så alla ska kunna göra bästa möjliga affär även i den här typen av marknad.

Viktigt att välja rätt mäklare

I dag bör säljare generellt sett sälja först och köpa sen, säger Pernilla Schörling. Det för att undvika att riskera att leva med dubbla boendekostnader under en längre tid, särskilt när levnadskostnaderna stiger för hushållen till följd av högre mat- och energipriser.

– Se till att föra en dialog med din bank så du har en överblick över din budget. Sedan är det också viktigt att jämföra banker, eftersom det gör skillnad för din bolånekostnad, säger hon.

Som säljare lönar det sig att lägga extra tid och energi på valet av mäklare, eftersom det är viktigt att kunna känna att bostadsaffären är i trygga händer. 

– Säkerställ att du har en mäklare som är påläst, kompetent och att du får förtroende för mäklaren. Jag är stolt över vår mäklarkår som aldrig tummar på kvaliteten och som med engagemang och driv hjälper kunderna genom affären, säger Pernilla Schörling och avslutar:

– Det viktigaste är att den som ska sälja eller köpa sin bostad är trygg med att vi gör allt vi kan för att affären ska bli så bra som möjligt i alla lägen.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa