Guider & Tips

Guide: Nytt golv? Så här väljer du rätt!


Ämnen


Dela

Med nya golv kan du förvandla intrycket av ditt hem radikalt. Golvet sätter själva karaktären i rummet och idag finns oändliga möjligheter att skapa precis den atmosfär du drömmer om med olika strukturer, färger och material.  Genom att känna till fördelar och nackdelar med respektive golv blir det enklare att göra ett bra – och hållbart! – val från början. 

Lätt att lägga: Laminatgolv

Ett laminatgolv ser ut som trä men består i själva verket av ett fotopapper som klistrats på en träfiberskiva. Det finns även laminatgolv som ser ut som klinker eller har andra mönster. Golvbrädorna är byggda i skikt med en slitstark yta. Golven är tunna, ca 7 mm, vilket gör att man kan lägga laminat ovanpå det gamla golvet - så länge det är plant.

+ Går att lägga ovanpå befintligt golv. Lätt att lägga själv. Slitstarkt.
- Går inte att slipa. När golvet slitits ut måste det bytas.

Trä till bra pris: Lamellparkettgolv

Lamellparkett finns i många olika trädslag, tjocklekar, mönster och prisklasser. Ytan på ett lamellparkettgolv består av äkta trä och kan vara olika i tjocklek. De golv som har tunnare ytskikt är billigare, men i gengäld går dessa inte att slipa så många gånger. Golven levereras färdigbehandlade – lackade eller oljade.

+ Vackert och tidlöst. Den händige kan lägga golvet själv, med klicksystem eller lim.
- De tunnare lamellgolven kan bara slipas 1 – 3 gånger.

Passar i: kök, vardagsrum, sovrum, hall.

Klassiskt och hållbart: Massiva stavparkettgolv

Den klassiska gamla typen av parkett som återfinns i äldre hus och lägenheter kallas stavparkett. Golvet har i det närmaste konkurrerats ut av lamellparketten, främst beroende på att stavparketten anses lite dyrare i kombination med att det krävs fackmannakunskap för att lägga in det. Men det är fortfarande otroligt vackert – och näst intill outslitligt golv eftersom det kan slipas om många gånger.

+ Vackert, hållbart, massivt och nästan outslitligt.
- Dyrt, måste läggas in av fackman.

Passar i: kök, vardagsrum, sovrum.

Vackert och genuint: Massiva trägolv

Massiva trägolv är plankor i olika träslag där gran, furu och ek är vanligast. Golvet finns i olika tjocklekar och plankorna levereras ofta färdigbehandlade. Vissa massiva trägolv kan köpas som metervara, men då måste man själv lacka, såpa, luta eller olja in golvet själv efter att det lagts in. Ett trägolv kan också betsas eller målas.  Eftersom golvet är massivt kan det slipas om många gånger.

+ Ett vackert golv som håller länge och åldras vackert. Kan förändras genom slipning och behandling av ytskikt.

- Golvet rör sig - glipor kan uppkomma eftersom att brädorna kan slå sig. Bör läggas in av fackman.

Passar i: sovrum, vardagsrum, kök.

Tåligt och beständigt: Sten och klinker

Sten och klinker golv är tåliga golv med lång livslängd. Tillsammans med golvvärme passar golven väldigt bra i det nordiska klimatet.
+ Hållbart. Tåligt. Funkar bra med golvvärme.

- Kan vara dyrt. Vissa stengolv är känsliga för fläckar. Kan vara hårt att stå på i exempelvis kök. Halt om man väljer glaserade plattor.

Passar bra i: hall, kök, badrum, tvättstuga.

Mjukt och komfortabelt: Textila golv

Numera är heltäckande textila golv lättare att rengöra och mer smutsavvisande än äldre tiders motsvarighet. Kombinationen av att en heltäckningsmatta är mjuk att gå på, absorberar ljud och samtidigt gör detta golv till ett attraktivt golv. Som ett alternativ till att heltäcka ett golv i ett rum, kan du deltäcka det.

+ Mjukt och tyst

- Känsligt för fläckar.  Svårt att garantera total avsaknad av damm och kvalster.

Passar bra i: sovrum, lekrum, vardagsrum.

Miljövänligt och mjukt: Linoleumgolv

Linoleumgolv är ett miljövänligt golv tillverkat av bl a linolja och finns som plattor eller mattor och. Golvet mjukt, tåligt och hållbart - mindre repor och skador kan självläka med tiden. Ett linoleumgolv bör läggas av en fackman för att det ska bli bra.

+Tåligt och mjukt. Massor av färgkombinationer.

Passar i: kök

- Kan inte läggas själv.

Vattentätt och lättstädat: Vinyl och plastgolv

Vattentätt och lättstädat: Vinyl och plastgolv
Vinyl- och plastgolv finns numera i en uppsjö av färger och mönster. Dessa golv är populära, kanske för att de är så mycket: hållbara, vattentäta, ljuddämpande och brandsäkra. Om golvet sköts rätt kan det hålla länge, men livstiden för ett golv är mellan 5-15 år.

+ Hållbart, vattentätt, prisvärt och lättstädat

- Kan repas.

Passar i: kök, barnrum, groventré, badrum, tvättstuga.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa