Guider & Tips

Uteplatsen – så får du till det!


Ämnen


Dela

Drömmer du om att kunna läsa en bok i skuggan av en syren – eller om sena utemiddagar i skenet av lyktor? Uteplatsen är platsen där vi kan förverkliga många av våra utelivsdrömmar. Vi bjuder på några idéer om hur du skapar en plats att verkligen njuta av!

I sommarens vardagsrum njuter vi i frihet utan en tanke på den vanliga vardagens måsten. Terrass, altan och balkong – några av hemmets favoritplatser. Inred för latare dagar i sol och skugga.

5 tips för bästa uteplatsen

  • Hitta skönaste läget: Ett däck eller en stenlagd uteplats kanske inte alltid gör sig bäst precis utanför huset. Var finns solen, hur blåser vinden och var har grannarna insyn? Bästa hörnet kanske finns i en oväntad del av trädgården. Flytta runt och provsitt så hittar du bästa läget!

  • Rama in: En enkelt konstruerad pergola är kanske det bästa sättet att skapa ett ”uterum” i ordets rätta bemärkelse. Men du kan också skapa rumslighet med segeltak, parasoll, spaljéer, häckar, buskage eller stora krukor med frodiga plantor kring sittplatsen.

  • Belys: När skymningen faller blir uteplatsen snabbt konturlös. Med lyktor, ljusslingor och spotlights skapar du en varm och inbjudande atmosfär – som också är härlig att se på och njuta av inifrån huset.

  • Dela upp: Däck eller stenläggning? Genom att dela upp uteplatsen i olika nivåer och med olika markmaterial kan du skapa unik rumslighet.

  • Skapa blickfång: Välj plantor till uteplatsen som blommar när du är där som mest. En porlande fontän eller ett vårdträd att vila ögonen på från din sittplats inger lugn.

En enkel pergola är ett utmärkt sätt att rama in uteplatsen – oavsett stil. Skapa ytterligare ombonad känsla med kuddar och belysning.

 

Tre stilar

 
Modernt

En minimalistisk uteplats inger en stillsam och avkopplande känsla. Välj möbler med raka linjer i vitt, grått eller svart och addera milda toner som accenter. Betongkrukor med formklippta buxbomsklot förstärker den formella och strikta känslan.

Material: Trädäck, konstrotting, betong, metall
Färger: Vitt, svart, grått, milda accentfärger
Plantor: Buxbom, bambu, gräsvippor, uppstammade träd i kruka

Medelhav

Med stensättning, en slingrande vinranka, upphöjda bäddar med varma kryddiga dofter av rosmarin och timjan får uteplatsen en särskild air av Medelhav. Tillsätt patinerade lyktor och färgstarka textilier.

Material: Stenläggning, rostigt, terrakottakrukor, rotting, metall
Färger: Brända toner, terrakotta, olivgrönt, klara blå accenter
Plantor: Citrus, lavendel, kryddor, olivträd, vinranka, klätterros

Romantiskt

Den romantiska uteplatsen är vildvuxen och brokig. Skapa en hemtrevlig känsla med klätterväxter, blommiga eller rutiga kuddar, ett vackert fågelbad och mängder av udda krukor med gammaldags blommor.

Material: Trä- eller korgmöbler, lerkrukor, korgar, textilier, zink
Färger: Vitt, rosa, lila, grönt, blommigt, rutigt
Plantor: Stockros, pelargon, engelsk ros, hortensia, löjtnantshjärta

Trä eller sten?

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till material för uteplatsen. Allt beror på vilken känsla du vill skapa och vilken budget du har.

Sten

Granit, skiffer och sandsten är några stensorter som är snygga till uteplatsen.
Fördelar: Hållbart, gediget intryck, underhållsfritt.
Nackdelar: Dyrt, kräver arbetsamt underarbete, svårt att lägga själv.

Trä

Tryckimpregnerad furu är vanligast, men du kan också använda t ex lärk, cumaru och ceder.
Fördelar: Tryckimpregnerat trä är billigt, mjukt, lätt att lägga själv.
Nackdelar: Tryckimpregnerat trä kräver underhåll, utsöndrar en del skadeämnen, kan ge stickor.

Budökande förädling av trädgården.

Trädgårdsstyling är ett koncept som innebär att en trädgårdsmästare/-designer kommer och fixar till tomten så att den är inbjudande. Det går att jämföra städningen och piffandet inomhus med att kratta och rensa ogräs utomhus. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa