Solberga 112

Solberga 112

Slutpris

355 000 kr


Solberga— Högsby

Solberga 112


Slutpris
355 000 kr

Solberga— Högsby

En riktig smålandsydill med anor från 1700 talet

Hjärtligt välkomna till Solberga 112 mitt i den småländska naturen strax utanför Högsby. Här bor du verkligen på landsbygden och med detta fantastiska hus tar du dig på en riktig tidsresa.
Vi börjar med lite historia kring fastigheten och huset, då man inte vet exakt byggnadsår så tror man att det är från slutet av 1700 talet. Solberga betyder "Där solen lyser" och denna fastighet är/var den äldsta gården i Solberga, huset har haft många namn under sin tid. Bland annat "Affärshuset" "Frälsegården " "Adele Fridolfsson hem" "Konstans". Säljaren har hittat en del information från "Högsbyboken del 1 " och "Adele Fridolfssons barns arkiv" i arkivet hittar vi gamla antecknar från Adeles barn som beskriver en del när villan var just "Affärshuset" på övervåningens stora rum inrymde Solbergas affär, där varor togas hem i samband med virkestransporter från Mönsterås och Kalmar för att säljas vidare via affären. Färskprodukter så som mjölk och fläsk hade Solbergabönderna och de producerades lokalt. Under huset finns det en mindre matkällare där det förvarades potatis, konserverade plommon, fläskkotletter och köttbullar.
Husets övervåning har också agerat som skola, då " Johan Gustav Johannes var lärare och fick även namnet SkolJohannes" Man vet också att verandan kom till under 1800 talets senare del och att det har funnits en skwaltkvarn på fastigheten som tyvärr brann ner 1872. Som sagt så finns det mycket spännande historier kring fastigheten och folk som har levt där.

Men nu hoppar vi fram till nutid! Huset har fått nytt tegeltak 1994-95 och har en helt fantastisk charm och karaktär, med sina vackra trägolv, kakelugnar och vedspis. Fastigheten har förr varit en större gård men är nu avstyckad till en mer bekväm areal på 2452 kvm och huset 110 kvm. Söker du ett hus med närhet till skog och natur? Ett ostört läge att kunna ladda batterierna på? Gillar du byggnadsvård och vill ta en dig ett unikt projekt? Då ska du absolut anmäla din plats till visningen!


Boarea
110 kvm
Driftkostnad
32 831 kr/år
Tomtarea
2 452 kvm
Rum
5 rum (3 sovrum)
Såld
2022-07-06

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.