Björnståhlsgatan 10

Björnståhlsgatan 10

Slutpris

4 290 000 kr


Hammarbyhöjden— Johanneshov— Stockholm

Björnståhlsgatan 10


Slutpris
4 290 000 kr

Hammarbyhöjden— Johanneshov— Stockholm

Öppen spis - Balkong i söderläge - Lågt belånad förening - Återvändsgata

Här bor man på en mycket lugn återvändsgata med fönster i två väderstreck, öppen spis och balkong i söderläge.

· Förening med låg belåningsgrad
· Mindre än 500 m promenad till tunnelbanestation (två linjer)
· Lugn återvändsgata
· Öppen spis
· Helt insynsskyddad balkong och bostad
· Utsikt mot skogsparti

När man öppnar dörren till denna lägenhet en våning upp i huset slås man direkt av den luftiga känslan. Det tack vare ett genomgående ljusinsläpp från två väderstreck, en generös takhöjd om 2,7 m och en väl genomtänkt planlösning. I lägenheten är köket och vardagsrummet nära sammankopplat vilket främjar en god gemenskap. Det är lätt att umgås med personer som vistas i vardagsrummet samtidigt som man lagar mat och dukar. I köket har du fina arbetsytor, förvaring och det är mysigt med grönska utanför köksfönstret. Vardagsrummet i sig utgör lägenhetens naturliga mittpunkt och karaktäriseras av fiskbensparkett, marmor och öppen spis – allt bevarat från det att huset en gång uppfördes. Utöver ett stort sovrum har lägenheten även ett mindre extrarum som kan fungera som hemmakontor, gästrum eller barnrum. Badkaret i det enkla badrummet gör det enkelt att fylla grå höstdagar och kalla vinterdagar med trevnad.

Fastigheten Tallspinnaren 1 & 2 omfattas av ett bostadshus i tre våningar som uppfördes 1938. Huset ritades av arkitekt Edvin Engström i ett utförande som utmärker den funktionella stil som inleddes i och med Stockholmsutställningen 1930. I fasaden samsas stora fönster i väl avvägda proportioner med ljus puts. Entréernas portar utgörs av massiv ek, beslag i mässing och fasat glas. I trapphusen finns restaurerade takmålningar på bottenplan och stengolv i marmor som matchar de gråa säkerhetsdörrarna in mot lägenheterna.

Gården som omger huset består till största del av tallar och berg. På baksidan i norr finns ett mindre skogsparti där både ekorrar och rådjur huserar. På husets kortsida i väst finns en berghäll som kan användas till fika och att grilla. På framsidan, upp emot återvändsgränden, finns en sandlåda för husets barn. Runt om gården står bordsbänkar utplacerade för att erbjuda både sittplats och sällskap.

Föreningen är med sina 24 lägenheter liten och gemytlig. Den kännetecknas av en god gemenskap där de flesta känner varandra. Flera lägenhetsinnehavare har länge kallat huset sitt hem. Ett exempel är föreningens ordförande som både vuxit upp och bott här större delen av sitt 70-åriga liv. Föreningen har en låg belåningsgrad och arbetar konsekvent för att återföra huset till dess originalutförande.

Området Hammarbyhöjden är känt som den vita staden (med bakgrund i den ljusa färgsättningen på byggnaderna) och karaktäriseras av sin funktionalistiska arkitektur. För 100 år sedan var området i princip obebyggt men genom engagemang från bland annat Alva och Gunnar Myrdal, som förespråkade bättre och större bostäder, började området bebyggas enligt en ny, högre standard. Den innebar lägenheter med både badrum och kök. Många hus kom att kallas barnrikehus eftersom de var avsedda för familjer med många barn. När barnen med tiden flyttade ut medan föräldrarna bodde kvar blev penisonärsrikehus en term. Idag har ett generationsbyte skett och området befolkas återigen av många unga medborgare. De uppskattar bland annat Hammarbyhöjden för närheten till pulsen i city och evenemangsområdet kring Globen men också naturen i Nackareservatet med den första etappen av Sörmlandsledens cirka 100 mil vandringsled.

Välkommen till Björnståhlsgatan och Hammarbyhöjden!


Boarea
59 kvm
Avgift
4 120 kr/mån
Rum
3 rum (2 sovrum)
Våning
1 av 3 (Hiss finns ej)
Såld
2023-08-09

Mäklarhuset Hammarbyhöjden

Denna lägenhet på Björnståhlsgatan såldes av oss 2023-08-09. Se alla våra försäljningar i Johanneshov samt även på Björnståhlsgatan.

Boka värdering

Erik Åkerberg

Ansvarig mäklare
Talar även engelska.

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.