Österunda Lydinge 5-6 / Österunda / Fjärdhundra / Enköping

Anor från 1800-talet - hästgård om ca 14,5 hektar

Utgångspris
6 900 000 kr
Boarea/biarea
382/49 kvm
Driftkostnad
51 449 kr/år
Totalareal
14,4695 ha
Rum
12 rum (7 sovrum)
Fastigh.bet
ENKÖPING LYDINGE 2:5
Objekttyp
Hästgård
Inriktning
Hästgård
Intresseanmälan

Kontakta mäklaren för mer information kring ev visningsmöjligheter.

Anmäl intresse Budgivning
Läs mer om budgivning

Naturskönt och vackert belägen hästgård om ca 14,5 hektar med anor från 1800-talet. Pampig huvudbyggnad med två flyglar, varav den västra flygeln är bostadshus, vilket möjliggör generationsboende. Det stora boningshuset är ett praktexemplar av hur man på ett varsamt, kunnigt och tidstypiskt sätt renoverar ett hus anno 1880. Det rymliga boningshuset totalrenoverades både exteriört och interiört under slutet av 1990-talet och blev färdigt 2001 då även med en ny tillbyggnadsdel. Boningshuset är varsamt renoverat enligt svensk byggnadsvård med enormt vackra trägolv, dörrar, fönster, beslag och eldstäder med både praktkakelugnar, öppna spisar, vedspisar och kaminer. Stallet nybyggdes 2011 och har 3 stora boxar med exklusiv stallinredning, separat del för foder- och ströförvaring samt loge. Flertal sommar- och vinterhagar, varav en med ett äldre utestall/fäbod. Inhägnad uteridbana / paddock om ca 20 x 40 meter. Magasinet inrymmer isolerad och uppvärmd verkstad och sadelkammare samt ouppvärmd förrådsdel. Dubbelcarport och vedförråd byggdes 2004. Ytterligare byggnader på fastigheten är den östra flygeln (förråd), f d mjölkbod (lekstuga), jordkällare med stenvalv och stor loge. Sammanfattingsvis är detta fantastiskt fin hästgård med extremt fint boende, god arrondering, samlad gårdsbild och med pendlingsavstånd till flertal mälarorter bl a Uppsala, Västerås, Sala, Enköping och Stockholm. För dig som önskar en aktiv livsstil önskar vi varmt välkommen på visning!

Bilder
Sponsrade länkar
Fina sommar- och vinterhagar
Mangårdsbyggnaden
Huvudbyggnad med dubbla flyglar
Flygelbyggnad - lilla bostadshuset
Flygelbyggnad - förråd
F d mjölkboden / lekstuga
Magasin med carport, verkstad, sadelkammare och förrådsdel.
Flygelbyggnad - förråd
Uteridbana / paddock om ca 20 x 40 meter
Stall
Nybyggt stall med 3 stora boxar
Nybyggt stall med 3 stora boxar
Foder- och ströavdelning i stallet. Trappa upp till loge.
Jordkällare
Huvudbyggnaden
Huvudbyggnad med tillbyggnadsdelen
Huvudbyggnad med tillbyggnadsdelen
Huvudbyggnad med tillbyggnadsdelen
Köki
Kök
Kök
Kök
Kök
Kök
Praktkakelugn
Skafferi
Antika dörrar
Glasveranda
Matsal
Rund kakelugn
Vackra golv i hela bostaden
Praktkakelugn
F d sommarkök
Duschrum med bastu
Bastu
Badrum
Entréhall
Entréhall
Hall på övre plan
Detaljbild
Master bedroom
Kamin (ej inkopplad)
Sovrum
Sovrum
Sovrum
Toalett / wc
Flygel - lilla bostadshuset
Flygel: Lilla bostadshuset
Flygeln: Lilla bostadshuset
Kök
Flygeln: Lilla bostadshuset
Sovrum på entréplan
Flygeln: Lilla bostadshuset
Sovrum på entréplan
Flygeln: Lilla bostadshuset
Allrum på övre plan
Flygeln: Lilla bostadshuset
Sovrum på övre plan
Flygeln: Lilla bostadshuset
Rund kakelugn i sovrummet
Loge
Loge - interiör
Äldre utestall / fäbod
Visa alla 64 bilder
Vill du se hur värdet utvecklas på din bostad?
Prova vår smarta tjänst Värdeindikatorn
Sponsrade länkar
Planritning
Huvudbyggnad - stora bostadshuset - entréplan
Huvudbyggnad - stora bostadshuset
Flygel - lilla bostadshuset - entréplan
Flygel - lilla bostadshuset - övre plan
Visa alla 5 planritningar
Fakta
Fakta
Beskrivning
Byggnadssätt
 • Byggnadsår:
  1880
Objekttyp/areal
 • Objekttyp:
  Hästgård
 • Inriktning:
  Hästgård
 • Skogsmark:
  2 ha
 • Åkermark:
  10 ha
 • Betesmark:
  2 ha
 • Småhusmark lantbruk:
  0,4719 ha
 • Totalareal:
  14,4719 ha
Småhusbyggnad lantbruk - HUVUDBYGGNAD - Anno 1880
 • Typ av byggnad
  1 1/2 plan samt tillbyggnad i vinkel
 • Byggnadsår:
  1880
 • Värdeår:
  1929
 • Taxeringsvärde byggnad:
  1 292 000 kr
 • Standardpoäng:
  32
 • Rum:
  8 rum, varav 5 sovrum
 • Boarea:
  282 kvm
 • Biarea:
  19 kvm
 • Boareauppgift enligt
  Uppmätning av auktoriserad fackman
 • Beskrivning, rum
  Detta boningshus är ett praktexemplar av hur man på ett varsamt, kunnigt och tidstypiskt sätt renoverar ett hus med anor från 1800-talet. Mangårdsbyggnaden totalrenoverades både exteriört och interiört under slutet av 1990-talet och blev färdigt 2001 och dessutom med en ny tillbyggnadsdel. Hela fasaden är utbytt och målad i linolja samt även interiört målat med linoljefärger. Golven i huset är en fröjd - så titta lite extra under visningen! Här finns en kavalkad av underbara, massiva golv - både skurgolv och vitlaserade golv - flertal med riktigt breda plankor. Samtliga dörrar är antika och massiva och naturligtvis även dessa målade med linolja samt har antika dörrbeslag. Dörren till toaletten på övre plan är faktiskt från 1700-talet. Finns även flertal vackra pardörrar som stärker husets karaktär. Ytterfönstren är av handblåst glas med innanfönster och naturligtvis med tidstypiska fönsterbeslag. Att stå inne i huset och titta ut genom ett handblåst fönster är som att betrakta en skimrande tavla. Innerfönstret är avtagbart - förr i tiden plockade man ur innanfönstret under sommartid. Ägarna har valt tidstypiska färgnyanser av linolja och följt detta som en röd tråd i hela huset med bl a pärlspont, fönster och socklar. Sist men inte minst är detta eldstädernas hus! Här finns en mängd fungerande eldstäder; flertal kakelugnar - varav två praktkakelugnar, kaminer samt i f d sommarköket finns en öppen spis med stor, murad spiskåpa samt vedspis och bakugn. Detta är kortfattat ett paradis för den som uppskattar svensk byggnadstradition.

  ENTRÈPLAN

  Uppvärmning med bergvärme. Hela entréplan har vattenburen golvvärme. Varje rum har separat rumstermostat. Vid fönstren i glasverandan kompletteras golvvärmen av en vattenburen radiator. Övre plan med vattenburna radiatorer.

  Kök
  Ett riktigt drömkök i lantlig, romantisk stil och med plats för flertal kockar och många gäster kring köksön. Köket är specialbeställt och platsbyggt av finsnickare med linoljemålade luckor och lådor i ljus nyans. Inbyggd vinhylla. Pärlspont på väggar målat i linolja med noggranna val av färgkombinationer i gammelsvensk stil samt även matchande tapet i tidstypisk stil. Vitlaserat furugolv med hårdvax. Vid entrén in till köket finns antik skänk samt vedlår målat i linolja i klassisk färgnyans i engelskt rött. Skafferi med plats för torrvaror, specerier och dryck. Vid matplatsen finns en fungerande och enormt vacker praktkakelugn med krona och utsmyckningar. De antika pardörrarna som leder från köket intill inre hallen mot glasverandan ger en fin karaktär. Stor köksö med ekskiva och med bra arbetsytor samt lämpar sig väl att duka upp middagsbufféer, julbord eller till påsk. Ytterligare en mindre köksö med diskho. Köket har mycket goda förvaringsytrymmen och stora arbetsytor. Bänkskiva i ek, infälld diskho samt vitt kakel ovan bänk.

  Vitvaror: integrerad kyl resp. frys i fullhöjd, spishäll (Electrolux, 2001), inbyggd varmluftsugn (Electrolux) inbyggd mikrovågsugn, diskmaskin (Bosch, 2013), vedspis Husqvarna No 26 (ej i funktion).

  Inre hall
  Inre hall med vitoljat, massivt furugolv och pärlspont målat med linolja i ljust grön nyans. Ingång till glasveranda, vardagsrum, f d sommarkök samt trappa upp till övre plan. Vackra pardörrar både in till vardagsrum och kök. Under trappan inbyggt förråd till städförvaring samt ytterligare ett inbyggt förråd. Centraldammsugare (finns totalt 4 uttag i huset).

  Glasveranda
  Som ett smycke är den vackra glasverandan med utsökt vackra fönster med vit spröjs. Fin utsikt över flyglarna och ägorna. Utgång via pardörrar från båda gavlarna. Vitlaserat furugolv och liggande panel målat med linolja i grön nyans.


  F d sommarkök / sovrum
  F d sommarkök som kan användas både till sovrum, kontor, allrum eller gästrum. Vitoljat furugolv och väggar med pärlspont i ljusblå/grå färg. Stor eldstad med stor murkåpa och fungerande vedspis (Husqvarna No 26) samt bakugn. Imponerande golvsocklar och dörrfoder målade i linolja i engelskt rött.

  Matsal
  Mycket trivsam matsal med ljusinsläpp från två väderstreck. Antika, breda golvplankor av massiv furu och mönstrade tapeter i gammelsvensk tradition i rosa & beige. Vacker, fungerande och rund kakelugn med vit dekor.

  Sal
  Salen ligger lättillgängligt till både kök, matsal och glasverandan och är som gjort för middagar, representation och umgänge.
  Massivt furugolv och antik lerklining på vägg i svag rosa nyans. Även i detta rum finns en imponerande och fungerande praktkakelugn med dekor.

  TILLBYGGNADSDELEN (entréplan)
  Hela tillbyggnadsdelen med hallar, båda badrummen och tvättstuga har våtrumsskyddat golv med golvvärme.

  Entréhall
  Vackra pardörrar intill entréhallen med klinkersgolv av tumlad sjösten och med komfortvärme. Väggar med klassisk tapet i gammelsvensk tradition samt delvis linoljemålad pärlspont i gammelrosa nyans.

  Badrum med badkar
  Helkaklat, elegant badrum med vit oktagonformad klinker på golv med komfortvärme. Vitt kakel på vägg samt dekorkakel i vinrött. Elegant badkar med lejontassar i guldfärg. Hela badrummets inredning är lite av ett eldorado med exklusiva blandare, hyllor, toalettrullehållare etc i gulddekor från Miller. Även handfat och toalettstol från Miller. Spegel med guldram med vägglampor. Fönstret är ett litet smycke i sig själv.

  Badrum med dusch & bastu
  Helkaklat badrum med dusch och bastu. Stiligt och rymligt badrum med oktagonformad klinker i vitt respektive svart och med skön komfortvärme. Vitt, vilande kakel på väggar. Elegant kommod med tvättställ och spegelskåp med belysning från Björbo Badrum samt toalettstol. Dusch med infällbara duschväggar. Bastu för ca 6 personer med bastuaggregat från TYLÖ (2001) och rökfärgad glasdörr. 4 infällda spotlights i taket. Badrummet totalrenoverades 2015 (våtrumsintyg finns). Även detta badrum har samma vackra fönster som i badrummet med badkar.

  Tvättstuga
  Praktisk tvättstuga med tvättpelare, platsbyggda bänk- och väggskåp och tvättho. Bra arbetsytor med arbetsbänk på båda sidor (laminat med marmormönster). Städskåp. Klinker på golv. Tvättmaskin (Bosch, 2017) och torktumlare (Bosch, 2016).

  Teknikrum
  I hallen vid tvättstugan finns ett mindre teknikrum med bergvärmepump (Daikin, 13 kw), elcentral, jordfelsbrytare och styrning av ventilationsanläggning tillbyggnadsdelen.

  Groventré
  Groventré med klinkers på golv och pärlspont på väggar i ljus nyans. Hatthylla och sittbänk. Tre garderober.

  ÖVRE PLAN

  Hall
  Hall på övre plan med antika och trämassiva skurgolv. Pärlspont på väggar målat med linoljefärg i ljus grön färg. Ingång till iordningställd klädkammare i kattvinden.

  Master bedroom
  Antik, vacker dörr leder in till detta imponerande sovrum med stora ytor. Fin rymd med öppet upp till nock och med fint ljusinsläpp från dubbla fönster samt fint halvmånefönster. Massivt skurgolv i gran och tapet med gammelsvensk småmönstrad tapet. Ingång till klädkammare inredd med klädstång och hyllplan. Vacker kamin (dock ej ansluten). Vägglucka in till inre vinden (där bl a TV-antennen sitter).

  Sovrum
  Sovrum med massivt, vitlaserat trägolv. Tapet i retromönster med 50-60-talsinspiration. Vit fungerande kakelugn. Förråd i kattvind.

  Sovrum
  Sovrum med massivt skurgolv i gran och tapet i grått samt matchande bård.

  Sovrum (används i dag som dressingroom)
  Sovrum med massivt skurgolv i gran och väggar målade i rosa. Förråd/klädkammare inrett med klädstång och hyllplan.

  Inre hall
  Massivt trägolv i gran (skruvat golv) samt tapet i klassiskt vitt/blått med gammelsvenskt mönster.

  Toalett
  Den antika, vitmålade dörren in till toaletten är från 1700-talet. Toalett med handfat och toalettstol. Klinker på golv samt pärlspont på väggar målad med linolja i beige/ljust aprikos.
 • Byggnadssätt
  Grund: Torpargrund
  Stomme: Trä
  Bjälklag: Trä
  Skorstenstyp: Murad skorsten (Se protokoll från sotare.)
  Fasad: Träfasad - målad med linolja, senast målad 2012
  Takbeklädnad: Tegelpannor
  Fönster: 1-glasfönster med munblåst glas samt innanfönster.
 • Kommentar, byggnader
  Uppvärmning med bergvärmepump (Daikin) samt även tillskottvärme från flertal kakelugnar, kamin och eldstäder.
 • Driftkostnader
  : 0 kr/år
  Beskrivning av kostnader: Kostnad för uppvärmning avser även hushållsel (för hela fastigheten).
  Kostnad för vatten och avlopp avser slamtömning.
 • Vatten och avlopp
  Vatten: Djupborrad brunn
  Avlopp: 3-kammarbrunn (för två hushåll)
 • Uppvärmning och el
  Uppvärmning: Bergvärmepump - vattenburen golvvärme på entréplan och vattenburna radiatorer på övre plan
  Ålder: 2015
  Märke på värmeanläggning: Daikin (försäkring gäller tom mars 2021)
  El, stammar: Jordfelsbrytare.
 • Energideklaration
  Utförd datum: 2019-10-22
  Status: Energideklaration pågår
  Energiklass: E
  Energiprestanda: 90 kWh/m²
  Besiktningsman: Conny Rajden, Svensk Kvalitetssäkring AB
 • Ventilation
  Ventilation: Äldre husdelen: Självdrag. Nya: mekanisk
 • TV/Internet
  TV: Antenn. Markbundna kanaler. Antennen sitter på innervinden (vindslucka i Master bedroom på övre plan).
  Bredband: Mobilt bredband.

  På lilla bostadshuset sitter även en parabol.

  Fiberanslutning beställd från leverantör IP Only. Inget besked har ännu kommit angående inkoppling av fiber. Om anslutning sker efter överlåtelse av fastigheten betalar blivande köpare anslutningsavgift (beräknas till ca 20 000 kr).
 • Uteplats
  Stor uteplats under tak vid stora boningshuset.
 • Parkering
  Grusad uppfart med plats för många bilar och även hästtransporter. Carport med plats för två bilar (alternativt hästtransport).
Småhusbyggnad lantbruk - FLYGELBYGGNAD - lilla boningshuset
 • Typ av byggnad:
  1 1/2-plan
 • Byggnadsår:
  1900
 • Värdeår:
  1900
 • Taxeringsvärde byggnad:
  323 000 kr
 • Standardpoäng:
  23
 • Rum:
  4 rum, varav 2 sovrum
 • Boarea:
  100 kvm
 • Biarea:
  30 kvm
 • Boareauppgift enligt:
  Mätning
 • Beskrivning, rum
  ENTRÈPLAN

  Glasveranda
  Vacker glasveranda med vackra pardörrar och spröjsade englasfönster. Ej uppvärmning i glasverandan.

  Entréhall
  Entrehall med trägolv och pärlspont. Trappa upp till övre plan samt ingång till köket och badrummet (massiva spegeldörrar). Inbyggt städskåp under trappan. Elskåp.

  Kök
  Kök med vita köksluckor, bänkskiva i massiv trä samt diskbänk. .
  Vitvaror: Vedspis Husqvarna No 227 (bör kontrolleras, har spricka) samt bakugn. Spis med spishäll (Husqvarna), diskmaskin (Bosch), mikrovågsugn och kylskåp.

  Vardagsrum
  Vardagsrum med massivt trägolv och målade väggar. Täljstenskamin (Handöl), har tidigare eldats i men bör kontrolleras av sotare.

  Sovrum
  Fint sovrum med massivt trägolv (troligtvis lärk) som är oljat/betsat och väggar med pärlspont med beige färg. Stor öppen spis. Vedpanna (även elpatron). Luftvärmepump (Panasonic).

  Badrum
  Badrum med grön våtrumsmatta och matchande våtrumstapet / målad väv. Kommod med tvättställ, spegelskåp, linneskåp och nyare duschkabin (2015).
  Förberett för installation av tvättmaskin.

  ÖVRE PLAN

  Allrum
  Rymligt allrum med massivt trägolv och väggar med ljus tapet resp pärlspont i grå/blå färg.

  Sovrum
  Stort sovrum med vit, rund kakelugn, trägolv samt rosa tapeter med bård.

  2 st sovutrymmen
  Från allrummet är det ingång till två mindre sovutrymmen som kan bli barnrum. Trägolv och målade väggar i dessa utrymmen.
 • Byggnadssätt
  Grund: Torpargrund
  Stomme: Trä
  Bjälklag: Trä
  Skorstenstyp: Murad skorsten
  Fasad: Trä - ommålat 2013
  Takbeklädnad: Taktegel
  Fönster: 1-glas med innanruta
 • Vatten och avlopp
  Vatten: Djupborrad brunn
  Avlopp: 3-kammarbrunn
 • Uppvärmning och el
  Uppvärmning: Luftvärmepump. Vedpanna samt elpatron
  Märke på värmeanläggning: LVP Panasonic
 • Ventilation:
  Ventilation: Självdrag
 • TV/Internet
  TV: Äldre parabol på taket.
  INTERNET: mobilt bredband
 • Parkering
  Stor, grusad gårdsplan med plats för flertal bilar.
Tomt/Servitut
 • Tomtarea
  14,4695 ha (Tomtareauppgifter enligt lantmäteriet)
 • Rättigheter last
  Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning
 • Inskrivna servitut och övriga gravationer
  Avtalsrättighet Kraftledning
 • Samfällighet:
  Enköping lydinge s:1
 • Samfällighet
  Enköping torstuna allmänning s:1
Övrigt
 • FLYGELBYGGNAD (förråd)
  Flygelbyggnaden mot öster är en byggnad i 1 1/2 plan som används som förråd och förvaring. Två ingångar med vackra stentrappor vid entréerna. Trägolv. El indraget och belysning. Elskåp. Ej uppvärmning.
  Fasad: Trä (ommålad 2013). Stomme: Trä. Tak: Lertegelpannor.

  STALL
  Ljust och elegant stall som nybyggdes 2011 med 3 stora boxar ( 3 x 4 meter) och takhöjd om 3 meter. Stallet är avdelat med separat entré till förrådsdelen (även ingång från stalldelen) med praktisk förvaring av foder och strö. Trappa upp till logen som är golvad och kan användas till förvaring av foder och strö (lucka från logen ned till den mellersta boxen). Väggar och innertak med vitmålad träpanel. God takbelysning.
  Invändig area hela stallbyggnaden: ca 85 kvm. Area stalldelen: ca 63 kvm. Area förvaringsdelen: ca 20 kvm

  Stallinredning, entrépardörrar och fönster från Myrby Stallinredningar. Boxfronterna är av den lyxiga modellen "Fårö" med vackra dekorationskulor i guldfärg. Boxutfyllnad i gran. Slagdörren är sidohängd och har ett integrerat smaschlås som lätt går att öppna även inne i boxen. Boxfronten har en valvad överdel som ger ett praktfullt intryck. "Fårö- modellen" har ventilationsgaller i fiskbensmönster och mjuka linjer som ger ett stilrent och luftigt stall. Varje box har fönster med löstagbara galler (en av boxarna har dubbla fönster). Foderkrubba i samtliga boxar.
  Grund: Betongplatta. Betonggolv i terracottafärg med hexagon mönster/sexhörning. Fasad: Trä. Tak: Lertegelpannor. Stalldelen är isolerad.

  UTERIDBANA / PADDOCK
  Inhägnad uteridbana om ca 20 x 40 meter med bra ridunderlag och mycket god dränering.
  Uppbyggnad: matjorden schaktades bort, 6 dräneringsgravar grävdes med dräneringsrör (går ut i bäcken) med rörgravgrus 0-8 runt. Singel 8-16 lades på, en mark-duk, slutligen bärlager 0-32 mm. Uteridbanan byggdes med 500 ton grus.

  HAGAR
  Finns idag 3 hagar - både sommar- och vinterhagar i vacker, kuperad terräng i direkt närhet till stallet. Möjlighet till att iordningställa fler hagar.

  MAGASIN
  Magasinet består av uppvärmd och isolerad snickarverkstad och sadelkammare. Kall förrådsdel samt en tillbyggd, oisolerad carport för 2 bilar (alternativt hästtransport och en bil) och vedförråd.
  Magasinet målades 2011. Tak: tegeltakpannor. Fasad: Trä. Grund: Betongplatta på carport, vedbod, verkstads- och sadelkammare.

  Carport
  Carporten nybyggdes 2004 med plats för 2 bilar. Högt i tak vilket gör att man även får plats för hästtransport. Betongplatta på mark.

  Vedbod
  Vedbod med plats för flera årsförbrukningar av ved.

  Verkstad
  Uppvärmd snickarverkstad med betonggolv. Uppvärmning: elradiator. Vitmålade gipsväggar. Elskåp.

  Sadelkammare
  I magasinet iordningställdes sadelkammaren 2012. Inredd med 4 sadelhängare, 12 tränshängare, täckeshängare, krokar, vägghyllor och bänk med lådhurts.
  Uppvärmt med elradiator. Förberett för vatten och avlopp. Betongplatta. Målat betonggolv. Uppvärmning: elradiator.

  Förrådsdel
  Gaveln av magasinet är en förrådsdel med trägolv. Trappa upp till övre plan med loge och gott om förvaringsutrymmen.

  LOGE
  Rymlig loge (delvis timrad) med mycket bra förvaringsutrymmen, t ex husvagnar, båtar, hästvagnar, sulkys eller dyligt.

  UTESTALL
  I hagen norr om gårdscentrum ligger ett äldre, litet och timrat utestall (fäbod). Byggnaden är avdelad i två delar, varav den större delen används till gårdens 2 hästar idag. Utestallet är lättmockat då det finns en liten lucka mot baksidan.

  F D MJÖLKBOD / LEKSTUGA
  Den f d mjölkboden ommålades 2013 då man även renoverade vattenanläggningen (slangar, motorskydd, tryckvakt, manometer etc).
  Hydropressen byttes 2017. Putsade innerväggar och trägolv. Numera används mjölkboden till lekstuga.

  JORDKÄLLARE
  Fin jordkällare med stenvalv och tak av enkupiga lertegelpannor. En fröjd att se en fin jordkällare som är en del av vårt svenska kulturarv. Kanske en blivande vinkällare? Jordkällaren lämpar sig utmärkt till förvaring av potatis, äpplen, sylt och saft.

  UTHUS
  Uthus beläget nordväst om gårdscentrum.

  AREAL - ca 14,5 hektar
  Fastigheten är om 144 695 kvm.
  Åker (vall- insådd åker), ca 10 hektar
  Skog, ca 2 hektar
  Bete, ca 2 hektar
  samt småhusmark om ca 0,5 hektar.

  TOMT / TRÄDGÅRD
  Uppväxt, vacker och kuperad tomt vid boningshuset och flyglarna med mycket fin utsikt över blandat åker- och skogslandskap. Här finns både lövträd, äppelträd, syréener, vackra rabatter med en mångfald av perenner, stora rosbuskar, bärbuskar såsom svarta och röda vinbär samt krusbär. Stor gräsmatteyta för spring och lek samt gungställning vid gamla mjölkboden som används som lekstuga. Odlingsland. Stor grusad uppfart med plats för många bilar samt avgränsat mot tomten med vitt staket.
  Finns flertal vattenutkast på tomten till bevattning (sommarvatten).

  ARRENDE
  Finns ett arrendeavtal om ca 10 hektar. Kontakta mäklaren för ytterligare information.

  MANTAL
  1/2 mantal som 2019 genererade en intäkt om 7650 kr (avser år 2018). Intäkt för 2019 tillfaller nuvarande ägare av fastigheten.

  BO- OCH BIAREA
  HUVUDBYGGNAD - Stora boningshuet
  Uppmätning av bo- och biarea i stora boningshuset har skett av auktoriserad fackman. Rapport/protokoll finns.
  Uppmätt boarea: 282 kvm
  Uppmätt biarea: 19 kvm
  Taxerad boarea är 206 kvm och taxerad biarea är 66 kvm.

  LILLA BOSTADSHUSET - FLYGEL
  Taxerad boarea: 88 kvm
  Taxerad biarea: 0 kvm

  Uppmätt med lasermätare (finns ej protokoll).
  Boarea entréplan ca 65 kvm + övre plan ca 33 kvm: ca 100 kvm
  Biarea (snedtak, sovutrymmena i kattvinden på övre plan): ca 30 kvm
  Om bo- och biareauppgifter för flygelbyggnaden är av väsentlig vikt för köpare, rekommenderas köpare att anlita auktoriserad fackman för korrekt uppmätning av area.

  Värmeanläggning - huvudbyggnad
  Finns försäkring på värmeanläggningen Daikin som gäller t o m mars 2021. Därefter kan försäkringen förlängas ytterligare 5 år.

  Luftvärmepumpen (Panasonic) i lilla bostadshuset (sovrum, entréplan) värmer huset på vintern och kyler det på sommaren.


  FOTOGRAF
  Anna-Lena Strindberg, Diakrit.

  Drönarfilm: Leif Eriksson
Ekonomi
 • Taxeringsvärde
  2 548 000 kr (Fastställt avseende år 2017)
 • Byggnadsvärde:
  1 615 000 kr
 • Markvärde:
  933 000 kr
 • Typkod
  120 Lantbruksenhet bebyggd
 • Uppvärmning:
  46 520 kr/år
 • Vatten och avlopp:
  828 kr/år
 • Renhållning:
  2 879 kr/år
 • Årlig elförbrukning:
  35209 kWh/år
 • Sotare / Brandskyddskontroll:
  1 222 kr/år
 • Sammanlagd driftskostnad:
  51 449 kr/år
 • Beskrivning av kostnader
  I kostnaden för uppvärmning ingår även hushållsel. Elkostnaden avser hela fastigheten med båda bostadshusen, verkstad, sadelkammare och stall.
  Kostnaden vatten/avlopp avser slamtömning.
  Kostnad för sotare (vart 3:e år) och brandskyddskontroll (vart 6:e år) är uträknad som årskostnad. Gäller både huvudbyggnaden (stora bostadshuset) och flygelbyggnaden (lilla bostadshuset).
  Kostnad för gårdsförsäkring tillkommer.
 • Antal personer i hushållet:
  3
 • Upplåtelseform:
  Lantbruk
 • Pantbrev
  Det finns 5 pantbrev om totalt 1 028 000 kr.
 • Boendekalkyl
  Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.
Området
 • Österunda är ett lantligt, lugnt och naturskönt område beläget ca 2 mil norr om Enköping.

  Trakterna kring Österunda, Torstuna, Altuna och Fjärdhundra är hästrikt område med många hästägare som. Endast ca 10 minuter till Rotbrunna Häst och kursgård med stort ridhus och ridkurser/utbildning som anordnas regelbundet inom bl a dressyr, akademisk ridning, Working Equitation etc. I Enköping, Sala och Heby finns även ridhus och regelbundna träningar från nybörjar- till elitnivå.

  NATURRESERVAT
  Från gården är det ca 4 km till Skattmansöådalen - ett naturskönt naturreservat. Här finns även Upplandsleden.

  SKIDANLÄGGNING - SKATTMANSÖ
  Endast ca 4 km från gården är Skattmansö Skidbacke belägen. Vintertid finns här Upplands högsta skidbacke med två liftar och spår för längdskidåkning och pulkabacke. Intill backen hittar du värmestuga, ett vindskydd och grillplatser med vedförråd.

  SJÖAR OCH BAD
  I närområdet finns flertal sjöar; Ryssjön (ca 1 km), Mörtsjön (ca 3 km) och Tenasjön (ca 6 km). Mörtsjön har badplats och flytbrygga. Läs gärna mer om Mörtsjön på länkad hemsida.

  UTOMHUSBASSÄNG
  I Fjärdhundra finns ett fint utomhusbad med flertal tempererade bassänger. Tennis- och beachvolleyplaner, omklädningsrum och duschar. Kiosk med enklare servering och stora grönytor för barn att leka på. Läs mer på länkad hemsida.

  Österrundagården - hembygdsgård
  En aktiv förening med fin festlokal. Läs mer om Österundagården på länkad hemsida.

  SKOLA
  Närmaste skola är Fjärdhundraskolan som har årskurs F-9. Här finns tillgång till idrottshallar, utomhusbad, fotbollsplaner och motionsspår i närliggande skog. På skolan går drygt 340 elever från årskurs F­–9 och är bemannad med ca 50 anställda. Läs gärna mer på länkad hemsida.

  FÖRSKOLOR
  Fjärdhundra förskola är beläget i Fjärdhundra samhälle. På förskolan går barn mellan 1-5 år och har olika grupper där barnen är indelade efter ålder.
  Finns även Vitbjörkens Förskola som är en föräldradriven förskola belägen mitt i Fjärdhundra samhälle. Förskolan har plats för 28 barn indelade i tre åldersgrupper.

  ENKÖPING
  Enköping är en vacker, idyllisk stad vid Mälaren. Staden har en aktiv stadskärna med butiker, restauranger och caféer. Stadsträdgården är vida berömd för sin artrikedom och utformning. I dag har Enköping över 40 000 invånare och är ständigt ökande i både befolkning och antal företag. Trots att det är en liten stad finns allt man behöver, stadsbibliotek, biograf, simhall, idrottshus, sjukhus, väl fungerande föreningsliv och aktiva sportklubbar för både unga som lite äldre.
 • Kommunikationer
  BILAVSTÅND (ca-uppgifter)

  Vittinge 1 mil
  Fjärdhundra 1,5 mil
  Enköping 2 mil
  Heby 2,4 mil
  Sala 4 mil
  Uppsala 4,3 mil

  SVERIGES NÄRMASTE STAD
  Uttrycket Enköping - "Sveriges närmaste stad" myntades 1965 av Bahco Verktygs dåvarande reklamchef Bertil Danielsson, vilken upptäckte att ingen annan stad i landet hade så många städer inom så litet avstånd - närmare bestämt 38 städer inom ca 12 mils radie.

  KOMMUNIKATIONER
  Från hästgården till Enköping är det ca 2 mil Idag bor ca 1/3 av Sveriges befolkning inom en radie om 15 mil från Enköping. I Enköping har vi väl utvecklade kommunikationer. Tåg till Stockholms central på drygt 40 minuter och till Västerås ca 15 minuter. Enköping har precis som London och New York 3 internationella flygplatser inom 1 timmes restid; Arlanda, Bromma och Västerås.
Sponsrade länkar
Karta & platser
Använd kartan
X
Närliggande platser & landmärken
 • Skolor
  Storskogens Förskola
  3,48 km
 • Kommunikationer
  Bångsbo södra
  683 m
  Lydinge vägskäl 224
  988 m
  Lunda 224
  1,36 km
  Brunnsta
  2,03 km
  Slutbo vägskäl
  2,25 km
Klicka på platserna i listan för att se förhållandet gentemot objektet.
Platser

 • Vatten
 • 1,35 km
 • 7 min
 • 12 min
 • 39 min
 • Hållplats - Bångsbo södra
 • 683 m
 • 4 min
 • -
 • 22 min
Kontakta mäklaren

Här finns tillfälle att ställa en fråga direkt till mäklaren om det är något mer du vill veta om bostaden. Under kontorstid kan vi utlova snabb respons.

Genom att klicka på knappen Ställ fråga godkänner du användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

Följ oss i sociala medier