Valnäs 350
Valnäs 350
Sandra Johansson, ansvarig mäklare i Uppsala & Knivsta
Har du frågor om denna gård?

Välkommen att kontakta mig!

Sandra Johansson

Ansvarig mäklare

Kommande försäljning

Valnäs 350


Skärplinge— Tierp

Valnäs 350


Kommande försäljning

Skärplinge— Tierp

Drömgård utanför Skärplinge med stora möjligheter

Strax nordost om Skärplinge återfinns denna vackra gård som går under namnet Nynäs gård, en plats där drömmen om ett liv på landet kan bli verklighet. Här erbjuds ca 15 ha naturskön mark där ca 12 ha utgörs av åkermark, 2 ha av skogsmark samt ca 2500 kvm av småhusmark. Runtom fastigheten finner du öppen åkermark och milsvida skogs- och strövområden med goda svamp- och bärplockningsmöjligheter.

Gårdscentrumet består av en väl tilltagen mangårdsbyggnad, en traditionell ladugård uppförd på 1960-talet med ett vidbyggt äldre lider, ett timrat hönshus, ett timrat stall samt en drängstuga (tidigare bagarstuga) med vidbyggd carport. I fastighetens utkant återfinns även en gammal smedja.

Gårdens hjärta är den stora mangårdsbyggnaden som uppfördes 1945, en ståtlig vitmålad byggnad med en generös boarea om 250 kvm och en biarea om 172 kvm. Huset rymmer sex rum varav fyra sovrum och ett badrum samt en wc. Byggnaden har varsamt renoverats för att behålla sin ursprungliga charm och här återfinns vackra trägolv, ett väl tilltaget bondkök med putsad spiskåpa, smal vedspis och walk-in skafferi samt en imponerade sal med murad öppen spis. Med sin klassiska arkitektur och generösa ytor är detta ett hem där historia möter modern bekvämlighet. Här finns plats för stora familjesammankomster och mysiga hemmakvällar framför den öppna spisen. De rymliga sovrummen och det stora lantköket skapar en inbjudande atmosfär som gör att du känner dig hemma från första stund.

Fastighetsägaren har ingått avtal om upplåtelse av jakt, vilket omfattar ca 13 ha av fastigheten. Markområdet ingår i Hållnäs älgskötselområde och jakträttshavare är Valnäs jaktlag.

Gården ligger idylliskt belägen med närhet till både natur och samhällsservice i Skärplinge. Här kan du njuta av lugnet och den friska luften samtidigt som du har bekvämt avstånd till skola, affär och kommunikationer. I tätorten Skärplinge finner du matbutik, delikatesschark, pizzeria/restaurang, bensinstation, förskola, skola (F-9), tandläkare samt ett rikt föreningsliv med bland annat ishockey- och fotbollssektion.

***
För den som önskar finns möjlighet att även förvärva grannfastigheten Tierp Valnäs 1:6 med adressen Valnäs 340, 819 61 Skärplinge. Fastigheten är taxerad som 433 - Industrienhet annan övrig byggnad och omfattar en markareal om 5 504 kvm på vilken en snickeriverkstad är uppförd. Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för mer information.


Boarea/biarea
250/172 kvm
Driftkostnad
58 989 kr/år
Tomtarea
15.0929 ha
Rum
6 rum (4 sovrum)
Fastigh.bet
TIERP VALNÄS 1:5
Objekttyp
Gård

Mäklarhuset Uppsala & Knivsta

Kontakta Sandra för mer information kring Valnäs 350.

Sandra Johansson

Ansvarig mäklare
Talar även engelska.

Ekonomiska tjänster

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.

Om din bostad:
Genom att klicka på knappen godkänner du vår personuppgiftsbehandling och allmänna villkor.Fakta

01
Beskrivning
Boarea

250 kvm

Biarea

172 kvm

Tomtarea

15.0929 ha

Rum

6 (4 sovrum)

Fastighetsbeteckning

TIERP VALNÄS 1:5

Tillträde

Enligt överenskommelse


02
Byggnadssätt
Byggnadsår

1945


03
Objekttyp/areal
Objekttyp

Gård

Generell areatyp

Taxerad areal

Övrigmark

1 ha

Skogsmark

2 ha

Åkermark

12 ha

Småhusmark lantbruk

2500 kvm

Totalareal

15,25 ha


04
Ekonomibyggnad - Ekonomibyggnad
Byggnadsår

1965

Taxeringsvärde byggnad

199 000 kr

Beskrivning

Ladugård sammanbyggd med äldre lider. Ladugården uppfördes 1965 och har väggar i betongsten och trä samt plåttak. Lidret har väggar i trä och tegeltak. El är indraget.


05
Småhusbyggnad lantbruk - Mangårdsbyggnad
Typ av byggnad

Enfamiljshus i två plan med källare

Byggnadsår

1945

Värdeår

1945

Taxeringsvärde byggnad

1 598 000 kr

Standardpoäng

32

Rum

6 rum, varav 4 sovrum

Boarea

250 kvm

Biarea

172 kvm

Boareauppgift enligt

Lantmäteriet

Beskrivning, rum

ENTRÉPLAN:
Groventré: En rymlig groventré bjuder på gott om utrymme för avhängning. Här består ytskikten av plastmatta och målade väggar.

Kök: Vackert lantkök med vit inredning, vitt kakel, ekbänkskiva och rostfri diskbänk. Den maskinella utrustningen utgörs av hällspis, diskmaskin, kyl, frys och mikrovågsugn. Här finns dessutom även en smalvedspis. I anslutning till köket finns ett stort skafferi. Kökets ytskikt utgörs av trägolv och målade väggar.

Matsal: I anslutning till köket återfinns en väl tilltagen matsal med trägolv och målade väggar. Här finns gott om utrymme för en stor matplats.

Sal/vardagsrum: I den stora salen finns utrymme för både soffgrupp, bokhyllor och en extra matplats. En murad öppen spis sprider värme och karaktärsfull stämning under årets kyligare och mörkare dagar. Liksom i kök och matsal utgörs ytskikten av trägolv och målade väggar.

Sovrum/TV-rum: Ett väl tilltaget sovrum med fönster i två väderstreck nyttjas idag som TV-rum, men för den som önskar finns här gott om utrymme för en dubbelsäng ackompanjerat av sängbord. Ytskikten består av trägolv och tapetserade väggar samt en vägg med vitmålad träpanel.

Hall: Huvudentrén leder in i en hall med trägolv och väggar beklädda med vitmålad träpanel. Härifrån nås trappan som tar dig upp till bostadens övre plan.

Wc: Gäst-wc försedd med klinker, vit träpanel, handfat och wc-stol.

ÖVRE PLAN:
Allrum: Trappen leder upp till ett rymligt rum med målat trägolv och vit panel på väggarna. Härifrån nås den stora balkongen som blickar ut över stora delar av fastighetens åkermark.

Sovrum: Det övre planet erbjuder tre sovrum, samtliga väl tilltagna och inredda med trägolv. Två av sovrummen har tapetserade väggar och det tredje har målade väggar. Gott om förvaring erbjuds i rymliga kattvindar.

Badrum: Liksom övriga utrymmen i mangårdsbyggnaden är badrummet generöst till sin storlek. Ytskikten består av vitkaklade väggar och en grå våtrumsmatta. Rummet är försett med badkar, duschhörna med glasdörrar, handfat med kommod, spegel med belysning, handdukstork samt wc-stol.

KÄLLARE:
I källaren återfinns tvättstuga, pannrum, garage med utrymme för en bil, matkällare samt vedförråd.

Byggnadssätt

Stomme: Trä
Skorstenstyp: Murad skorsten
Fasad: Träpanel
Takbeklädnad: Tegel

Kommentar, byggnader

Okulär brandskyddskontroll samt sotning utfördes av braskaminen (kök) 2021-10-01. Brandskyddskontroll utförs var tredje år.
Okulär brandskyddskontroll utfördes av öppen spis (vardagsrum) 2021-10-01. Brandskyddskontroll utförs var sjätte år.

Vatten och avlopp

Vatten: Enskilt vatten, grävd brunn, ålder okänd
Avlopp: Enskilt avlopp, 3-kammarbrunn från 1980-talet

Uppvärmning och el

Uppvärmning: Ytjordvärme
Ålder: Ytjordvärme 2003, värmepump 2023

Energideklaration

Status: Energideklaration ej utförd

Ventilation

Ventilation: Självdrag

TV/Internet

Internet via mobilnät.

Uteplats

I soligt västerläge och med utsikt över vidsträckt åkermark återfinns en stor trallbelagd altan. Här finns gott om utrymme för matplats, utekök och solstolar. Dessutom finns här även ett spabad.


06
Tomt/Servitut
Tomtarea

15,0929 ha (Tomtareauppgifter enligt Lantmäteriet)

Rättigheter last

Avtalsservitut: kraftledning - se beskrivning, Avtalsservitut: avlopp och infiltrationsanläggning - se beskrivning, Ledningsrätt: starkström, Avtalsservitut: kraftledning - se beskrivning

Avtalsrättigheter

Avtalsservitut kraftledning

Avtalsrättigheter

Avtalsservitut avlopp och infiltrationsanläggning

Avtalsrättigheter

Avtalsservitut kraftledning


07
Övrigt

Förvärvstillstånd kan i vissa fall krävas från Länsstyrelsen vid förvärv av lantbruksegendom, enligt glesbygdsområde. Som glesbygdsområde räknas Österlövsta socken där denna fastighet är belägen.

Om du köper eller får en fastighet som klassas som lantbruksfastighet kan du behöva söka förvärvstillstånd för att få lagfart. Olika regler gäller för fysiska och juridiska personer. Som fysisk person ska du söka tillstånd om du har tagit över en lantbruksfastighet som ligger i glesbygd eller omarronderingsområde. Du behöver inte tillstånd om du sedan minst ett år är folkbokförd inom glesbygdsområde i den kommun där fastigheten ligger. Som juridisk person ska du söka tillstånd om du har tagit över en lantbruksfastighet som ägs av en fysisk person.

För att få din ansökan prövad behöver du oftast betala en avgift till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen börjar handlägga din ansökan när du har betalat avgiften. För fysiska personer som förvärvar en fastighet inom glesbygdsområde är avgiften 4 600 kronor. För juridiska personer som förvärvar en fastighet från fysisk person är avgiften 7 100 kronor om fastighetens värde är 20 miljoner kronor eller lägre.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida: https://www.lansstyrelsen.se/uppsala/natur-och-landsbygd/information-till-verksamma-pa-landsbygden/forvarv-av-lantbruksfastigheter.html


Ekonomi

01
Taxeringsvärde

2 468 000 kr (Fastställt avseende år 2023)

Byggnadsvärde

1 797 000 kr

Markvärde

671 000 kr

Typkod

120 Lantbruksenhet bebyggd

Försäkring

17 038 kr/år

Vatten och avlopp

2 980 kr/år

Renhållning

1 539 kr/år

Sotning

613 kr/år

Årlig elförbrukning

22643 kWh/år

Hushållsel inkl. uppvärmning

36 819 kr/år

Sammanlagd driftskostnad

58 989 kr/år

Fastighetsskatt/-avgift

9 525 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 68 514 kr/år)

Antal personer i hushållet

2

Upplåtelseform

Äganderätt

Pantbrev

Det finns 8 pantbrev om totalt 2 920 000 kr.

Boendekalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.


Dokument

Ekonomi
Taxeringsvärde
2 468 000 kr (Fastställt avseende år 2023)
Byggnadsvärde
1 797 000 kr
Markvärde
671 000 kr
Typkod
120 Lantbruksenhet bebyggd
Försäkring
17 038 kr/år
Vatten och avlopp
2 980 kr/år
Renhållning
1 539 kr/år
Sotning
613 kr/år
Årlig elförbrukning
22643 kWh/år
Hushållsel inkl. uppvärmning
36 819 kr/år
Sammanlagd driftskostnad
58 989 kr/år
Fastighetsskatt/-avgift
9 525 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 68 514 kr/år)
Antal personer i hushållet
2
Upplåtelseform
Äganderätt
Pantbrev
Det finns 8 pantbrev om totalt 2 920 000 kr.
Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Området
Använd kartan
X

Platser

Skärplinge Restaurang & Pizzeria

1,15 km


Lövstabruks Värdshus

9,33 km


Minna's Pizzeria

9,55 km


Strömsbergs - Cafe * Konferens * Fest

13,59 km


China Thai Köket

18,51 km


Skärplinge Hornsbergsvägen

1,23 km


Ol Andersskolan

1,38 km


OI Andersskolans förskola & fritids

1,4 km


Förskola Linnéan

1,52 km


Hållnäs skola

8,51 km


LK Saluhall & Café

882 m


Leffes trailer park

5,13 km


MSAi SuperMarket i Mehedeby

20,76 km


Hemköp

20,77 km


Lidl

21,01 km


Tempo

36,14 km


Marma station

19,16 km


Tierp station

20,62 km


Mehedeby station

20,97 km


Älvkarleby station

21,13 km


Tobo station

25,54 km


Skärplinge torg

1,18 km


Skärplinge Gammelgårdsvägen

1,21 km


Skärplinge bussterminal

1,32 km


Svedjebacken

1,34 km


Salberga

1,49 km


Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Avstånd
Närområdet
Avstånd
Med bil
Med cykel
Till fots

 • Vatten
  886 m
  3 min
  5 min
  18 min
 • Sjö
  5,63 km
  18 min
  40 min
  -
 • Hav
  3,65 km
  10 min
  18 min
  1 tim 17 min
 • Hållplats
  Skärplinge torg
  1,18 km
  3 min
  6 min
  21 min
Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Har du några frågor?

Är det något mer du vill veta om bostaden? Saknar du lånelöfte eller vill du boka en kostnadsfri värdering? Kontakta Sandra!

Sandra Johansson

Ansvarig mäklare
Talar även engelska.
Mäklarhuset Magazine

Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kontakta mäklare
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.