Härkeshultsvägen 2

Härkeshultsvägen 2

Slutpris

2 135 000 kr


Jonsered— Partille

Härkeshultsvägen 2


Slutpris
2 135 000 kr

Jonsered— Partille

Idylliskt torp i kulturmiljöområde!

Unikt tillfälle för dig som älskar historia, natur och kultur och önskar förvärva detta gulliga torp med anor från slutet av 1700 talet. Det söta torpet behöver omvård och kärlek och ska bevaras i störta möjliga mån då det är beläget inom Riksintresse för Kulturmiljövården och omfattas av förvanskningsförbudet. På tomten finns idag en "huvudbyggnad" med entré, kök med vedspis och kommunalt vatten, vardagsrum och ett sovrum med kamin. En trappa upp finns en oinredd vind. På tomten finns även en byggnad som skulle kunna fungera som exempelvis en ateljé för den konstintresserade eller en möjlighet för den kreativa hantverkaren att arbeta med trä, smide eller någon annan hobby i härlig miljö.

Det är inte aktuellt med förhandsbud då Torkås säljs av Partillebo!

"Torkås" är ett gammalt torp med med många människoöden och en historik åtminstone från slutet av 1700-talet. Torpet låg under gården Manered i Jonsered, den största gården i Jonsered. Under drygt 40 år på 1800-talet (1818-1861) var det Stadssoldattorp. Därefter blev det åter torparbostad, och under 1900-talet har det varit arbetarbostad för anställda på Jonsereds fabriker som var den dominerande arbetsgivaren fram till 1980-talet. Då bruket även ägde bostäderna på orten var anställning och boendet knutet till varandra, förlorades anställningen förlorade den anställde även boendet. I I mitten av 70-talet köptes torpet av Partille Kommun men ägs av Partillebo sen 2014 och är jämförelsevis ett av de mest väl bevarade torpen som finns kvar i kommunen.


Förvanskningsförbud innebär förbud mot förändring. En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. Förvanskning avser förändringar av karaktärsdrag eller egenskaper som utgör byggnaders kulturvärden.

Detaljerad information om fastigheten och torpets skick saknas. Efter samtal med Partille kommun och byggnadsnämnden så kan eventuellt ett mindre bygglov godkännas för uppförande av ett mindre våtutrymme för dusch och WC men inget förhandsbesked kan ges. Ansökan måste göras. Torpet ligger utanför detaljplan och inom riksintresse för kujlturmiljövården. Tomten är inte avstyckningsbar.

I det gamla vackra brukssamhället Jonsered finns mycket historia bevarat och det fantastiska bageriet Brödfabriken, en mindre matbutik och restaurang Poppels ligger bara runt hörnet. Det är framförallt ett samhälle med en mycket vackra naturreservat med många fina vandringsleder som Gotaleden och Bohusleden där det ges möjlighet att vandra många mil i vacker terräng. Till Jonsered lockas många också av det bekväma pendlingsavståndet med bara 5 min till pendeltåget som tar dig till Göteborg på 13 min och Alingsås på 28 min.
Välkommen att boka tid för visnihng!


Boarea
37 kvm
Driftkostnad
630 kr/år
Tomtarea
1 904 kvm
Rum
2 rum (1 sovrum)
Såld
2022-07-26

Mäklarhuset Partille

Denna villa på Härkeshultsvägen såldes av oss 2022-07-26. Se alla våra försäljningar i Jonsered samt även på Härkeshultsvägen.

Boka värdering

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.