Nytt hem

Att börja utifrån – vägen in för unga på bostadsmarknaden

Att förstagångsköpare befinner sig i en svår situation är ett faktum. Men debatten grundar sig oftast i de centrala stadsdelarna som referenspunkter – vilket skapar en onyanserad bild av den svenska bostadsmarknaden. Ett knep kan vara att börja bostadskarriären en bit från city.

Bostadsracet fortsätter. I takt med att priserna på den bostadsmarknaden skenar kommer unga allt längre från sin första bostadsaffär. Samtidigt är ett förstahandskontrakt en bristvara i många städer. Situationen är som tuffast i Stockholm, där nära 70 000 unga ofrivilligt bor hemma hos sina föräldrar.1

Ockerhyror är ett flitigt debatterat ämne – och en symbol för problemet. I centrala Stockholm uppgår månadskostnaden på andrahandsmarknaden till 11 000 kronor för en lägenhet om 25 kvadratmeter.2

Men att prata boendekostnader med innerstan som referens visar bara ena sidan av myntet. Bara ett kort pendlingsavstånd bort finns betydligt billigare alternativ – både när det kommer till att hyra och att äga. Mäklarhuset har därför kartlagt vad det kostar att bo 15 minuter från Stockholm city, med Sollentuna i norr och Huddinge i söder som jämförelsepunkter. 

Att äga betydligt billigare än att hyra – i längden

Idag står 700 000 svenskar i bostadskön. De flesta är unga i jakten på ett första boende.3 Det är en rekordhög siffra – och ett bevis på en ickefungerande svensk hyresmarknad. Att få ett förstahandskontrakt idag tar i genomsnitt nästan tio år, vilket tvingar många unga att ge sig ut på andrahandsmarknaden. 

I Sollentuna och Huddinge kostar en lägenhet om 25 kvadratmeter 7 000 kronor i månaden på andrahandsmarknaden.4 Motsvarande bostadsrätt kostar runt 1,1–1,3 miljoner kronor.5 Om denna till fullo skulle finansieras med lån skulle månadskostnaden landa kring 3 000 kronor per månad.4

Kontantinsats är det största hindret – därför bör unga börja längre ut från city

Att börja sin bostadskarriär i ett ytterkantsområde medför en betydligt lägre kontantinsats – och sänkt tröskel in på bostadsmarknaden. Räkneexemplet ovan kräver en kontantinsats upp emot 200 000 kronor. En stor summa, men betydligt lägre än centralt belägna adresser. En svår uppgift, men fullt möjlig. För många unga är knepet därför att börja utifrån. Det gör att man snabbare kan etablera sig på marknaden och påskyndar bostadskarriären.

Att äga bostaden – det bästa långsiktiga alternativet

Vi på Mäklarhuset ser det ägda boendet som det bästa långsiktiga alternativet. Det skapar stabilitet, ekonomisk trygghet och lägre boendekostnader. Samtidigt utgör det hyrda boendet en viktig och kompletterande roll, framför allt i ur ett kortsiktigt perspektiv. Hyresrätten ska alltid finnas som alternativ. En funktion som den svenska hyresmarknaden inte fyller idag.

Att säkerställa en välfungerande hyresmarknad kommer vara en del av att lösa de bostadsutmaningar vi står inför. Men vi ser också ett behov av att lyfta möjligheterna som finns. Och att nyansera debatten genom att ändra referenspunkterna för bostadspriser. 

Att börja med ett boende i ett mindre ytterkantsområde är en bra väg in på bostadsmarknaden. En väg som ganska snabbt skapar nya möjligheter för ens bostadssituation i takt med att man sänker sina boendekostnader, höjer sparandet och är med på marknadens långsiktiga uppgång.


1 DN: Pandemin förvärrar bostadskrisen för Stockholms unga
2 Mitti: Olagliga andrahandshyror i innerstan – nära dubbelt så höga
3 Bostadsförmedlingen: Summering av året 2020
4 Blocket Bostad: Sollentuna och Huddinge (medianpriset för lägenheter kring 25 kvadratmeter)
5 Svensk Mäklarstatistik: Sollentuna (44 400 kronor/kvadratmeter) och Huddinge (42 300 kronor/kvadratmeter). Prisintervallet tar höjd för ett högre kvadratmeterpris.
6 Baserat på en årlig avgift om 700 kronor/kvadratmeter/år (1 460 kronor/månad) och en räntekostnad om 1,4 procent på 1,3 miljoner kronor (1 520 kronor/månad).

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.