Nytt hem

Bostadsmarknad utan restriktioner – vad händer och hur ska man tänka?

Den 9 februari slopades merparten av restriktionerna i Sverige. Efter två år av begräsningar – och rusande priser – går bostadsmarknaden in i ett nytt skede. Hur kommer bostadsmarknaden reagera? Vad gäller rent praktiskt? Och hur ska man tänka som säljare respektive köpare?

Samhället går tillbaka till en ny sorts normalitet. Så även bostadsmarknaden. Sedan coronavirusets utbrott i mars 2020 har bostadspriserna ökat med runt 20 procent – bostadsrätter något mindre, medan villor något mer. 1 En förklaring ligger i en förändrad syn på boendet. En annan i relationer som påskyndats. Michelle Carlsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Stockholm Innerstan, berättar:
-  I mars 2020 stod allt still. Efter en månad – när distansarbete introducerades – släppte det totalt. För många blev hemmakontoret ett måste och en större bostad ett mål. När mer tid spenderades tillsammans blev relationer antingen starkare eller sämre. Man flyttade ihop eller isär – vilket drev upp aktiviteten på marknaden. 

Boka en kostnadsfri värdering och ta reda på vad din bostadsrätt är värd! Tillsammans gör vi ditt drömboende till verklighet där vi hjälper dig hela vägen!

Privatvisningar och utbudsunderskott driver hastigheten och prisutvecklingen

Bokade visningar under specifika tidsluckor. Privatvisningar blev snabbt ett medel för att hantera restriktionerna. En visningsform som många mäklare tidigare drog sig för. Men som nu förväntas vara bestående.
-  Privatvisningar är tveklöst det stora trendbrottet. Det som initialt var ett sätt att hantera restriktionerna blev i praktiken den drivande faktorn till att allt fler objekt säljs innan den öppna visningen. De privata förhandsvisningarna har blivit väldigt vanliga. I vissa fall används det även som förhandlingsstrategi från spekulanternas sida, förklarar Michelle Carlsson.

Efterfrågan på bostäder tycks inte nå några gränser. Samtidigt är utbudet begränsat. Det utbudsunderskott som präglat bostadsmarknaden under coronapandemin håller i sig – vilket fortsätter att trissa upp priserna.
-  Utbudet är fortsatt lågt. I Stockholms innerstad finns drygt 500 lägenheter till salu. Men vi börjar se en ökning på utbudssidan – utbudet är nu på den högsta nivån sedan oktober. Om utbudet fortsätter öka kommer både budgivningar och slutpriser att dämpas och stabiliseras, säger Michelle Carlsson.

Michelles 3 säljtips

  1. Snabbt ut på marknaden: Marknaden är fortsatt stekhet. Kom ut på marknaden så snabbt som möjligt. Det är a och o för att maxa slutpriset.
  2. Bestäm prisambition innan: Sätt ett pris som ni är redo att släppa bostaden för – och för en dialog med er mäklare utifrån den nivån kring eventuella förbud. Om många anmält sig till visning kan det vara bra att ha is i magen. Samtidigt finns risk för ett lägre slutpris.
  3. Långt tillträde: Att hitta nytt är klurigt. Om ni inte har eller är nära köp, försök få till långt tillträde. Ett annat alternativ är att försöka bo hos släktingar eller att hyra i några månader. Att köpa mot sommaren kan vara en bra strategi, givet att utbudet börjar komma ikapp.

Michelles 3 köptips

  1. Satsa på flera objekt samtidigt: Spekulanterna ni budar mot har oftast samma förstahandsval och önskelista som er. Alla går i samma veva från det första, till det andra, till det tredje objektet. Satsa därför på flera objekt samtidigt, genom att ta kontakt direkt. På så vis rör ni er mot strömmen.
  2. Bestäm och behåll maxbudgeten: En risk med att röra sig med strömmen är att maxbudgeten ständigt höjs. Eller att ni kompromissar med tidigare måsten. Det är lätt att bli ”prisblind”. Säkerställ därför att ni enas om ett pristak – innan – köpprocessen. Det gör också att sökandet blir enklare och mer effektivt.
  3. Tänk långsiktigt: De allra flesta köper och säljer på samma marknad. Det finns då ingen anledning till oro – eftersom en eventuell dipp påverkar priset av nästa bostad också. Om objektet känns rätt – våga slå till!

Michelle Carlsson
Fastighetsmäklare

 

1 Svensk Mäklarstatistik: Riket (februari 2022)

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.