Hemkunskap

En förändrad arbetsmarknad kräver flexibla bolånelösningar

Den fasta anställningen har fått konkurrens av nya anställningsformer och allt fler väljer att frilansa eller bli egenföretagare. Enligt Bluestep-rapporten beräknas över 42% av svenskarna ha andra anställningsformer än tillsvidareanställning inom tio år.

Arbetsmarknaden står under förändring. I samband med att gig-ekonomin svept in över Sverige har det blivit allt vanligare med modernare anställningsformer, det vill säga att människor frilansar, tar tillfälliga korttidsanställningar eller arbetar på timmar. Än så länge är dock tillsvidareanställning den vanligaste arbetsformen i Sverige. Men inom tio år tror 42 procent av svenskarna att halva befolkningen kommer att ha andra anställningsformer än tillsvidareanställning. Hela 45 procent kan dessutom själva tänka sig att arbeta under modernare arbetsformer som bland annat uppstått i samband med gig-ekonomin.

– Många människor väljer idag att frilansa eller driva eget bolag. Samtidigt är det tyvärr väldigt vanligt att få avslag på en bolåneansökan med anledningen att man inte kan visa upp en tillsvidareanställning. Det visar tydligt att många banker inte utvecklat sin kreditbedömning efter den nya arbetsmarknaden. Jag är övertygad om att de traditionella bankerna delvis kommer att anpassa sig till den nya verkligheten, men det kommer ta väldigt lång tid.” Tomas Netz, Bolånechef på Bluestep Bank.

Flexibel arbetsmarknad, men mindre flexibla banker

Gig-ekonomin i kombination med bland annat egenföretagare och vikarier har gjort arbetsmarknaden mer flexibel. Men har bankerna anpassat sig efter denna förändring? I rapporten framkommer det att svenskarna upplever att de traditionella bankerna inte har gjort det.

För att beviljas bolån hos en traditionell bank är tillsvidareanställning ofta en nyckelfaktor. Det underlättar visserligen för 3,9 miljoner svenskar som i dag har den anställningsformen1. Men för övriga, till exempel den närmare halv miljon svenskar som är egenföretagare 2, kan det sätta käppar i hjulet när det är dags att köpa bostad, trots att de har goda betalningsmöjligheter.

När det kommer till bolåneansökningar uppger nästan hälften av svenskarna att de traditionella bankerna är mer positivt inställda till personer med tillsvidareanställning än till de som har modernare anställningsformer, exempelvis egenföretagare, frilansare och vikarier.

– Många av våra branschkollegor har automatiserade processer vid kreditbedömning för att hålla nere såväl kostnader som risker. Något som gör det svårt för dem att vara flexibla och se till individens alla möjligheter. Som specialistbank jobbar vi mer flexibelt och ser till varje persons situation. Eftersom vi är experter på riskbedömning kan vi faktiskt hjälpa många fler att få en fast bostad även om de valt en annan anställningsform än en tillsvidareanställning, menar Tomas Netz, Bolånechef på Bluestep Bank.

¹Källa: SCB, Arbetskraftsundersökning, februari 2019
²Källa: SCB, Arbetskraftsundersökning, februari 2019

Bolån med ränta 2,95-7,95%* - även för dig som saknar fast anställning

Hos Bluestep Bank kan du ansöka om bolån även om du saknar fast anställning. Det innebär att du som är timanställd, egenföretagare, vikarie eller frilansare har möjlighet att ansöka om bolån hos oss. För vår lägsta boränta 2,95% kan du inte ha någon anmärkning eller skuld hos Kronofogden. Men det finns fortfarande möjlighet för dig att få bolån om du har det.

Ansök om bolån

 

*I ett representativt låneexempel på 850 000 kr med fast nominell ränta på 5,65%, 3 år bunden ränta, löptid på 40 år och månadsamortering är den effektiva räntan 5,82%. Det inkl. uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Förhöjd ränta på 3,98% under lånets första 12 månader. Tot belopp att betala är 1 957 394 kr. Antalet betalningar är 480 st under 40 år, och snittmånadskostnaden blir 4 078 kr. Exemplet gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt, och baseras på aktuell ränta den 5 december 2019.
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.