Guider & Tips

Energismarta tips

Idag är klimatförändringen ett stort problem. Du kan hjälpa till på många olika sätt, och ofta är det småsaker som gör stor skillnad. Med dessa enkla åtgärder, värnar du inte bara om din plånbok, du är även med och gör en insats för miljön och samhället. Genom att använda en mindre andel el är du med och bidrar mot en hållbar framtid.

Välj rätt belysning till ditt hem

  • Byt glödlamporna mot LED-lampor, de är både effektivare, billigare (då de håller 10 ggr längre) och drar bara 20% av den el en vanlig glödlampa använder. Ett självklart val på många sätt.
  • Innan du bestämmer hur många lampor du ska ha, var de ska sitta och hur starka de är, börja med att titta på förutsättningarna. T.ex ett rum med små fönster och mörka väggar kan behöva mer ljus än ett vitt rum med stora fönster. Tänk också på att en fåtölj där du ofta sitter kan behöva vara mer upplyst än ett hörn du aldrig är i.

  • Installera dimmers! Hur många gånger har du inte tvekat inför valet att ha släckt (för mörkt) eller att tända lampan (för ljust). Med dimmers kan du få något mittemellan. Obs: om du vill ha en lägre ljusstyrka permanent och inte bara då och då, välj istället en lampa med låg effekt. Anledningen till det är för att det krävs mer energi med en kontinuerlig dimning på hög effekt. Ett tips är att kolla på förteckningen på LED-lampor om de har en dimningsbar armatur, då alla inte inte är dimbara.

6 smarta tips för minskad elanvändning

  • Idag är det alldeles för mycket energi som går åt till uppvärmning av byggnader. Du kan själv bidra genom att sänka inomhustemperaturen en eller två grader. Under vintern då du vill hålla kvar värmen i huset, är ett tips att ha gardiner för fönstren och ett draperi för ytterdörren. Tänk även på att möbler framför elementen blockerar värmespridningen.
  • Kom ihåg att avfrosta frysen då och då. En frys med mycket is drar onödigt mycket el. Istället för att tina fryst mat i mikron, lägg det i kylskåpet. På så sätt sparar du energi och drar nytta av kylan på rätt sätt. Fyll även frysen! En halvfull frys drar mer el än en full frys eftersom varorna då kyler varandra. I brist på mat, kan du t.o.m använda böcker.
  • Tänk över hur gamla vitvarorna i hemmet är. En ny kyl drar ungefär 80% mindre el än en gammal. Överväg därför om du har möjlighet att köpa nya, mer energisnåla vitvaror.
  • Ett väldigt enkelt och vardagligt tips är att duscha kortare tid. Om du bara duschar några minuter kortare kan du sänka elförbrukningen med över 1000 kr/år.
  • Det är både snabbare och energismartare att använda vattenkokaren än spisen. Visste du att vattenkokaren drar en tredjedel energi jämfört med spisen? Även en kastrull med lock är tre gånger så mer sparsam än en kastrull utan.
  • Diska inte för hand under rinnande vatten, det är varken bra för miljön och drar mer energi än diskmaskinen. Se även till att fylla diskmaskinen innan du sätter på den. En halvfull diskmaskin drar nästan lika mycket energi som en full!

Källor: husligheter.se, ledvance.se och viivilla.se

 

Relaterat