Nytt hem

Gå på husvisning – vad ska man tänka på?

Förutom ett färskt lånelöfte i handen är det bra med en lista över saker att syna lite extra i sömmarna när du går på visning. Här är Mäklarhusets smarta checklista för visningar!

 • Lånelöfte

  Nummer ett! Om du har bestämt dig för att köpa hus är det första du måste göra att skaffa ett lånelöfte från en bank eller bolåneinstitut. Med det i handen kan jakten på drömhuset börja!

  Så mycket kan du låna. Ansök om lånelöfte här och få besked direkt på skärmen.

 •  
 • Bostad till salu

  För att få reda på vad det är för hus till salu i det område du är intresserad av kan du skapa en bevakning både på maklarhuset.se och boneo.se. Kontakta även din lokala mäklare på orten för att anmäla dig som intressent. 

  När du väl hittat ett hus som du blir sugen att titta närmare på – gå på visning, även om det inte är ditt drömobjekt! Ju fler hus man tittar på, desto mer lär man sig om vad man tycker är viktigt. Utrusta dig med måttstock, papper, penna och ett litet frågebatteri till mäklaren med saker du undrar över.

 •  
 • Läget

  Hur ligger huset? Man kan ändra på nästan allting i ett hus – men läget är svårt att förändra. Det måste du vara nöjd med när du väl slår till. Hur vetter tomten? Är det stor insyn från grannarna? Ligger det någon kommunal mark i närheten som det finns byggplaner för? Ta en promenad i omgivningarna och bekanta dig med området. Hur ser det ut med kommunikationer? Och hur långt är det till närmaste affär? Kanske är det viktigt för dig att bo nära dagis och skolor – ta reda på hur långt bort de ligger och hur vägen dit ser ut.

 •  
 • Huset utvändigt

  När är huset byggt och i vilket skick är det? Behöver du renovera? Husets skal består av tak, fasad, grund och fönster. Finns det sprickor i grunden? Taket är husets paraply, viktigt att försäkra sig om att det är tätt. Vilket skick är fasaden i och vilket material är den gjord av? En tegelfasad är i det närmaste underhållsfri medan en träfasad behöver målas om ibland. Husgrunden är en viktig del i husets konstruktion. Ta reda på vad huset står på. Ligger huset på en betongplatta på marken, är det en krypgrund eller källare? Krypgrund är den typ som är känsligaste för fuktskador. Är det sprickor i grunden? Att byta ut fönster kan vara kostsamt, så syna dessa. Ställ frågor om dräneringsbehov och var uppmärksam på fuktskador. Hur är det med förråd på tomten? Hur ser trädgården ut?

 •  
 • Huset invändigt

  Det är lätt att hänga upp sig på detaljer, som en ful tapet eller ett slitet golv, men försök att tänka stort. En vägg eller ett golv är ofta lätt att fixa till, men hur är det med planlösningen – passar den för dina behov? Går den annars enkelt att göra om? Det är stor skillnad på att göra om i en bärande konstruktion gentemot att riva ner en vägg som inte är bärande. Att renovera kök och badrum kostar en del – hur fräscha är de utrymmena? Måste de totalrenoveras? I ett kök kan man byta kakel, bänkskiva och måla skåpsluckor för att få ett nytt intryck till en rimlig kostnad, men en badrumsrenovering bör du ta lite extra höjd för i din kalkyl. Hur luktar det i huset? Ta en noggrann titt i källaren och på vinden och var uppmärksam på fuktskador.

 •  
 • Driftskostnader

  Driftskostnaderna är specade i prospektet, men informationen kommer från säljaren. Om du har fyra tonåringar och den som bodde i huset innan är ensamstående utan barn kommer så klart din familjs kostnader att vara högre. Vad har huset för uppvärmningssystem? Nytt eller gammalt? Exempelvis är en nyinstallerad modern bergvärmepump en stor förtjänst jämfört med en äldre oljepanna. I driftskostnader ingår förutom el och uppvärmning sophämtning, sotning, vatten, avlopp, fastighetsskatt och hemförsäkring. Och i vissa fall kostnader för samfällighets- eller vägförening.

 • Prisjämförelse i området

  Gör lite research på vad husen i området gått för. Det finns bra information om slutpriser på booli.se som kan ge en indikation över hur marknaden ser ut för just ”ditt” hus.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.