Guider & Tips

Hyr ut ditt hem – så går det till

Utnyttja att ditt hus står tomt! Att hyra ut sin bostad ger både en fin extra inkomst samtidigt som att någon faktiskt bor i huset och vaktar det medan du är borta.

Allt fler har upptäckt att det går alldeles utmärkt att hyra ut sitt hus när man inte själv nyttjar det. Ett tillskott i kassan och en skön förvissning om att någon bor i huset när du inte är där. Med Airbnbs stora genomslag har det blivit mycket enklare att lägga ut sin bostad för uthyrning och mer praktiskt än tidigare. Att sköta sig som värd – och som gäst – ger bra poäng och rating, vilket gör att det blir tryggt för alla parter.

Här är några korta användbara tips kring uthyrning av din bostad.

Vad tjänar man?

Du får hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt - plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent.

För bostadsrätter gäller lite andra regler. Framförallt måste föreningen godkänna om du får hyra ut eller inte. Korttidsuthyrning för att dryga ut semesterkassan är inte alltid poppis, men ska du plugga eller behöver vara på annan ort under en längre tid går detta ofta smidigare. Det är upp till varje enskild förening att bestämma. Du kan också förvänta dig att föreningen vill ha en liten avgift för att täcka föreningens extra kostnader med uthyrningen.

Är det säkert att hyra ut?

Se över din försäkring om vad som gäller vid uthyrning. Plocka bort sådant som du är rädd om. En inventarielista kan bli lite väl mastigt om man hyr ut sin permanentbostad.

För en längre uthyrning är det bra att skriva ett kontrakt. På exempelvis Villaägarnas riksförbunds hemsida finns bra mallar för kontrakt, både för långtidshyra och kortare uthyrning. Här finns tydliga regler om vad som kan förväntas av båda parter.

Vad måste jag göra som värd?

Plocka undan kläder och rensa ut så att dina gäster får plats med sina plagg och väskor. Försök att sätta dig in i dina gästers situation, de har betalat pengar för att bo hos dig. Fräscha lakan, bäddade sängar och handdukar till alla gäster är ett slags minimum att erbjuda. Det är också trevligt att ha lite kylda drycker, frukt och någon snacks för gäster som kommer sent fram eller om du bor långt ifrån en affär.

Vad ska ingå i hyran? 

När man hyr ut sin bostad under en längre tid brukar man tala om kallhyra. Då får hyresgästen betala alla löpande kostnader för t ex el, värme, vatten och bredband utöver månadshyran.

När du hyr ut under kortare period kan du fundera över om städning ska ingå eller erbjudas mot en peng. Det är du som hyresvärd som bestämmer vad som ingår och inte ingår. Var dock tydlig med att redogöra för dina hyresgäster vad som gäller!

Hur gör jag vid ankomst och avresa?

När du hyr ut din bostad under kortare tid, bestäm var och när överlämningen av nycklar ska ske. Sätt gärna ihop en skriftlig information kring de speciella saker man ska tänka på i ditt hem. Var finns brandsläckaren och var sitter huvudkranen till vattnet, vad är lösenordet till ditt wi-fi och hur sätter man på tv:n?

En lista med instruktioner kring vad som gäller kring städning och skötsel kan också var till stor nytta. Ett telefonnummer till en granne som kan vara behjälplig vid små frågor kan också vara bra.

Och lämna också lite tips om grannskapet – kanske dina favoritrestauranger, promenadstråk, badställen och sevärdheter. Bästa bageriet och närmsta mataffär är också det uppskattade insidertips som dina gäster kommer att uppskatta!

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.