Nytt hem

Köpa hus i fjällen – 5 saker att tänka på

Drömmen om stugan på fjället, låt den bli sann! Men läs detta först så att din investering blir precis så hälsosam och stärkande som du vill!

Innan du börjar titta på fjällstugor finns det lite saker att tänka på. Nämligen vad du vill få ut av ditt boende. Vill du äga huset själv eller kan du tänka dig ett andelsboende?  Är det viktigt med ski in/ ski out-läge? Hur lång restid är max? Vår checklista hjälper dig att sortera tankarna inför köpet!

 • Budget

  Det är inte bara köpeskillingen av stugan du ska ta med i beräkningarna när du gör en kalkyl för ditt förestående liv i fjällen. Räkna även med driftskostnader som el, vatten och sophämtning och lägg på en slant för en reparation-och underhållsfond. Och glöm inte kostnaden för snöröjning!

 • Boendeform

  Vilken typ av boende är aktuell för dig? Hur flexibel är du? Hur mycket tid vill du lägga på underhåll? Ett oömt och bekvämt boende som inte kräver så mycket underhåll är kanske att föredra om du vill ha din stuga för fritid och rekreation. En privatägd stuga i ett attraktivt område har du goda möjligheter att hyra ut och på så vis finansiera din investering.

  Du kan också överväga att äga ditt boende tillsammans med andra: Genom ett så kallat andelsboende blir kostnaden för fjällsemestern en helt annan, men flexibiliteten minskar. Antal veckor per år du kan utnyttja din stuga eller lägenhet varierar efter hur många andra som är med och äger. I ett andelsboende går det inte att sätta någon personlig prägel, men å andra sidan är det inget boende som du måste underhålla.

 • Avstånd och kommunikationer

  Förutom husets skick är läget avgörande för priset och det kan variera en del beroende på var i fjällen stugan ligger. Fundera över hur avgörande avståndet är för dig och ta även i beaktande hur kommunikationerna till huset ser ut.  Finns det andra sätt att ta sig dit än i bil eller ligger flygplats, buss- eller tågstation i närheten? Tycker du att det är mysigt att bo lite ensligt, undersök om du kan köra ända fram till dörren eller om det behövs skoter den sista biten. Hur omgivningarna ser ut är också en viktig aspekt. Närhet till liftar och backar, mataffär och restauranger drar ofta upp prisnivån på huset. Är du ute efter att komma upp och ut på fjället och gå på tur, se över möjligheterna till detta. Försök att avgöra vilka kriterier som är viktigast för dig.
 • Året runt?

  Trots att du kanske primärt är ute efter snö och skidåkning när du väljer boende, glöm inte att även vår, sommar och höst är årstider där fjällen har mycket att erbjuda. Kolla upp vilken typ av aktiviteter som står till buds på orten när vintersäsongen är över.
 • Gå på visning!

  Även om det är många mil till din fjällstuga måste du självklart åka och titta på den innan du slår till. Förutom att undersökningsplikten kräver det är det viktigt att på plats inventera och känna in hur stugan känns. Kolla våtutrymmen och värmesystem extra noga. Se hur solen ligger i förhållande till huset och utforska omgivningarna. Tänk på att snön förändrar tomten mycket.

 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.