Bygg & fixa

Måla fasaden - så här gör du!

Ska du måla om huset? Det finns en hel del saker som är viktiga att ta i beaktning för att få det bästa slutresultatet. En bra förberedelse innan målningen ger bättre förutsättningar till att lyckas! Här är bästa tipsen för ett hållbart och vackert resultat.

Hur ofta behöver jag måla om huset? Man brukar säga att du behöver måla om huset vart 10 år ungefär. Men det beror också på var huset ligger, ligger det precis vid havet kanske det behövs målas om lite oftare. Väder och vind kan spela stor roll. Är det ett hus som ligger i solen kan vissa kulörer bli solblekta och måste då målas om oftare precis som om det ligger vid havet och får större påfrestning.

 • Planera

  Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas. Det är ett omfattande arbete att måla om fasaden på huset. Bra redskap, ett noggrant underarbete och lite tur med vädret är viktiga parametrar när du ska måla om ditt hus. Eftersom det går åt mycket tid, pengar och möda är det viktigt att du är noga med alla förberedelser och allt förarbete innan du börjar måla om.
 • Kulören

  Att välja kulör är både roligt och lite knepigt och här finns många val att ta ställning till. Ska du köra med samma kulör som huset är målat i nu eller vill du göra något helt nytt? Hur ska detaljerna på huset som fönster, dörrar och foder vara färgsatta?

  I Sverige är de flesta hus röda, gula och vita. På senare år har man dock kunnat se lite djärvare alternativ som svart, blått, rosa och grönt. Se dig om i grannskapet, vill du sticka ut eller smälta in. Fundera också på från vilket år huset är och vilka kulörer som var populära då.

 • Vad är det för färgtyp?

  Vilken typ av färg är fasaden målad med tidigare? För ett bra slutresultat måste färgen du målar med ingå i samma färgsystem som den gamla färgen. Du kan till exempel inte måla med slamfärg på en akrylatfärg. En yrkesmålare eller din färghandlare kan hjälpa dig att avgöra vilken färg ditt hus är målat med.
 • Provmåla

  När du ringat in vilken kulör du vill måla huset i är det viktigt att du provmålar. Ett kulörprov på papper ger inte slutresultatet rättvisa – bättre att handla på sig lite små provmålningsburkar med olika nyanser och måla upp någon kvadratmeter på fasaden.
 • Rengöring Det är viktigt att se till att fasaden är ren från mögel, pollen och annan ytbeläggning. Om du använder en högtrycksspruta får du vara noga med att inte rikta strålen rakt mot fasaden – du vill ju inte trycka in smuts och vatten in i träet. Tvätta grundligt, en rotborste med kraftig borst är bra att använda för att få bort växtlighet. Använd dig av en målartvätt, följ instruktionerna på förpackningen. Oftast finns det mögel och algpåväxt på fasaden trots att det kanske inte syns. Lägg därför även på särskilt alg- och mögelmedel. Tänk på att alltid använda skyddshandskar och gärna skyddsglasögon när du tvättar med starka medel. Låt husväggen torka ordentligt innan du målar så att färgen fäster ordentligt, gärna 1-2 veckor.
 • Skrapa, slipa, laga och byt ut

  Det finns inga snabba genvägar till ett bra och hållbart slutresulta. Det här är det absolut största jobbet. Själva målningen är det lilla. Börja med att skrapa bort all lös färg. Omålat trä som ger ifrån sig fibrer ska borstas med en stålborste. Inspektera skarvar och ändträ extra noga, det är oftast här träet ruttnar fortast. Stick in en kniv för att känna efter om träet är mjukt - i så fall ska det bytas! Täta alla sprickor och kvisthål i träet med en akryltätmassa och slipa de spacklade partierna. Skydda fönster, växter och mark med papp innan du börjar måla. 
 • Grundolja

  Det är bra att impregnera träet på skarvar och ändträ. Använd rikligt med olja och pensla på, vänta en stund tills det torkat in och torka sedan av det som inte sugits upp av träet.
 • Grunda

  Grundmåla alla omålade ytor med grundfärg. Grundfärgen ger god vidhäftning för slutfärgen och skyddar träet mot fukt. Är den ursprungliga färgen i dåligt skick bör du grundmåla hela fasaden, i annat fall fläckgrunda på omålade partier. Låt grundfärgen torka ordentligt innan arbetet med täckfärgsmålning påbörja
 • Täckmåla

  Täckfärgsmåla fasaden när grundfärgen har torkat.  Måla uppifrån och ned. När första målningen har torkat är det dags för en andra strykning. Låt färgen torka ordentligt innan det är dags för sista strykningen. Torktiden på produkten finner du på arbetsrådets baksida eller på burken. 
 • Tänk på miljön
  Ta hand om alla färgrester, andra medel, nedsmutsade trasor, använda rollers och penslar på bästa tänkbara sätt för vår miljö.

Att måla putsad fasad

Putsade hus håller färgen betydligt längre än ett trähus – upp till 50 år är inte ovanligt. Men till sist måste även ett putshus målas om. Då krävs det speciell putsfärg, som är vattenavvisande men diffusionsöppen. Det betyder att den hindrar fukten att krypa in i putsen men ändå släpper ut fukt inifrån. Om man inte använder sådan färg finns risk att det uppstår frostskador, sprickor och algangrepp på fasaden.

Även för putsade ytor är det viktigt att underlaget är fast, rent och torrt. Därför måste otäta skarvar och små sprickor först lagas med målarfog. Större skador lagas med samma slags putsbruk som fasaden är putsad med sedan tidigare. Och precis som med trähus är det viktigt att veta vilken färg fasaden är målad med sedan tidigare och vilken typ av puts det har.

Övriga tips när du målar fasaden

 • För ett långvarigt resultat bör du tvätta fasaden en gång om året. Då håller sig färgen snygg längre och du minimerar risken för mögel och alger.
 • I samband med att du årligen tvättar och rengör fasaden kan du se över den och bättra på färgen där det behövs.
 • Se till att inte ha föremål lutade mot fasaden eller andra saker som t.ex. buskar som hindrar solen och vinden från att komma åt fasaden.
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.