Bygg & fixa

Måla fasaden!

Sommaren är en bra tid för att måla om huset. Vädret är torrt och solen skiner mycket. Här är sju bästa tipsen för ett hållbart och vackert resultat.

Bra redskap, ett noggrant underarbete och lite tur med vädret är viktiga parametrar när du ska måla om ditt hus.  

Vill ni få hjälp med att måla er fasad? Anlita ett proffs via Dorunner.

 • Budget

  Det är inte bara köpeskillingen av stugan du ska ta med i beräkningarna när du gör en kalkyl för ditt förestående liv i fjällen. Räkna även med driftskostnader som el, vatten och sophämtning och lägg på en slant för en reparation-och underhållsfond. Och glöm inte kostnaden för snöröjning!
 • Kulören

  Att välja kulör är både roligt och lite knepigt och här finns många val att ta ställning till. Ska du köra med samma kulör som huset är målat i nu eller vill du göra något helt nytt? Hur ska detaljerna på huset som fönster, dörrar och foder vara färgsatta?

  I Sverige är de flesta hus röda, gula och vita. På senare år har man dock kunnat se lite djärvare alternativ som svart, blått, rosa och grönt. Se dig om i grannskapet, vill du sticka ut eller smälta in. Fundera också på från vilket år huset är och vilka kulörer som var populära då.

 • Färgen

  Vilken typ av färg är fasaden målad med tidigare? För ett bra slutresultat måste färgen du målar med ingå i samma färgsystem som den gamla färgen,  du kan till exempel inte måla med slamfärg på en akrylatfärg. En yrkesmålare eller din färghandlare kan hjälpa dig att avgöra vilken färg ditt hus är målat med.
 • Provmåla

  När du ringat in vilken kulör du vill måla huset i är det viktigt att du provmålar. Ett kulörprov på papper ger inte slutresultatet rättvisa – bättre att handla på sig lite små provmålningsburkar med olika nyanser och måla upp någon kvadratmeter på fasaden.

  Alternativt kan du måla på en masonitskiva, som har fördelen att du kan ställa upp den i olika väderstreck och på så vis se hur ljuset faller på den nya kulören.

 • Rengör, skrapa och slipa

  Det finns inga snabba genvägar till ett bra och hållbart slutresultat, tyvärr måste man lägga en hel del tid på det ganska tråkiga underarbetet. Täck in marken närmast fasaden, grunden samt fönster och dörrar med skyddande plast innan du sätter igång med allting.

  Att rengöra fasaden är viktigt, eftersom färgen inte fäster i en smutsig yta. Smuts, alger och mögel fås bort med rengöringsmedel på en pumpspruta.

  Om du använder en högtrycksspruta får du vara noga med att inte rikta strålen rakt mot fasaden – du vill ju inte trycka in smuts och vatten in i träet. Skrapa bort flagnande gammal färg och kontrollera att det inte finns något murket trä som måste plockas bort.

  Impregnera

  Det är bra att impregnera träet på skarvar och ändträ. Använd rikligt med olja och pensla på, vänta en stund tills det torkat in och torka sedan av det som inte sugits upp av träet.
 • Grunda

  Alla ytor ska sedan grundmålas. Var noga med torktiderna som gäller för den färg du valt. Med grundfärgen motverkas fuktangrepp och samtidigt ger den även täckfärgen en nödvändig vidhäftning.
 • Täckmåla

  Kolla väderprognosen innan du skrider till verket med slutmålningen. Undvik att måla om det finns risk för regn och dagg under de kommande dygnen eller om det är risk att temperaturen sjunker under 7 grader. Måla uppifrån och ned. Låt färgen torka ordentligt innan det är dags för sista strykningen.

 

Sponsrade länkar
Relaterat