Guider & Tips

Rent och fräscht! Nystädat hemma utan kemikalier


Ämnen


Dela

Visst vill vi ha rent och snyggt hemma. Men rent är inte samma sak som att dra fram hela batteriet av kemiska puts- och skurmedel. Det räcker ofta väldigt bra med det du troligen redan har i skafferiet! Varsågod – vi bjuder på några klassiska husmorstips.

Utsätt inte dig själv eller miljön för kemikalier i onödan. När det kommer till städning därhemma kommer du väldigt långt med hederlig såpa, mikrofibertrasa och en dammvippa. Komplettera med vinäger, ättika, bikarbonat och citron och du har ett städskåp som både rengör effektivt, är miljösmart och skonsamt mot dina familjemedlemmar!  

Och om och du ändå väljer att köpa vissa traditionella städprodukter - håll utkik efter miljömärkningar som Svanen, bra miljöval och produkter godkända av Astma och allergiförbundet. Dessa produkter tär inte lika hårt på miljön som andra.

Så här städar du ur ditt hem – utan onödiga kemikalier!

Köket

Fräsch spis. Rengör spisen genom att hälla på ättika och en hel del bakpulver. Slå på värmen så att det börjar bubbla och låt blandningen verka. Torka rent med trasa och ljummet vatten.

Skimrande ren disk. Tycker du att dina nydiskade glas och bestick är matta och glåmiga? Prova att stoppa i en halv citron i bestickkorgen innan du slår på diskmaskinen. Du kommer att bli förvånad över hur din blankt skinande disk!

Ren mikro. Pressa en citron i en skål med vatten. Sätt in skålen i mikrovågsugnen. Slå på mikron i två minuter på högsta effekt. Dina ingrodda matrester är nu lätta att torka bort med papper eller trasa.

Bättre lukt. Luktar det illa i kylen? Lägg citronhalvor, en skvätt ättika eller bikarbonat och vatten i en skål och ställ in.

Kastruller och stekpannor. Om mat har bränts fast i kastrullen, häll i vatten så det täcker botten lite drygt. Blanda i två teskedar bikarbonat och låt det koka upp. Låt svalna, och skrapa sedan bort den fastbrända maten. Du kan alternativt prova att göra samma procedur - med en del vatten och en del vinäger.

Blänkande silver. Häll upp varmt vatten i en kastrull eller i diskhon. Häll i lite salt och bikarbonat. Lägg i ditt silver som efter en stund i blandningen kommer bli blankt och fint.

Badrummet

Tvålrester och kalkavlagringar. Gnugga bort svår smuts med vinäger. Ta till en förbrukad tandborste till fogar, skarvar och andra trånga utrymmen.

Toalett, kakel, handfat. Här kan du med fördel använda bikarbonat. Gnugga rent med en svamp eller borste. Skölj med vatten.

Fräscha duschväggar. Spraya ytorna i badrummet – väggar och duschdörrar – med ättika efter att du har duschat, så förhindrar du att mögel uppstår. 

Propp i avloppet. Löser du med bikarbonat, vinäger och hett vatten. Häll först lite bikarbonat i avloppet, häll på lite vinäger. När det sprakat ett tag kan du hälla på rikligt med hett vatten.  

Tvättstugan

Tvätta textilier. Istället för sköljmedel, blanda ihop lite bakpulver och en skvätt vitvinsvinäger och häll i sköljmedelsfacket. Tvättmedlet du väljer är förstås en miljövänlig sort.

Fläckar på kläder. Lägg en halv deciliter bikarbonat till ditt vanliga tvättmedel om du vill ha bättre fläckborttagningseffekt.

Övriga rum

Skinande fönster. Fyll en tom plastflaska med varmt vatten och pressa i saften från en halv till en hel citron. Spruta på fönstren och tvätta av med svamp och skrapa. Alternativt, torka av med en mikrofibertrasa. Klart!

Glansigt golv. Fyll en hink med ljummet vatten. Knäck i en äggula och blanda. Torka av golvet och det blir glansigt och snyggt.

Fläckfri matta. Vatten och ättika – ett undermedel även för att ta bort många typer av fläckar. Gör en blandning av lika delar vatten och ättika som du sprejar på mattan med hjälp av en sprejflaska. Moppa upp vätskan efter en stund med en ren handduk.

Se upp! Var försiktig med blanka ytor såsom bänkskivor av granit och marmor. När du använder vinäger, citron och ättika.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa