Guider & Tips

Öka chanserna i en budgivning

Bluestep Bank har intervjuat Danielle Wallster, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Täby/Danderyd.

Är det slumpen som avgör om du vinner en budgivning eller kan du påverka dina chanser genom strategiska knep? Enligt Danielle Wallster, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Täby/ Danderyd, kan du påverka budgivningen med hjälp av en strategi. Däremot bör man välja strategi utifrån bostadsmarknadens aktuella läge och vilka de andra budgivarna är. För dig som snart ska in i en budgivning har vi sammanställt några tips.

Först med att buda

När i tiden du väljer att gå in i budgivningen är ett effektivt sätt att påverka utfallet. Allt fler väljer att buda innan den officiella visningen ägt rum och budar du en bra bit över utgångspris finns chansen att säljaren väljer att avsluta budgivningen. Danielle Wallster har jobbat som fastighetsmäklare i 5 år och ser att det är en återkommande strategi.

– Under vissa perioder är det mer vanlig än andra. 2016-2017 såg man en tydlig ”peak”på bostadsmarknaden, där flera lägenheter såldes innan visningen. Spekulanterna lade bra bud redan innan den öppna visningen, vilket ledde till att flera säljare valde att ställa in sina visningar.

Något som blir vanligare är att vissa lägenheter inte kommer ut på den öppna marknaden, mäklaren säljer då under hand. Vid sådana tillfällen letar mäklaren aktivt efter bostäder åt sina säljare.

– Vi försöker hjälpa kunderna hitta sina drömboenden och i vissa perioder finns det inte ett tillräckligt stort utbud av bostäder på marknaden. Då finns det möjlighet att göra en anpassad matchning. Vi går då aktivt in och letar bostäder åt våra kommande säljare. Under 2019 har jag gjort 6-7 sådana matchningar som har lett till en försäljning där både köpare och säljare blivit mycket nöjda, menar Danielle Wallster.

Små eller stora summor

Genom att buda små summor i taget kan du testa de andra budgivarna och samtidigt kontrollera prisutvecklingen. Då budgivarna oftast budar på flera objekt samtidigt finns möjlighet att konkurrenterna lägger sig och väljer att gå vidare med ett annat objekt. Väljer du istället att buda höga summor i intervallerna signalerar det beslutsamhet vilken kan skrämma bort andra budgivare. Enligt Danielle Wallster finns ingen strategi som fungerar alla gånger utan det handlar om att förstå vilka de andra budgivarna är och välja strategi efter det. Här kan man se tydliga mönster bland budgivare i olika åldrar och ekonomiska förutsättningar.

– Beroende på hur erfaren bostadsköpare man är ser vi olika mönster i budgivningsstrategin. Personer som vanligtvis har bättre ekonomi lägger oftast på mer i sina höjningar medan vissa lägger lägre summor, som 5000 kr i intervallerna. Enligt regelverket får du lägga vilket bud du vill. Dock är rekommendationen att lägga 10 000 kr i lägsta intervall då det håller budgivningen på en bra nivå. 

Mentala gränser

Som budgivare är det omöjligt att veta hur de andra budgivarna tänker. Däremot finns det vissa praktiska faktorer som påverkar budtaket, som var lånelöftet ligger och priset per kvadratmeter. Genom att ha koll på marknaden och det genomsnittliga kvadratmeterpriset i området, vet du ungefär var de andra budgivarnas mentala prisgräns kan ligga.

– Kvadratmeterpriset har betydelse och är främst jämförbart vid köp av lägenhet. I Stockholms innerstad talas det mycket om kvadratmeterpriser. Däremot gäller det inte villamarknaden på samma sätt eftersom det inte tar hänsyn till flera andra avgörande parametrar som exempelvis hur stor tomten är etcetera, säger Danielle Wallster.

 

Danielle Wallster
Fastighetsmäklare 

Behöver du låna till handpenningen?

Hos Bluestep Bank har du möjlighet att ta ett handpenningslån för att kunna gå vidare med ditt bostadsköp. Det är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka när bostadsaffären är klar. För att ansöka om ett handpenningslån behöver den nya bostaden finansieras av Bluestep Bank.

Du ska även ha påbörjat en försäljningsprocess av din befintliga bostad i samarbete med en mäklarfirma. Handpenningslånet är amorteringsfritt och har en fast ränta. Vi är specialister på bolån och tar hänsyn till många olika typer av inkomster i vår kreditbedömning.

Ansök om bolån

Följ Bluestep Bank på Facebook och Instagram
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.