Radhus och parhus byggs i rekordtakt runtom i Sverige, särskilt i mindre tillväxtorter. Med en villamarknad som går på högvarv höjs tröskeln att flytta från lägenhet till villa. För många kan ett radhus eller parhus vara ett stopp på vägen för att (så småningom) nå villadrömmen. Mäklarhuset har kartlagt de olika upplåtelseformerna. Här är sakerna att hålla koll på för dig som går i köptankar.
De första radhusen daterar till 1600-talet. Under seklets första hälft byggdes Place des Vosges i Paris, på uppdrag av kung Henri IV. Ett palatsliknande torg med en idé om att sammanföra butiker och bostäder i samma huskropp. Under seklets andra hälft användes radhusen som ett medel för att bygga upp London igen, efter The Great Fire. Spekulativa entreprenörer tog rollen som urbana projektutvecklare. De såg en möjlighet att maximera vinsten genom att bygga radhus – vilket i förlängningen kom att omdefiniera och modernisera stadsbilden.1
I Sverige tog byggandet av radhus fart först under 1950-talet, med logiken från London som arketyp. Yteffektiva bostäder till överkomliga priser byggdes i snabb takt, framför allt i expansiva städer. 70 år senare ser vi samma trend ta fart på nytt.
Runtom i Sverige byggs det radhus – i snabb takt. I och utanför Stockholm växer nya bostadsområden fram. Utanför Göteborg och i Malmös utkanter likaså.2 Oavsett storstadsområde får man betydligt fler kvadratmeter i ett radhus än en villa. Särskilt i Stockholm. Här får man hela 50 procent fler kvadratmeter, jämfört med 20 procent i Göteborg och nästan 30 procent i Malmö.3
Radhus, stadsradhus, kedjehus och parhus. Precis som villor klassas dessa som småhus.1 Allt som oftast klassas de som fast egendom, likt en villa. Men i vissa fall kan de klassas som lös egendom, om de ägs genom en samfällighetsförening.
För många kan ett radhus eller parhus vara en mellanlandning mellan lägenhet och villa. Man får flera av villans karaktäristiska – tomt, egen ingång och parkeringsplats – till ett betydligt lägre pris. Eller betydligt fler kvadratmeter till samma pris.
Som med alla boendetyper finns även nackdelar. Friheten att ändra på boendet och möjligheten till avskildhet är begränsad. Man är mer beroende av sina grannar, både sett till skador på bostaden och ur ett socialt perspektiv.
Men oftast nämnts prisutvecklingen som det stora minuset. Historiskt sett har värdeökningen varit betydligt lägre för radhus än för villor och bostadsrätter. Det som är anmärkningsvärt är att prisgapet mellan radhus och villor i storstädernas dyraste områden blir allt mindre. På Lidingö och i Danderyd, i Mölndal och Öckerö och i Lomma och Vellinge är kvadratmeterpriset ungefär detsamma. I Lomma och Vellinge har kvadratmeterpriset för radhus till och med passerat det för villor under de senaste månaderna. Kanske kan detta vara en indikation på hur resten av radhuspriserna kan komma att utvecklas framöver.
1 Financial Times: A secret history of the townhouse (februari 2019), Strandlines: speculation and urban planning after the great fire (februari 2021)
2 Mitti: Byggena på Mälaröarna att hålla koll på 2022 (februari 2022), UNT: Fullerö fortsätter växa – nya bostäder planeras (februari 2022), Ekuriren: Här ska lägenheter och radhus byggas: "Stort intresse" (februari 2022), GP: Byggstart för Wendelstrand i Mölnlycke – en trästad i ett stenbrott (februari 2022), GP: Bråket om Fiskebäck: 350 lägenheter blir 80 småhus (februari 2022), SKD: Lägenheter och radhus byggs i Malmös utkanter (januari 2022)
3 Jämförelsen bygger på data på kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö, då regiondata saknas.
Genomsnittsstorlek från Mäklarstatistik (mars 2022), prisstatistik från Mäklarinfo (mars 2022) via Boolis statistik
4Skatteverket: Olika typer av småhus (februari 2022)