Nytt hem

Så här möter vi behovet av att göra en bra bostadsaffär på en ny marknad.

Samtidigt som restriktioner har införts i samhället har även vi på Mäklarhuset anpassat våra bostadsvisningar för att de ska vara säkra för både säljaren, köpare och våra medarbetare. Vi följer myndigheternas råd och vidtar försiktighetsåtgärder för att minska riskerna för smittspridning. Vi har alltid en tät kontakt med våra kunder och utgår från deras behov och funderingar och anpassar vårt arbetssätt därefter.

Våra visningar äger rum som vanligt. Dock försöker vi så långt det är möjligt att hålla bokade visningar med ett mindre sällskap i taget på plats i bostaden. Vi använder oss även av digitala visningar genom VR eller live-video, vilket gör att du som kund på ett aktivt sätt kan uppleva bostaden och dess egenskaper hemifrån. Hör gärna av dig till mäklaren för att hitta en lösning som passar dig. Här kan du läsa mer om ändrade rutiner på våra visningar.

Hur ser bostadsmarknaden ut just nu?

I nuläget ser vi fortfarande en väl fungerande marknad med god aktivitetsnivå. Det sker fortsatt många bostadsförsäljningar och prisnivån har varit stabil under hela mars. Den trend vi ser är att både säljare och köpare är och vill vara aktiva, och att den säsongsmässiga ökningen av bostadsutbudet ligger som vanligt. De visningar som planerats genomförs enligt plan, men utifrån våra nya visningsrutiner.

Hur ser bostadsmarknaden ut framöver?

Exakt hur marknaden i spåren av Corona-virusets spridning kommer utveckla sig är förstås svårt att förutspå. Vi har låga räntor, ett stort underskott av bostäder och även ny specialhantering av amorteringskravet till följd av Corona-krisen. Allt det gör att de finansiella möjligheterna för många kommer att finnas, och bostadsmarknaden stannar aldrig av helt, då förändrade familjesituationer gör att en stor del av marknaden brukar fungera även i kristider. Ser vi över tid så har det sålts ungefär lika många bostäder varje år, oavsett låg eller högkonjunktur. Det talar för fortsatt aktivitet på bostadsmarknaden. Däremot kan både säljare och köpare behöva hitta en ny nivå att mötas på om detta drar ut på tiden. Att äga sitt boende är en långsiktig affär. Säljer du och köper i samma marknad är prisutvecklingen av mindre betydelse.

Hur ska man tänka som säljare och köpare?

Det går alldeles utmärkt att sälja nu också, vi sluter affärer hela tiden. Faktum är att mars 2020 varit en av våra bästa försäljningsmånader någonsin, och intresset är fortsatt stort. Läget skiljer sig dock åt mellan olika delar av landet och det kan kännas svårt att veta hur man bör tänka just nu. Kontakta gärna en mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut nu.

Oavsett om du funderar på att sälja nu eller känner dig lite osäker och vill vänta till dess du känner att du kan överblicka situationen lite bättre – oavsett om det blir till sommaren eller hösten, så är det hög tid att börja förbereda sig nu. Vi på Mäklarhuset erbjuder tjänsten Förberedd. Vi värderar, fotograferar och förbereder allt så att du är redo att sälja när tajmingen är rätt. Förberedd är en smart tjänst som gör att du snabbt kan utnyttja marknadens dynamik och utveckling. Dessutom har vi alltid många spekulanter i vår databas som med rätt underlag är beredda att köpa ny bostad när möjlighet ges. Här hittar du din lokala mäklare.

För dig som ska köpa en bostad, dra gärna nytta av vår expertis på området. Kontakta din mäklare på din ort och berätta om dina önskemål så matchar vi dem mot ett av branschens största kundregister. Vi hjälper även till att skapa en bevakning av det du är intresserad av.

Våra mäklare erbjuder idag fler olika alternativa lösningar för visningar, även privata, virtuella- och onlinevisningar, Köpare har dock alltid en undersökningsplikt vilket är svårt att hantera på distans. Därför rekommenderar vi alltid en visning på plats innan köpet slutförs.

Funderar du på att sälja eller köpa? Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor och funderingar. Vi svarar gärna på dina frågor och bistår gärna med vår kompetens.

Kontakta oss

 

Vi frågar experten

Med anledning av det rådande läget i omvärlden är det många som ställer sig frågan hur bostadsmarknaden kommer att påverkas i Sverige. Vi har frågat SBAB:s boendeekonom Claudia Wörnmann och hon säger så här.

Hur har bostadsmarknaden påverkats hittills?

Det finns en oro och osäkerhet eftersom vi ännu inte har full koll på coranaviruset och därför inte kunnat säkerställa de fulla konsekvenserna i samhället och ekonomiskt. Oron kan leda till en viss avvaktan men samtidigt är räntan väldigt låg och de som förlorat sitt arbete kan beviljas amorteringslättnader, vilket blir en motvikt mot oron. Men visst görs det affärer, alla varken kan eller vill vänta. Väntar man tvillingar i en etta, har separerat, eller tillhör de som sålt först och ska köpa sen så kan man inte riktigt vänta. De som ändå tänkt att sälja i vår, tidigarelägger sin försäljning. Det finns ett stort utbud just nu för den som letar bostad.

Vad tror ni om utvecklingen framåt?

Människor flyttar för att något sker i privatlivet. Vi träffar partners, flyttar hemifrån, får barn, flyttar isär och startar om. Någon flyttar till ett arbete eller studier på annan ort. Är det så att man på grund av Coronapandemin förlorat inkomst så gör man ingenting. Det är mycket svårt att göra prognoser för det beror på hur långvarigt Corona utbrottet blir och med det de tillhörande restriktionerna som påverkar bostadsmarknaden genom att fler människor känner osäkerhet om sin ekonomi. När restriktionerna upphör och smittspridningen ebbat ut kan det mycket väl bli så att det finns ett uppdämt behov av att byta bostad så att marknaden snabbt kommer igång igen.


Clauida Wörnmann
Boendeekonom SBAB
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.