Nytt hem

Våra bästa tips inför försäljning av fritidshuset

När vårsolen tittar fram i mars brukar fritidshusköparna vakna till. För den som har tänkt sälja sin sommarstuga i år är det hög tid att inleda processen nu. Här är flera saker som är bra att känna till – din mäklare berättar gärna mer.

Att sälja ett fritidshus eller sommarstuga är ungefär som att sälja ett hus där du bor permanent det är mycket att tänka på om många beslut ska fattas. Kontakta en mäklare för en kostnadsfri värdering. Mäklaren ger dig också tips och råd om vad som ökar möjligheterna till en bra affär. Husets värde avgörs av många olika faktorer. Läge, stil och skick är bara några.

Olika områden varierar i popularitet vilket påverkar utbudet och därmed kanske även priset. Mäklaren ger dig också tips och råd om vad som ökar möjligheterna till en bra affär. Husets värde avgörs av många olika faktorer. Läge, stil och skick är bara några. Olika områden varierar i popularitet vilket påverkar utbudet och därmed kanske även priset.

Ta fram fakta om fritidshuset

Alla dokument som ritningar, pantbrev, information om servitut ska plockas fram till din mäklare. De flesta fastighetsmäklare kommer presentera en frågelista för dig att fylla i. Var noga med att fylla i listan så bra som du kan, ju mer information du kan fylla på med desto mer information har din köpare vilket bidrar till en tryggare affär för både dig som säljare, och den som köper din bostad.

  • Ritningar
  • Information om eventuella pantbrev
  • Uppgifter om eventuella servitut
  • Uppgifter om eventuellt arrende
  • Gamla renoveringskvitton för skatteavdrag
  • Resultat från vattenprover (rekommenderas om du har enskilt vatten)
  • Dokumentation – godkänd avloppsanläggning

Upplysningsplikt

Som säljare av fritidshuset har du ett ansvar för dolda fel i tio år från köparens tillträde. Därför är det viktigt att du upplyser köparen om brister och fel som du är medveten om men som kanske är omöjliga för besiktningsmannen och köparen att upptäcka. Om du inte berättar sådant som du vet om och som är av vikt för köparen att veta, kan du anses ha brustit i din upplysningsplikt.

Upplysningsplikt för dig som säljare gäller hela fastigheten vilket är byggnader, mark, byggnadstillbehör och installationer. Upplysningsplikt lyder enligt Jordabalkens 4:e kapitel § 19.

Skydda dig mot dolda fel

Även om ett hus alltid säljs i befintligt skick är det du som säljare av ett hus som är ansvarig för eventuella dolda fel. Du kan även teckna en så kallad "dolda fel försäkring" som hjälper dig som säljare om något fel dyker upp i efterhand, ett dolt fel. Annars kan du bli ersättningsskyldig för fel som upptäcks i upp till tio år efter avslutat köp. För att något ska räknas som ett dolt fel måste tre olika kriterier var uppfyllda:

  • Felet måste ha funnits vid köptillfället.
  • Felet ska inte ha gått att upptäcka vid en noggrann undersökning.
  • Felet ska inte vara förväntat med tanke på husets ålder, skick och den information köparen fått innan kontraktet skrevs.

Anlita en besiktningsman till att göra en överlåtelsebesiktning av fritidshuset. Besiktningsutlåtandet används sedan för att redovisa eventuella brister och risker för spekulanterna. Dessa kan då inte räknas som dolda fel. För att du som säljare ska minska risken för framtida skadeståndsanspråk kan du också teckna en försäkring som täcker kostnaden för att åtgärda dolda fel, om sådana skulle upptäckas. Fråga din mäklare om Skydda köp.

Köparen har kvar sin undersökningsplikt

Den som väljer att köpa ditt fritidshus har naturligtvis också undersökningsplikt. Det innebär att köparen ska undersöka fritidshuset, själv eller genom att anlita en besiktningsman. Mäklaren har dock ingen skyldighet att kontrollera om köparen fullgör sin undersökningsplikt eller inte.

Kontakta oss, så hjälper vi dig med försäljningen

Hör av dig till oss för en fri värdering av ditt fritidshus, så kommer vi på besök hos dig. När vi ses kan vi gå igenom hela försäljningsprocessen steg för steg och du får tillfälle att ställa alla dina frågor. 

Läs också

Besiktning - så funkar det!
5 frågor och svar om energideklartion.

Du kanske också gillar

Tips till dig som vill köpa fritidshus
Bredband till fritidshuset

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.