Nytt hem

Visning av bostad

Bostadsvisningar kan gå till på flera olika sätt. Nedan berättar vi om de vanligaste formerna av visning och hur de fungerar.

Det finns olika typer av bostadsvisningar och vilken typ av visning som ger bäst resultat för just din bostad kommer du och din mäklare överens om tillsammans. I regel brukar den första visningen vara 1–2 veckor efter att bostaden har lagts ut till försäljning. Det är vanligast att visningen sker en helg och kanske ytterligare en vardag under kommande vecka. En visning brukar pågå i minst i en timme. Det är mäklaren som håller i visningen och vill helst inte att säljaren är med. Under visningen visar mäklaren upp bostaden för visningsgästerna, berättar relevant fakta, hur det är att leva och bo i området, svarar på frågor och hur försäljningen förväntas gå till. Besökarna får gå omkring fritt i bostaden och titta och fundera. Efter visning återkopplar mäklaren direkt till säljaren och berättar hur det har gått och kontaktar alla som har varit på visningen. De spekulanter som är intresserade kan lägga ett bud och om de är flera som lägger bud blir det budgivning. 

Olika typer av visningar och vad de innebär

Öppen visning är den vanligaste visningsformen, särskilt i storstäderna. Fastighetsmäklaren annonserar ut när visningen kommer att äga rum. Alla som är intresserade av bostaden är välkomna under en viss tid.

Bokad visning även kallad anmäld visning är också en öppen visning men spekulanterna anmäler sig i förväg. Det ger mäklaren bättre koll på hur många och vilka som besöker visningen. 

Förhandsvisning är en visning som sker innan utannonserat visningsdatum. Detta är vanligast i storstäderna där efterfrågan på bostäder är stor. Visningen arrangeras oftast för de kunder som finns med i mäklarens kundregister, eller för de som särskilt bett om en förhandsvisning.

Privat visning innebär att den som är intresserad av att se bostaden får föranmäla sig till mäklaren som då håller en enskild visning för en eller flera intressenter. Även spekulanter som missat den öppna visningen eller som vill titta på bostaden igen brukar kunna boka en privat visning. Visningen annonseras inte utan hålls enligt överenskommelse med spekulant och fastighetsmäklaren.

Onlinevisning gör det möjligt att på ett smidigt sätt träffa mäklaren och få en visning av bostaden via Facebook. Under en onlinevisning filmar mäklaren live från bostaden, går igenom den och svarar på frågor från tittarna. Ofta är det två personer på plats, en som syns framför kameran och en som filmar. En onlievisning bör ses som ett komplement till den fysiska visningen och om du känner att bostaden är av intresse kontaktar ni mäklaren för att planera in en visning på plats. 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.