Nytt hem

Besiktning – så funkar det!


Ämnen


Dela

Det är väl investerade pengar att låta en professionell besiktningsman undersöka din nya bostad innan du skriver på kontraktet. Så här går du till väga.

När en bostad byter ägare har köparen undersökningsplikt och säljaren upplysningsplikt. För att vara på den säkra sidan och undvika framtida tvister kring bostadens skick är det bra om en certifierad besiktningsman gör en överlåtelsebesiktning. På så vis uppfyller du som köpare också din lagstadgade undersökningsplikt.

Vem

Det är du som köpare som betalar besiktningen. Mäklaren eller banken kan ofta ge tips om lämpliga besiktningsmän. Det viktiga är att det är en godkänd besiktningsman med ansvarsförsäkring, gärna med byggteknisk kompentens. Bra om du kan få rekommendationer eller referenser från tidigare uppdragsgivare.

Vad

Vad som ingår i besiktningsavtalet är det viktigt att du sätter dig in i. Normalt sett ingår inte kontroll av exempelvis el, vatten, avlopp, vitvaror, värmepanna, skorsten och eldstäder. Undersökningar som kräver ingrepp i byggnaden ingår inte heller – alltså t ex provtryckning, radonmätning, fuktmätning och invändig inspektion av oljetank.

När

Besiktningen bör i den bästa av världar göras innan kontraktsskrivning. Finns inte tiden för detta - se till att det finns en klausul i kontraktet som godkänner att besiktningen görs i efterhand. Klausulen ska vara öppet formulerad så att du rätt att häva köpet utan särskilda skäl.

Hur

Först läser besiktningsmannen in sig på objektet genom att gå igenom ritningar och annan dokumentation och intervjuar sedan säljaren om bostadens skick. Säljaren som har upplysningsplikt måste då informera om allt som den nya ägaren kan behöva veta; gjorda renoveringar, gamla skador etc som kan vara bra för dig att känna till.

Efter detta görs en okulär kontroll, en överlåtelsebesiktning som utgår ifrån vad man kan se. Besiktningsmannen tittar, luktar och känner på alla synliga eller nåbara ytor i bostadens rum. Förråd, källare, vind, balkong, garage och tak undersöks. Fasader och mark runt huset måste också inspekteras. Det tar mellan 2 – 4 timmar lite beroende på storlek på fastigheten.

Varför

Var med under besiktningen så lär du dig massor om din nya bostad. Besiktningen utmynnar i ett besiktningsutlåtande av bostadens skick, där det också finns med en riskanalys av vad som möjligen skulle kunna bli ett problem framöver.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.